Eğitilmiş Sineğe Ait Sanılan Video Gabriel Benício Tarafından Dijital Efektle Hazırlanmış

 

Sosyal medya platformlarında bilgisayar ortamında hazırlanan alışılagelmişin dışında niteliklere sahip görüntüler gerçek sanılabiliyor.

 

Bunlardan biri, bir sineğin eğitilerek masa üzerinde çeşitli küçük eşyaları taşıdığı sanılan videoydu.

 

Bahsi geçen görüntü:

 


 

Görüntüyü gerçek sanan paylaşım örneği:

 

zeynep (@zeynepecekatre): “Adam sineği eğitmiş.. SİNEĞİ!.. EĞİTMİŞ!”

 

adam-sinegi-egitmis

 

“Eğitilmiş sinek” videosu, Gabriel Benício adlı video içerik üreticisi tarafından “bilgisayar üretimli imgeleme” (computer generated image – CGI) kullanılarak hazırlanmış.

 

 

 

“VFX uzmanı” olarak kendini tanıtan Gabriel Benício “gabrielbeniciobh” uzantılı Instagram ve TikTok hesaplarında bahsi geçen videoyu “Yerli sineğim! Çok iyi eğitilmiş!” (“My domestic Fly! So well trained ”) notuyla 1 Şubat 2024 günü paylaşmış.

 

egitilmis-sinek

 

@gabrielbeniciobh My domestic Fly! So well trained #pet #fly #drosophila #domestic ♬ Ridin’ – Urban All Stars

 

 

Oluşturduğu görüntünün yaygınlık kazanmasının ardından Gabriel Benício, içeriği dijital efekt kullanarak nasıl hazırladığını anlatan bir video yayınlamış.

 

sinek-egitimi-videosu

 

@gabrielbeniciobh How I made the Fly Pet Vídeo #pet #fly #tutorial #cgi ♬ Aesthetic – Tollan Kim


Gabriel Benício’yu, karıncaların müziğin etkisiyle girdiği bir ölüm çemberine ait olduğu sanılan videodan hatırlıyoruz.

 

 

 

Çalan Şarkıyla Transa Geçen Karıncaların Hoparlörün Etrafını Tavaf Ettiği İddiasıyla Paylaşılan Video

 

 

Çeşitli platformlarda paylaşılan benzer “eğitimli sinek” videolarının kahir ekseriyeti de gerçek değil. Bu videolar, genellikle CGI (Bilgisayar Üretimi Görüntü) teknolojisi kullanılarak oluşturulmaktadır.

Bazı videolarda, gerçek sinekler kullanılsa da, sineklerin hareketleri bilgisayar tarafından özel efektler ile değiştirilmektedir. Bu sayede sineklerin gerçekte yapamayacakları hareketler yapıyormuş gibi görünmesi sağlanır.

Eğitimli sinek videolarının gerçek olup olmadığını anlamak için şu noktalara dikkat edebilirsiniz:

– Sineklerin hareketleri çok mu karmaşık ve doğal? Gerçek sinekler, genellikle basit ve tekrarlayan hareketler yaparlar. Karmaşık ve akıcı hareketler yapan sinekler, büyük olasılıkla CGI ile oluşturulmuştur.

– Videonun kaynağı güvenilir mi? Videoyu paylaşan kişi veya kuruluş, bilinen bir VFX sanatçısı veya araştırma laboratuvarı değilse, videonun gerçek olma olasılığı düşüktür.

– Videoda herhangi bir özel efekt veya bilgisayar grafikleri görülüyor mu? Videoda dikkat çekici görsel efektler veya bilgisayar grafikleri varsa, videonun gerçek olma olasılığı düşüktür.

Eğer bir videonun gerçek olup olmadığından emin değilseniz, yorumlarda veya internette araştırma yaparak diğer insanların görüşlerini de öğrenebilirsiniz.

 

 

Görüntüyü daha önce Dogrula.org incelemişti.

 

Yorumunuzu yazınız...