“Ruhuma Bir Hayat Yakıştıramadım” Sözünün Ali Lidar’a Ait Olduğu İddiası Doğru Değil
“Alıntılama” yoluyla metinde yer alan sözlerin asıl sahiplerinden çıkıp yer aldıkları yeni yapıtın sahibine izafe edilmesine “Metinlerarasılık Bağlamında Sahibi El Değiştiren Sözler” başlıklı yazıda eğilmiştik. Anılan yazıda “ruhuma bir hayat yakıştıramadım” sözüne de değinilmişti. İşbu yazıda bahse konu söze ayrıca yer vermek istedik.
“Ruhuma bir hayat yakıştıramadım” sözünün kökeni, Murat Uyurkulak’ın Tol adlı romanına dayanıyor.
Bahsi geçen romanda mezkur ifade şöyle kullanılmıştır:
“Annem biraz kaçıktı. İlkokula başlamıştım, intihar etti.
Ben babasız da bir Yusuf’tum. Konsey’i gözümle gördüğüm sabah, uslu ve yaşlı bir çocuktum. Yatağımı ıslatmıştım yine. Utangaç bir serinlikle uyandım. Perdeyi araladım ve yetiştirme yurdunun kapısında bekleyen ufak tefek askeri seyretmeye koyuldum.
O askerin üniformasında, sonradan bütün hayatımı boydan boya çizecek, haki bir bıçağın bilenmeye başladığını nereden bilecektim? Çiş kokusu hoş bir kokuydu, haki tuhaf bir renkti. Hep yarım kaldım, hiç tam doymadım, tam bağırmadım, tam dokunmadım. Bıçak ruhumda dehşet bir fısıltı gibi ilerledi ve ben tam ortamdan yarıldım. Ruhuma bir hayat yakıştıramadım.
Oysa o sabahtan önce ben, henüz ruhubütün bir Yusuf’tum…”

‘Ruhuma bir hayat yakıştıramadım’ sözü Ali Lidar’ın “Dağınık Sicim” adlı şiirinde tırnak içerisinde kullanılmış.
“Eve dönen sigortasız bir travesti kadar yorgunum
Beni al, yont yoğur, sar sarmala
Alakası olmayan parçalara bölündüm
Tamamla..
Yaşamak sıkıntılı iş yaşlandıkça anladım
Ruhum payına hiç düşen nevrotik bir piç.
Zaman akar, su durulmaz, içim dağınık sicim
Toparla..
Sen yokken çok okudum, çok söz birikti heybemde
İstesem didaktik didaktik konuşurum şimdi
Ama bilirim, sevmezsin spesifik sözleri
Bağışla.
‘Ruhuma bir hayat yakıştıramadım’ sevgilim
Neyi tutsam elimde kaldı, usandım nefes almaktan
Oysa içimde bir tohum, su versen filizlenecek
Hatırla!”
Murat Uyurkulak’ın Tol adlı romanında yer verdiği “Ruhuma bir hayat yakıştıramadım” ifadesini Ali Lidar, Dağınık Sicim adlı şiirinde tırnak içerisinde alıntılayarak zemin olarak kullanmış ve yeni bir metin oluşturmuş.
Arama motorlarında ve sosyal medya platformlarında tarama yapıldığında anılan sözün sahibine ilişkin Ali Lidar’lı sonuçların daha fazla geçtiğini görülebiliyor.
* Tespit & Görseller: Özlem Güner