Paylaşılan Tabloda Hangi Ay Hangi Varyantın Çıkacağının Aktarıldığı, Bu Durumun Da Koronavirüs Varyantlarının Çıkış Tarihlerinin Önceden Planlandığını Gösterdiği İddiası Doğru Değil

Yanlış İddia

 

Bugünkü konumuz, pandemi septik isimlerin çarpıtarak aktardığı bir tablo / görsel.

Sosyal medyada paylaşılan yukarıda yer alan tablonun, koronavirüs varyantlarının ortaya çıkarılacağı takvimi yansıttığı, varyantların çıkış tarihinin daha önceden planlandığı iddiasıyla paylaşıldığına şahit olduk.

Büyük resmi görmekten geri kalmamaya çalışırken yine hataya düşen koronavirüs salgınını “tezgâh” olarak niteleyen sosyal medya kullanıcılarından örnekler şöyle sunulabilir:

 

Abdurrahman Dilipak:

“Yazık, bir tek “yerli ve milli bir varyant” üretemişiz. Bu MU yerli ve milli olabilir mi. Gazi Mayatepek’e, MU adası ve medeniyeti üzerine bir çalışma yaptırmıştı. Bu MU o MU olabilir mi? Yoksa “avare mu?” daki MU mu bu. Hani Sangam isimli hint filminin şarkısı.”

 

yerli milli varyant

Serdar Murat Bal:

“Mu varyantı Şubat 2022 de piyasaya sürülecek diye görünüyor bu tabloda ki erken piyasaya sürdüklerine göre işler planladıklarından daha hızlı ilerliyor herhalde ki insanların bu kadar salak çıkarak kolay teslim olabileceğini düşünmemişlerdi herhalde ..!”

 

mu varyantı şubat 2022

 

Aydın Binboğa:

“Ay ay hangi varyantı çıkaracaklarını yazmışlar Sen hala işin Sağlık Pandemi Aşı vs sanıyorsun Bu plan Küresel bir tezgah ve bunu bozmazsak eğer tüm sevdiklerinizin canı tehlikede”

 

ay ay hangi varyantın çıkacağı yazılmış

 

Bahse konu paylaşımların koronavirüs varyantlarının küresel bir komplonun parçası olarak piyasaya sürüldüğünü ortaya koyduğu iddiasıyla sosyal medyada alıntıladığı görsel şu şekilde:

 

varyant çıkış takvimi

 

Bahse konu tablonun modern Yunan alfabesindeki 24 harfin ilk 3 harfi olan alfa, beta, gamma harflerinin çıkarılmasının ardından deltadan omegaya kadar alfabetik olarak sıralanması ve karşısına ardışık ayların 2021 Temmuz ayından 2023 Şubat ayına değin listelenmesiyle oluşturulduğu anlaşılıyor.

Tablo incelendiğinde Dünya Sağlık Örgütü (World Health Organization (WHO)), Dünya Ekonomi Forumu (World Economic Forum (WEF)), Johns Hopkins Üniversitesi ile Bill ve Melinda Gates Vakfı (Bill and Melinda Gates Foundation) logolarını, İspanyolca başlıklı tabloda Yunanca harfleri barındırdığı görülebiliyor.

Yani, Yunan alfabesinden harflerin ve karşısına ayların ardışık sıralanmasıyla oluşturulan basit bir Excel tablosunun yanına internetten bulunan kuruluş logolarının yerleştirilmesi ile hazırlanmış bir görsel ile karşı karşıyayız.

DSÖ, Dünya Ekonomik Forumu, John Hopkins Üniversitesi ve Bill & Melinda Gates Vakfı’nın Covid-19 varyantlarının çıkış tarihlerini planlayıp bunu kendi logolarıyla birlikte sızdırmalarını beklemek haliyle abesle iştigâl. Ancak, biz yine de bu saçmalığın arka planını elimizden geldiğince açıklamaya çalışalım…

DSÖ sözcüsü Tarik Jašarević AFP’ye 2 Ağustos 2021 tarihinde e-posta üzerinden verdiği yanıtta bahse konu görselin kurumlarıyla bir ilgisinin bulunmadığını aktarmıştı. Dünya Ekonomik Forumu basın temsilcisi Amanda Russo, India Today’e verdiği yanıtta listenin oluşumuyla bir ilgilerinin bulunmadığını belirtmişti. Reuters’e demeç veren DSÖ, Dünya Ekonomik Forumu ve Bill ve Melinda Gates Vakfı temsilcileri paylaşılan liste ile bir ilgilerinin bulunmadığını beyan etmişti.

Koronavirüs mutasyona uğrayarak varyantlar oluşturmakta. Oluşan varyantlar da diğerlerinden ayırt edilebilmeleri için farklı şekilde adlandırılıyor.

