İslam İşbirliği Teşkilatı üyesi ülkeler arasında düzenlenen çok sporlu bir organizasyon olan İslâmî Dayanışma Oyunları’nın beşincisi 9 – 18 Ağustos 2022 tarihleri arasında Konya’da düzenleniyor.
Organizasyon süresince absürt görüntülerin İslâmî Dayanışma Oyunları’nda kaydedildiği iddiasıyla sosyal medyada paylaşıldığına şahit olduk.
Demeç Verirken Elini Bacak Arasına Götürürken Görüntülenen Kişinin Yer Aldığı Videonun 5. İslâmî Dayanışma Oyunları Esnasında Kaydedildiği İddiası Doğru Değil
Afrikalı bir erkeğin saha kenarında demeç verirken elini sürekli penisine doğru götürdüğü görülen video, 5. İslâmî Dayanışma Oyunları’ndan olduğu iddiasıyla paylaşılmıştı.
Video hakkında yanlış aktarım içeren paylaşım örnekleri şöyle sunulabilir:
“İslami Dayanışma Oyunları’ndan bir öküz !”
“5. İslami Dayanışma Oyunları…😱 İstavroz çıkaran atlet daha iyiydi yeminle!😁😁😁”
İşbu aktarımların aksine video 2020 yılı Kasım ayında Somaliland’de bir futbol maçının öncesinde kaydedilmiş.
Video incelendiğinde üzerinde “SLNTV Sports”, “Hawd – DM”, “Somaliland” yazılarının yer aldığı görülebiliyor.
Video tarandığında karşımıza, Hargeisa adlı stadyumda 13 Kasım 2020 günü Somaliland yerel futbol takımları Hawd ve Daad Madheedh arasında oynanan futbol karşılaşması çıkıyor (2020 yılı Kasım ayında Somaliland’da adı geçen stadyumda bir turnuva düzenlenmiş).
Bahse konu karşılaşmaya ait yayının aşağıda yer alan kaydının 33. dakikasından itibaren ilgili an izlenebilir:
Videonun Youtube’de “Somali Spor Bakanı stadyumun açılışını yaptı” notuyla aktarıldığı görülüyor.
Videonun kaydedildiği tarihte Somaliland Spor ve Gençlik Bakanı koltuğunda oturan Yusuf Mohamoud Nour’un (Boos / Yusuf Mire Mohamed / Yuusuf Mire Maxamed) fotoğrafları ile videoda görülen kişi eşleşmiyor.
Demeç verirken ilginç hareketlerde bulunan şahsın kim olduğu henüz netleştirilemedi.
Başörtülü Şortlu Kadın Koşucu Görselinin İslamî Dayanışma Oyunları İle Bir İlgisi Bulunmuyor
Sosyal medyada 9 – 18 Ağustos 2022 tarihleri arasında Konya’da düzenlenen İslamî Dayanışma Oyunları’yla ilişkilendirilerek paylaşılan (montaj içerdiği düşünülse de henüz ispatlanamayan) aşağıdaki başörtülü şortlu kadın koşucu görseli yıllar önce dolaşıma girmişti (Örnek paylaşımlar için bkz).