15 Temmuz 2023 Tarihi İtibarıyla İstanbul’da Yabancı Uyruklulara Oturum İzni Vermenin Tamamen Yasaklandığı İddiası Doğru Değil

15 Temmuz 2023 tarihi itibarıyla tamamen durdurulduğu ileri sürülen İstanbul’da yabancılara oturum izni sisteminde herhangi bir resmî değişiklik yapılmamış. İstanbul‘da bulunan 39 ilçede yabancıların oturum alma izninin engellenmediği ve yalnızca 10 ilçede yeni ikamet izni verilmediği açıklandı.

Yanlış İddia

 

Mayıs 2023 seçimlerinin ardından İstanbul’da göçle mücadele döneminin başladığı, T.C. İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Başkanlığı tarafından alınan kararla İstanbul’da 39 ilçenin yabancıların ikamet izinlerine kapatıldığı iddiası 15 Temmuz 2023 günü haber sitelerinde ve sosyal medya platformlarında aktarıldı.

İddia, Milliyet’ten Ferit Zengin’in haberiyle dolaşıma girdi. Söz konusu haberde İstanbul genelinde 10 ilçede uygulanan yabancılara oturum izni verilmemesi uygulamasının 39 ilçeye yayıldığı, evini kiraya verip, otelinde kaçak barındıranlara da para ve ruhsat iptali cezasının yanı sıra hapis cezasının sürdüğü öne sürüldü.

Bu haberin ardından 2022 yılı Ekim ayında alınan kararla İstanbul’un 10 ilçesinde yabancılara oturum izni verilmesinin durdurulması uygulamasının kentin tüm ilçelerine yayıldığı iddiası yaygınlık kazandı.

Halbuki, 15 Temmuz 2023 tarihi itibarıyla tamamen durdurulduğu ileri sürülen İstanbul’da yabancılara oturum izni sisteminde herhangi bir resmî değişiklik yapılmamış.

İstanbul’daki göçmen nüfusunu azaltmaya ve kentin huzur ve güvenliğini sağlamak amacıyla kent genelinde sağlık, eğitim, uluslararası ticaretten kaynaklı zorunlu haller dışında, ikinci bir karara kadar göçmenlere ikamet izni verilmemesi gibi bir uygulama bulunmuyor.

İstanbul ilimizin 10 ilçesinde 2022 yılı Ekim ayından bu yana yabancılara oturum izni verilmiyor.

Göç İdaresi Başkanlığı, İstanbul’un Avcılar, Bahçelievler, Bağcılar, Başakşehir, Esenler, Esenyurt, Fatih, Küçükçekmece, Sultangazi ve Zeytinburnu ilçeleri adres gösterilerek 20.10.2022 tarihinden itibaren yapılan ikamet izni başvurularının reddedileceğini aktardı.

İlgili duyuruda, söz konusu ikamet izni kısıtına dair istisnalar şöyle listelenmişti:

  • Türk vatandaşları ile Mavi Kart hamillerinin 6458 sayılı Kanunda tanımlanan aile üyelerinin başvuruları,
  • Söz konusu ilçelerde kayıtlı ikamet izni hamili yabancıların 6458 sayılı Kanunda tanımlanan aile üyelerinin başvuruları,
  • Taşınmazın sayılan ilçelerde olması koşuluyla kısıtlama tarihinden önce taşınmaz satış vaadi sözleşmesi bulunup kısıtlama tarihinden sonra tapu ediniminde bulunan yabancılar ile kısıtlama tarihinden önce bahse konu ilçede konut tapusu olup kısıtlama tarihinden sonra ilk kez ikamet izni başvurusunda bulunan yabancılar ve bunların 6458 sayılı Kanunda tanımlanan aile üyelerinin anılan Kanunun 31/1 (b) bendi (taşınmaz amaçlı) kapsamındaki başvuruları,
  • Hastanede yatarak tedavi gören ve ikamet adresi olarak hastane adresini veren yabancıların 6458 sayılı Kanunun 31/1 (f) bendi (tedavi görecekler) kapsamındaki başvuruları,
  • 6458 sayılı Kanunun 31/1 (j) bendi (yatırım amaçlı) kapsamındaki yabancılar ile bunların anılan Kanunda tanımlanan aile üyelerinin başvuruları,
  • Sayılan ilçelerde bulunan üniversitelerde ya da üniversitelerin bu ilçelerde bulunan enstitü/fakülte/yüksekokullarında kayıtlı olan öğrencilerin ikamet izni başvuruları,
  • Sayılan ilçelerde aktif ikamet izni olup türünü değiştirmek üzere yasal süresi içinde yapılacak ikamet izni geçiş başvuruları ya da uzatma başvuruları

İstanbul’da yabancıların ikamet izni başvuruları hakkında 2022 yılı Ekim ayında alınan bu karar İstanbul ilinin geneline yönelik genişletilmemiş.

