Paylaşılan Afiş Görselinin 1963 Yapımı Omicron Varyantı Adlı Filme Ait Olduğu İddiası Doğru Değil

Yanlış İddia

 

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Güney Afrika’dan yayılan B.1.1.529 varyantına “endişe verici” kategoride olduğu için “omicron” adını verdi. Yeni varyantın isimlendirmesinde, Yunan alfabesinin 13. ve 14. harfleri “nu” ve “xi” atlanarak 15. harf olan “omicron” kullanıldı. DSÖ, yeni varyant için isimlendirmede harf atlanmasına gerekçe olarak “nu”nun “yeni” ile kolayca karıştırılmasını, “xi”nin ise sık rastlanan bir soyadı olmasını göstermişti (Varyant adlandırmasının nasıl gerçekleştirildiğine dair detay sunduğumuz yazımıza göz atabilirsiniz).

 

yunan alfabesi

 

Koronavirüsün omicron varyantının 1960’lı yıllarda önceden tahmin edilerek beyaz perdede sergilendiği iddiasıyla aşağıdaki afiş görselinin sosyal medyada paylaşıldığına şahit oluyoruz.

 

omicron variant film afisi

 

“1963 yapımlı bir film” notuyla bahse konu dijital düzenleme içeren film afişini aktaran paylaşımlardan bir örnek:

 

Hanif Human:

“1963 yapımlı bir film”

 

omicron varyant 1963

 

Savan Günay:

“1963 yapımı… Dünyanın cehenneme döndüğü gün adlı.. Tabi tesadüf… Çomar zaviyesinden bakınca … Benim Bakış açımla asla tesadüf değil… Konu uzun bir gün anlatırım.. Herkese iyi geceler..”

 

Söz konusu görsel 1974 yapımı “Safha IV” (“Phase IV“) adlı bir bilimkurgu filminin afişinin üzerinde oynanarak oluşturulmuş.

 

safha 4 film afisi

 

Komedyen ve metin yazarı Becky Cheatle, söz konusu montaj görseli kendisinin oluşturduğunu sosyal medya hesabından paylaşmıştı.

 

 

Cheatle, dijital düzenleme ile oluşturduğu afişin Covid-19 salgınının sahte olduğunu ispatladığı iddiasıyla paylaşıldığını işittiğini, bunun doğru olmadığını, “omicron varyantı” başlığını 1970’lerden birçok film afişine yerleştirdiğini ifade etmişti.

 

 

Saul Bass’ın yönetmenliğini üstlendiği, karıncalar konulu bir bilimkurgu yapımı olan Safha IV’ün içeriğinin koronavirüs salgınıyla bir ilgisi bulunmuyor.

 

omicron varyanti film
Montaj ve orijinal afiş

 

Filmin fragmanı şu şekildeydi:

 

 

1974 yılında vizyona giren “Safha IV” (“Phase IV”) adlı filmin konusuna otekisinema.com’daki yazısında Ertan Tunç şöyle değinmişti:

“Uzayda bir gariplik oluyor ve nedendir bilinmez bunun sıra dışı etkileri ilk olarak Arizona’daki karınca kolonilerinde gözlemleniyor. Bunu ilk fark eden de Dr. Ernest D. Hubbs adında bir İngiliz biyolog oluyor. Hubbs’ın bulgularına göre karıncalar kendilerinden katiyen beklenmeyen endişe verici davranışlar sergilemeye başlamışlardır. Artık toplanıyorlar, iletişim kuruyorlar ve bazı kararlar alıyorlardır. Karıncalar önce rakip/düşman durumdaki diğer türlerle anlaşıyorlar. Mesela termitlerle. Sonra ortak düşmanlara (kendileriyle beslenen türlere) karşı ortak hareket etme kararı alıyorlar ve uygulamaya koyuyorlar. Böylece organize savunma ve saldırılarla kısa bir süre içinde karıncalarla beslenen peygamberdevesi, kırkayak ve örümcek gibi türleri bertaraf ediyorlar. Bu türlerin Arizona Vadisi’ndeki popülasyonu süratle düşüyor ve doğal olarak karınca nüfusu da artıyor.

Dr. Hubbs yanına matematiksel iletişim uzmanı olan James R. Lesko’yu da alıp anomali teşkil eden durumu ilgili bölgede kurulacak Deney İstasyonu’nda gözlemlemeye karar veriyor. Yöre halkına tehdit teşkil etmeye başlayan “zeki” karıncalar günden güne güçlenirken Hubbs’ın ve Lesko’nun bilimsel çalışmaları da ilerleme kaydediyor hatta Lesko karıncalarla iletişime geçmenin de bir yolunu buluyor. Bu arada, bir aile hariç bölgedeki çiftçi aileleri tahliye ediliyor. Ve çok geçmeden insanlarla karıncalar arasında büyük bir yıkıma ve çok sayıda ölüme yol açan bir savaş patlak veriyor. Üstelik zekâya ve tekniğe dayalı bir savaş oluyor bu. Şimdilik hikâyenin gelişimine dair anlatıyı burada kesiyorum.”

 

Omicron varyantının ortaya çıkmasının ardından geçmişten filmlerde öngörüldüğü sanılarak paylaşılan afiş görsellerinin bir diğeri de 1966 yapımı Cyborg 2087 adlı filmin afişi kullanılarak oluşturulmuştu.

 

omicron varyanti film

 

Film arşivi odaklı internet sitelerinde yapılan taramada “Omicron Varyantı” ya da “Omicron Varyantı: Dünyanın Mezarlığa Dönüştürüldüğü Gün” adlı bir filmin varlığına rastlanamıyor.

1963 yılında vizyona giren İtalyan Ugo Gregoretti’nin yönetmenliğini üstlendiği “Omicron” adlı bilim kurgu komedi türünde bir film mevcut. “Dünya hakkında daha fazla bilgi edinmek için insan vücudunu ele geçiren bir uzaylı”yı konu edinen filmin de virüsle bir ilgisi bulunmuyor.

Filmden kesitler ya da tamamı izlendiğinde, koronavirüs salgını ya da omicron varyantı ile ilgili bir içerik barındırmadığı anlaşılabiliyor.

 

https://www.youtube.com/watch?v=qJUk8azj4dw

https://www.youtube.com/watch?v=aaMEAGM16gU

 

2013 yapımı “Omicron Gezegeninden Ziyaretçi” (“The Visitor from Planet Omicron“) adlı film de bir uzaylı tarafından getirilen botanik virüsün Dünya’daki yaşamı tehdit etmesi konu edilmiştir.

 

omicron film

 

İddia daha önce Reuters, AFP, India Today, Snopes, The Quint, Doğrula ve Doğruluk Payı tarafından da incelenmişti.

 

Yorumunuzu yazınız...