Çalan Şarkıyla Transa Geçen Karıncaların Hoparlörün Etrafında Ölüm Çemberine Girdiği İddiasıyla Paylaşılan Video Dijital Efektle Hazırlanmış

 

 

Karınca ölüm spirali (ölüm çemberi), bir grup karıncanın feromon izini kaybedip birbirlerini takip etmeye başladıklarında dairesel bir desen oluşturduğu, karıncaların yorgunluktan ölene kadar sürekli bir çember içinde dönüp durduğu olguya verilen isimdir.

 

olum-spirali

 

Karıncalar birbirleriyle iletişim kurmak ve bağlantıda kalmak için feromonları kullanırlar. Yiyecek arayan karıncalar diğerlerini kaynağa yönlendirmek için feromon izi bırakır.

Feromon izi bırakan karınca engel, ses ya da koku değişikliği nedeniyle yolunu şaşırıp bir döngüde dönerse, diğer karıncalar da yön duyusunu kaybedip bu iz boyunca hareket etmeyi sürdürür.

 

olum-cemberi

 

Karıncalar bu döngüde ilerlemeye devam ettikçe, koku izi daha da güçlenir. Bir girdaba girmiş gibi dönüp duran karıncalar sonunda yorgunluk, açlık ve susuzluktan ölebilir.

 

 

Karıncaların feromon izlerini takip ederken bir çember içinde dönmelerine neden olan bu nadir fenomene ait olduğu sanılan bir görüntü geçtiğimiz günlerde sosyal medya platformlarında dolaşıma girdi.

 


 

Bahsi geçen görüntüyü, karıncaların müziğin etkisiyle girdiği bir ölüm çemberine ait olduğu iddiasıyla aktaran paylaşımlardan örnekler şöyle sunulabilir:

 

23 Derece (@yirmiucderece): “➖ Çalan müzikten transa geçip, hoparlör etrafında dönen karıncaların videosu sosyal medyada viral oldu.”

 

donen-karincalar

 

Uzaktan Gelen (@Uzaktan_Gelen_): “Karıncalar imana gelmiş….”

 

 

Beyaz Gazete (@BeyazGazete): “Çalan şarkıyla transa geçen karıncalar hoparlörün etrafını tavaf etti.”

 

Zam Haber (@Zamajans): “Müzikle beraber hoparlörün etrafında daire çizen karıncaların neden bunu yaptıkları merak konusu oldu.”

 

Özer Dölekoğlu (@wrzl): “Videonun tanımı şöyle: Çalan müzikten transa geçip, hoparlör etrafında dönen karıncalar”

 

Tikola Nesla (@Cicorotti_): “Algı nedir? Bu videonun sesini kaldırıp yerine bir ilahi koyarsanız herkes Allah’ım sana geliyorum demeye başlar. Oysa bilimde bunun adı death circle dır. Karıncalar birbirinin zeminde bıraktığı koku ile yön tayin eder. Tek bir karınca daire çizince diğerleri de çizmeye başlar.”

 

Paylaşılan görüntü gerçek değil.

“Karınca ölüm spirali” videosu, Gabriel Benício adlı video içerik üreticisi tarafından “bilgisayar üretimli imgeleme” (computer generated image – CGI) kullanılarak hazırlanmış.

 

 

“VFX uzmanı” olarak kendini tanıtan Gabriel Benício “gabrielbeniciobh” uzantılı Instagram hesabında bahsi geçen videoyu “AC/DC’ye tepki veren karıncalar” (“Ants reacting to AC/DC”) notuyla 23 Ocak 2024 günü paylaşmış.

 

 

 

 

Görüntünün gerçek sanılarak yaygın şekilde paylaşılmasının ardından Gabriel Benício, içeriği dijital efekt kullanarak nasıl hazırladığını anlatan bir video paylaşmış.

 


karinca-olum-cemberi

 

Videoda arka planda AC/DC’nin Thunderstruck adlı parçası kullanılmış.

 

 

 

Yorumunuzu yazınız...