İstanbul Çengelköy’de Bulunan Kuleli Askerî Lisesi Binasının Araplara Satıldığı İddiası Doğru Değil
İstanbul’un Çengelköy semtinde yer alan Kuleli Askerî Lisesi’nin tarihî binasının Araplara / Katarlılara satıldığı iddiası sosyal medyada tekrar -herhangi bir kaynak sunulmaksızın- dolaşıma sokulmuş.
Bu yöndeki iddiayı aktaran ve yoğun etkileşim alan paylaşım örneği şöyle sunulabilir:
“‘Kuleli Askeri Lisesi binası Araplara satıldı’. Askeri okulların kapatılmasına ses çıkartmayanlar bu habere yorum yapmasın kına yaksın”
1845 yılında kurulan, Türk Silahlı Kuvvetlerine subay ve Kara Harp Okuluna kaynak teşkil edecek öğrenci yetiştiren Kuleli Askerî Lisesi, 15 Temmuz darbe girişimi sonrasında ilan edilen olağanüstü hal (OHAL) kapsamında çıkarılan Kanun Hükmündeki Kararname (KHK) ile 31 Temmuz 2016 tarihinde kapatılmıştı.
31 Temmuz 2016 tarihli “Olağanüstü Hal Kapsamında Bazı Tedbirler Alınması ve Milli Savunma Üniversitesi Kurulması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Hükmünde Kararname“nin askerî okulların kapatılmasına dair ilgili maddesi şu şekildeydi:
MADDE 104- (1) Harp Akademileri, askeri liseler ve astsubay hazırlama okulları kapatılmıştır. Bu komutanlıklarda görev yapmakta olan personel hakkında aşağıdaki işlemler yapılır:
- a) Jandarma Genel Komutanlığı ile Sahil Güvenlik Komutanlığı personeli ve işgal ettikleri kadrolar hakkında, ilgisine göre 10/3/1983 tarihli ve 2803 sayılı Jandarma Teşkilat, Görev ve Yetkileri Kanununun geçici 4 üncü maddesi ile 9/7/1982 tarihli ve 2692 sayılı Sahil Güvenlik Komutanlığı Kanununun geçici 7 nci maddesi hükümleri uygulanır.
- b) Diğer personel, Türk Silahlı Kuvvetleri kadro ve kuruluşundaki uygun kadrolara atanır.
(2) 24/5/1989 tarihli ve 3563 sayılı Harp Akademileri Kanunu yürürlükten kaldırılmıştır.
Kapatılan Kuleli Askerî Lisesi’nin İstanbul Çengelköy’deki tarihî binasının alan Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından müzeye dönüştürülmüş ve müzeden geriye kalan alanlar da Milli Savunma Üniversitesi tarafından kullanılmaya başlanmıştı.
Kuleli Askerî Lisesi binasının yabancılara satıldığına dair bir delil bulunmuyor.
Millî Savunma Bakanlığı, Kuleli Askerî Lisesinin binasının satıldığı iddiasını tekzip etti.
Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar, Kuleli Askerî Lisesinin satıldığı iddiasını kesin bir dille yalanlayarak “Millî Savunma Bakanlığının kullanımında, Millî Savunma Üniversitesinde eğitim gören askerî öğrencilerimize hizmet vermektedir.” dedi.https://t.co/YM8NF66nnn#HulusiAkar pic.twitter.com/qOtFH0wSYl
— T.C. Millî Savunma Bakanlığı (@tcsavunma) September 15, 2022
Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Özbekistan seyahati öncesi AA’ya yaptığı açıklamada Kuleli Askeri Lisesi binasının satılmadığını, Millî Savunma Bakanlığının kullanımında bulunduğunu, Millî Savunma Üniversitesinde eğitim gören askerî öğrencilere hizmet verdiğini şöyle belirtmişti:
“Söz konusu iddialar tamamen gerçek dışıdır, böyle bir şey söz konusu değildir. Kuleli Askerî Lisesi binası Millî Savunma Bakanlığının kullanımında, Millî Savunma Üniversitesinde eğitim gören askerî öğrencilerimize hizmet vermektedir ve vermeye devam edecektir.”
2019 yılında dolaşıma giren iddiayla ilgili Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy şu açıklamayı paylaşmıştı:
“İstanbul Çengelköy’de bulunan Kuleli Askeri Lisesi’nin satıldığına ilişkin, sosyal medya ve basına yansıyan haberler tamamen asılsızdır. Bakanlığımıza tahsisli olan bölümünde müze yapım çalışmaları devam etmektedir.”
İstanbul Çengelköy’de bulunan Kuleli Askeri Lisesi’nin satıldığına ilişkin, sosyal medya ve basına yansıyan haberler tamamen asılsızdır. Bakanlığımıza tahsisli olan bölümünde müze yapım çalışmaları devam etmektedir.
— Mehmet Nuri Ersoy (@MehmetNuriErsoy) August 14, 2019
Kapak Görseli: İHA