Koronavirüse Karşı Alkolün (Votkanın) Önerildiği Yazı Sahte

ABD’nin Kansas Eyaletindeki Saint Luke Hastanesi’nin 3 Mart 2020 tarihli “COVID-19” konulu yazısında, koronavirüs enfeksiyonunu önlemek için alkol (votka) tüketiminin önerildiği iddiası doğru değil. Yazı, Saint Luke Hastanesi’ne ait değil. Hastane yazının kendilerine ait olmadığını belirtmiş ve içeriğinin doğru olmadığını aktarmış. Söz konusu yazı montaj ile hazırlanmış. Saint Luke Hastanesi’nin bu yönde bir duyurusu bulunmuyor. Alkol tüketiminin koronavirüs salgınına karşı fayda sağlayacağına yönelik bir bulgu yok.

Yanlış İddia

 

Koronavirüs salgınının küresel ölçekte risk arz etmesi akabinde virüsten korunmak için mizahî birçok çözüm önerisi ileri sürüldü. Daha önce rakı ve kokainin koronavirüse karşı iyi geldiği iddialarını incelemiştik. Bugünkü konumuz yine alkollü bir içecek: Votka.

Sosyal medya hesaplarımız üzerinden iletilen bir ihbarda koronavirüse karşı votka tüketiminin bir hastane tarafından önerildiğinin doğruluk payını araştırmamız talep edilmişti.

Yaptığımız araştırmada “Kansas hastanesi votka önermiş” notuyla paylaşılan bu yönde bir yazıya rastladık. Yapılan paylaşımlarda ABD’nin Kansas Eyaletindeki Saint Luke Hastanesi’nin logosunun yer aldığı 3 Mart 2020 tarihli “COVID-19” konulu yazıda koronavirüs enfeksiyonunu önlemek için alkol (votka) tüketiminin önerildiği iddiasının aktarıldığı görülmektedir.

 

ABD'nin Kansas Eyaletindeki Saint Luke Hastanesi'nin Koronavirüse Karşı Alkolü (Vodkayı) Önerdiği Sanılan Sahte Yazı
ABD’nin Kansas Eyaletindeki Saint Luke Hastanesi’nin Koronavirüse Karşı Alkolü (Votkayı) Önerdiği Sanılan Sahte Yazı

 

Anılan yazının orijinal lafzı şöyle:

Topic: COVID-19

To whom it may concern,

After extensive research, our findings show that consuming alcoholic beverages may help reduce the risk of infection by the novel coronavirus; COVID-19.

Vodka is the most recommended for drinking, cleaning and sanitizing.

Metnin Türkçemize çevirisi ise şöyle yapılabilir:

Konu: COVID-19

İlgilisine

Kapsamlı araştırmalardan sonra bulgularımız, alkollü içecek tüketmenin yeni koronavirüsün (COVID-19) enfeksiyon riskini azaltmaya yardımcı olabileceğini göstermektedir.

Votka, içim, temizlik ve sanitasyon için en çok önerilmektedir.

 

Anılan hastane Facebook sayfasından yaptığı duyuruda “Alkol içmenin COVID-19 riskini düşürebileceğini söyleyen yanlış raporlar dolaşıyor” (“False reports are circulating that say drinking alcohol can reduce the risk of COVID-19“) notuyla bu iddiayı yalanlamış.

 

Saint Luke Hastanesi'nin alkolün koronavirüsü durdurduğuna yönelik iddianın asılsız olduğunu duyurduğu paylaşımı
Saint Luke Hastanesi’nin alkolün koronavirüsü durdurduğuna yönelik iddianın asılsız olduğunu duyurduğu paylaşımı

 

AFP, ulaştığı Saint Luke Hastanesi yetkililerinden anılan mektubun kendilerine ait olmadığı ve mektup içeriğinin doğruyu yansıtmadığı teyidini almış. Missouri’deki Saint Luke Hastanesi yetkilisi, votkanın koronavirüs üzerinde bir etkisinin olmadığını belirtmiş. Hastane yetkilileri, ABD’den bir haber kanalına ise bahse konu mektupta eski logolarının kullanıldığını aktarmış.

Saint Luke Hastanesi’nin koronavirüse ilişkin duyurularını paylaştığı sayfada da alkol tüketiminin koronavirüsü önlendiğine dair bir bilgi yer almamaktadır. Anılan sayfada alkolle ilgili tek atfın sağlık kuruluşlarının yaptığı ellerin 20 saniye boyunca sabun ve suyla sık sık yıkanması veya alkol bazlı el dezenfektanın kullanılması ile ilgili olduğu görülmektedir.

Dünya Sağlık Örgütü ve Sağlık Bakanlığımızın açıkladığı koronavirüse karşı alınması gereken tedbirler arasında alkol tüketimi yer almamaktadır. Anılan kuruluşların yanı sıra sağlık uzmanlarının da alkol tüketiminin koronavirüse iyi geldiğine yönelik bir açıklaması yok. DSÖ’nün koronavirüs hakkında çıkan asılsız iddiaların irdelendiği “efsane avcıları” (“myth busters“) başlıklı sayfasında tüm vücuda alkol sürülmesinin koronavirüse karşı etkili olmayacağını belirtilmiş.

 

koronavirüs alkol

 

Yorumunuzu yazınız...