DSÖ, 2021 yılı Haziran ayından itibaren koronavirüs varyantları için yeni isimlendirmeler için delta, epsilon veya lambda gibi Yunanca harfleri kullanma kararını almıştı.

 

dsö varyant adlandırması

 

Yeni adlandırma sistemine yönelik basın açıklamasında DSÖ, Yunanca harflerin kullanılmasının bilimsel adlandırmaların güçlüğü ile ülke adı gibi farklı isimlendirmelerin damgalayıcı ve ayrımcı özelliğini giderme gibi avantajlarının bulunduğu ve kamu iletişimini basitleştireceğini belirtmişti.

Varyantlar, bulaşıcılık, tehlike ve bağışıklığa etkisi gibi özelliklerine göre farklı değerlendirmeye tabi tutulmaktadır.

DSÖ, tespit edilen ve kamu sağlığını tehlikeye atabilecek potansiyelde görülen varyantları “endişe verici” (“variants of concern”) ya da “ilgili / dikkate alınması gereken” (“variants of interest”) olarak sınıflandırmakta ve Yunan alfabesinden harflerle isimlendirmektedir. Bulaşıcılığı, halk sağlığına yönelik ve bağışıklığa etkisi konusunda oluşturduğu risk hakkında net delile sahip olan varyantlar “endişe verici” olarak sınıflanırken, diğer varyantlar “dikkate alınması gereken” sınıfında izlenmektedir.

Mevcut durumda  alpha, beta, gamma ve delta varyantları “endişe verici” olarak sınıflanırken, eta, iota, kappa ve lambda “dikkate alınması gereken” şeklinde sınıflanmıştır (Ayrıca, epsilon, zeta ve theta varyantları kamu sağlığına yönelik kayda değer endişeye yol açmayacak özellikle olduğu şeklinde nitelenmişti).

 

variants of concern

 

variants of interest

Bu sınıflamaya ilaveten, gelecekte bir riske işaret edebilecek olsa da epidemiyolojik etkisine ilişkin kanıtları net olmayan varyantlar ise “Daha Fazla İzleme İçin Uyarı” (“Alerts for Further Monitoring”) sınıfına alınarak Yunan alfabesinden harflerle değil “PANGO” (“Phylogenetic Assignment of Named Global Outbreak Lineages”) soy numaralandırma sistemine göre adlandırılmaktadır.

 

alerts for further monitoring

 

Bahse konu kuruluşların varsayılan takvime uygun şekilde SARS-CoV-2 varyantlarını geliştirip yaydığına geliştirdiğine dair bir delil bulunmuyor. SARS-CoV-2 varyantlarının çıkış takvimi’ olduğu sanılan listede yer verilen sözde ‘yayınlanma tarihleri’, varyantların DSÖ tarafından bildirildiği gerçek tarihlerle eşleşmemektedir.

Örnekler sunacak olursak… Görseldeki tabloda 2021 yılı Haziran ayında görüleceği ileri sürülen delta varyantı ilk defa 2020 yılı Ekim ayında gözlemlenmişti. 2021 yılı Temmuz ayında görüleceği ileri sürülen epsilon varyantı ilk olarak 2021 yılı Ocak ayında California’da tespit edilmişti. Teta varyantının belgelenmiş en eski örneği Ocak 2021’de Filipinler’de görülmüştü. Tabloda her ne kadar zeta, eta, iota, kappa veya lambda varyantlarının 2021 yılı Ağustos ayı ile 2022 yılı Ocak ayı arasında görüleceği belirtilse de, bu isimlendirmeye sahip varyantlar çoktan gözlemlenmiş durumda. Yani, varyantların tespit edilerek kamuoyuyla paylaşıldığı gerçek tarihler, tablodaki belirtilen tarihlerden tamamen farklıdır.

Bu iddia daha önce Reuters, AFP, Factcheck.org, India Today, Doğrula.org gibi doğrulama girişimleri tarafından da ele alınmıştı.

 

3 Yorumlar

  1. A$I DAYATMASINA HAYIR Reply

    Ulan admin tam bir TRİŞKAYMIŞIM 😀 böyle salak iddialara inanmışım. Daha da yazmam. Değmezmişim…

  2. Ahmet BORUZA Reply

    Peki admin neden bu bahse konu görseldeki sırayla takip ediyor acaba bu varyantlar. Bu notu yazdığım sıralarda Omicron varyantı konuşuluyor ve tüm aşılar etkisiz hale geliyor, PCR testinde 4. PCR da ancak bulunuyor? Bu ne saçmalık böyle. Tatil beldelerine, otellere uğramayan bu virüs sadece camilerde mi dolaşıyor? Müslüman olsa gerek bu virüs. Bu virüs hakkında neden yetkililer bilgi vermezken Bill Gates efendi açıklama yapıyor? Hangi sıfatla..? Yeter artık uyuttuğunuz insanları…

Yorumunuzu yazınız...