Ulaştığımız Göç İdaresi Başkanlığı yetkilileri, İstanbul genelinde yabancılara birincil oturum izni verilmesine ilişkin yasak olduğu yönündeki iddiaları yalanladı. Tarafımıza, İstanbul’da yabancı uyruklu şahıslara oturum izni verilmesinin durdurulduğuna dair sözlü ya da yazılı bir talimatın olmadığı aktarıldı.

Akabinde Göç İdaresi Başkanlığı internet sitesi ve sosyal medya hesaplarından İstanbul’da yabancılara ikamet izninin yasaklandığı iddiasını tekzip eden bir açıklama yayımladı.

Söz konusu açıklamada İstanbul’daki 39 ilçenin ikamet iznine kapatıldığı iddialarının gerçeği yansıtmadığı, hâlihazırda 10 ilçenin yeni ikamet izni başvurusuna kapalı durumda olduğu duyuruldu.

Göç İdaresi Başkanlığının yaptığı basın açıklamasında yabancı yoğunluğunun Türk vatandaşı nüfusuna oranla %20’yi aştığı, toplam 63 ilde 1.169 mahallede oturum izninin verilmediği, İstanbul‘da ise 54 mahallenin yabancı oturum iznine kapatıldığı belirtildi.

İstanbul’da 39 İlçenin Yabancıların İkamet İzinlerine Kapatıldığı İddialarına İlişkin Basın Açıklaması” başlıklı açıklamada şu ifadelere yer verilmiş:

“Bazı sosyal medya hesaplarından paylaşılan “İstanbul’da 39 ilçenin yabancıların ikamet izinlerine kapatıldığı” iddialarına ilişkin kamuoyunun doğru bilgilendirilmesi amacıyla açıklama yapılmasına ihtiyaç duyulmuştur.

Başkanlığımızca mekânsal yoğunlaşmanın önüne geçilmesi amacıyla dönemsel olarak illerimizde gerek mahalleler gerekse ilçeler nezdinde yabancı nüfusuna ilişkin yoğunluk analizleri yapılmakta ve seyreltmeye yönelik tedbirler alınmaktadır.

Bu kapsamda; İstanbul, 2019 yılında geçici koruma altında bulunan Suriyelilerin kayıt işlemlerine kapatılmıştır.

2021 yılı Ocak ayında İstanbul’un Fatih ve Esenyurt ilçeleri yeni ikamet izni başvurularına kapatılmıştır.

2022 yılı Ekim ayında yapılan değerlendirme sonucunda, Fatih ve Esenyurt ilçelerinin yanı sıra Avcılar, Bahçelievler, Başakşehir, Bağcılar, Esenler, Küçükçekmece, Sultangazi ve Zeytinburnu ilçeleri de yeni ikamet izni başvurularına kapatılmıştır.

1 Temmuz 2022 tarihi itibariyle tüm illerimizde, yabancı yoğunluğunun Türk vatandaşı nüfusuna oranla %20’yi aştığı, toplam 63 ilde 1.169 mahalle yeni yabancı kaydına kapatılmış olup İstanbul ilimizde kapalı mahalle sayısı 54’tür.

Açıklamadan anlaşılacağı üzere İstanbul ilimizde 39 ilçenin ikamet iznine kapatıldığı iddiaları gerçeği yansıtmamakta olup hâlihazırda 10 ilçe yeni ikamet izni başvurusuna kapalı durumdadır. Mekânsal yoğunlaşmaya yönelik izleme ve değerlendirme çalışmalarımız devam etmektedir.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.”

 

istanbul-yabanci-ikamet-iznine-kapatildi-iddiasi-aciklama

 

 

Paylaşılan basın duyurusunun kamuoyunda Türkiye genelinde nüfusun %20’sinden fazla göçmen bulunduğu algısına yol açmasının ardından Göç İdaresi şu açıklamayı yapmış:

“Bugüne kadar, yabancı sayısının Türk vatandaşı nüfusuna oranla %20’yi aştığı 1169 mahallemiz, yoğunluğun azaltılması amacıyla yeni yabancı kaydına kapatılmıştır. İstanbul’da kapalı mahalle sayısı 54’tür.

Ülkemiz genelinde göçmen sayısı 4.893.752’dir.

Yabancı sayıları, Göç İdaresi Başkanlığımıza ait goc.gov.tr adresinde her hafta düzenli olarak yayınlanmaktadır.

Ülkemizdeki yabancı sayılarına ilikin özellikle sosyal medyada yer alan mesnetsiz yorumlar, yayınlanan rakamlar kesinlikle gerçeği yansıtmamaktadır.

Bir kez daha vurguluyoruz ki: Düzensiz göçle mücadelemiz azim ve kararlılıkla devam etmektedir!”

 

 


Kapak görseli: TRT Haber

Yorumunuzu yazınız...