İsrail’deki Ameliyatta 12 Yaşındaki Çocuğun Vücudundan Tamamen Kopan Başı Yerine Dikilmemiş, (İç Dekapitasyon / İki Taraflı Atlanto Oksipital Eklem Çıkığı Teşhisi Konulan Vakada) Geçirdiği Kazada Omurgasından Ayrılan Çocuğun Kafatası Yerine Yerleştirilmiş 

 

İsrail’de 12 yaşındaki çocuğun ciddi bir kaza sonrası başının kopmasının ardından geçirdiği operasyonla mucizevi bir şekilde hayatta kalması basında ve sosyal medyada yanlış anlaşılmış.

 

Ülkemizden bazı haber girişimleri İsrail’de gerçekleştirilen ameliyatı “Kopan başı yerine diktiler. Geçirdiği trafik kazasında baş bölgesi içeriden kopan Filistinli çocuk, İsrailli doktorların çabalarıyla hayata döndü.” ifadeleriyle sunmuş.

 

Bazı sosyal medya kullanıcıları da İsrail’de gerçekleştirilen operasyonda kopan başın yerine yerleştirildiğini sanmış.

 

“İsrail’li doktorlar, araba kazasında kafası kopan 12 yaşındaki bir çocuğun kafasını yerine yerleştirmişler. Operasyon 1 ay önce gerçekleşmiş ama sonucu açıklamak için beklemişler. İnanılmaz bir olay.”

 

Söz konusu operasyon, İsrail’den bazı haber girişimlerince de bahsi geçen çocuğun başının vücudundan ayrıldığı iddiasıyla aktarılmış.

 


İsrail’de doktorlar bir çocuğun vücudundan tamamen ayrılan başını vücuduna geri dikmemiş. Gerçekleşen operasyonda omurgadan içten ayrılan kafatası yeniden yerine bağlanmış.

Batı Şeria’da yaşayan Süleyman Hassan adlı 12 yaşındaki Filistinli gencin bisiklet sürürken bir sürücü tarafından ezilmesiyle aldığı ciddi yaralanma nedeniyle başı boyun tabanından neredeyse tamamen kopmuş.

İvedilikle Hadassah Ein Kerem Hastanesi’ne nakledilen Filistinli çocuğa “bilateral atlanto-oksipital eklem dislokasyonu” (“bilateral atlanto occipital joint dislocation”) teşhisi konmuş.

 

Atlanto-oksipital eklem, omurganın en üst kısmında yer alan atlas adı verilen bir omurun (C1) baz kısmıyla, kafatasının altındaki oksipital kemik arasındaki eklem birleşimidir. Bu eklem, başın hareketini sağlamak için önemlidir.

Bilateral atlanto-oksipital eklem dislokasyonu (“Bilateral atlanto-occipital joint dislocation”), baş ve boyun bölgesinde meydana gelen ciddi bir yaralanmadır. Bu durumda, atlanto-oksipital eklemdeki bağlar kopar ve baş kafatasından ayrılır.

Nadir görülen ve genellikle şiddetli bir kaza veya travma sonucunda meydana gelen bu yaralanma türünde genellikle cerrahi tedavi gereklidir.

Omuriliğin zedelenmesi felç, solunum problemleri ve diğer ciddi komplikasyonlara neden olabilen ve acil tıbbî müdahale gerektiren bu yaralanmada stabilizasyon, baş ve boyun bölgesindeki yaralanmanın yönetimi, solunum desteği ve omurilik hasarının değerlendirilmesi önemlidir.

 

Trafik kazasında baş ve boyun arasındaki bağlantısında kırılma yaşanan ve destekleyici bağlarda yırtıklar oluşan gencin başı uzun ve karmaşık ameliyatta boynuna bağlanmış.

Times of Israel’in aktarımına göre göre 2023 yılı Haziran ayı başlarında ordopedi uzmanları Ohad Einav ve Ziv Asa’nın gerçekleştirdiği ameliyatta %50 ölüm olasılığı değerlendirmesinde bulunulmuş.

 

İçten baş kopması nedir?

İç dekapitasyon (internal decapitation), omurganın kafatasından ayrılmasını ifade eden ciddi bir yaralanma türüdür. Bu durumda, omurga ve kafa arasındaki bağlar koptuğunda, omurilik hasar görebilir.

Genellikle trafik kazalarında alınan şiddetli darbe sonucunda meydana gelen iç dekapitasyon, omurga bölgesinde meydana gelen ağır yaralanmalar arasında yer alır ve genellikle ölümcül sonuçlar doğurabilir. Omuriliğin zedelenmesi veya hasar görmesi, felç, kas güçsüzlüğü, solunum problemleri ve diğer ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir.

İç dekapitasyon vakalarının çoğunda, hızla ve profesyonel tıbbi müdahale gereklidir. Hasta stabilizasyonu, omurgayı sabitleme ve omurilik yaralanmasını önleme önemli adımlardır. Bu genellikle cerrahi müdahale gerektirir ve omurganın sabitlenmesi için plakalar, vida ve çubuklar gibi implantlar kullanılabilir.

 

Geçmişte farklı ülkelerde iç dekapitasyon geçiren kişilerin operasyonla hayata tutunduğu vakalar basına yansımıştı.

 

Yorumunuzu yazınız...