Paylaşılan Dünya Haritası İnfografiğinin “Demokrasiler İttifakı” (Alliance of Democracies) Tarafından Hazırlanan Her Milletin En Sevmediği Ülkeyi Yansıttığı İddiası Doğru Değil

 

“Her milletin en sevmediği ülke” (“Most disliked country in each nation”) başlıklı ve Alliance of Democracies’in kaynak olarak alıntılandığı bir harita “en sevilmeyen ülkeleri” yansıttığı iddiasıyla bir süredir yaygın olarak paylaşılıyor.

 

Bahse konu, gerçek bir araştırmaya dayandığı sanılarak paylaşılan “nefret edilen ülke haritası”:

 

en-sevilmeyen-ulke

 

Kurgu infografiği gerçek sanarak kullanan sosyal medya paylaşım örnekleri:

 

RUSEN || Press (@RusenPress): “Dünyada nefret haritası ABD, Çin, Rusya ve İsrail üzerinden birleşiyor.”

 


 

Özhan Öztürk: “2022 itibarı ile ülkelere göre ‘hoşlanılmayan’ ülke haritası… Muhtemel bir küresel savaşın tarafları mı yoksa?”

 

 

Ülkelerin en sevmediği ülkeleri yansıttığı sanılan harita aslında bir uydurma.

Trollük amacıyla kurgulanan haritanın ciddiye alınarak paylaşılmaya başlandığı anlaşılıyor.

Alıntılanan kaynak, haritanın geçerliliğini reddediyor.

Haritanın dünyanın en sevilmeyen ülkeleri anketinin sonucunu yansıttığı ileri sürülen Alliance of Democracies, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda söz konusu haritanın kendi çalışmaları olmadığını açıkladı.

Her milletin en az sevdiği ülke gibi bir çalışmalarının olmadığını belirten Alliance of Democracies, kaynak olarak alıntılandıkları harita hakkında şu ifadeleri kullandı:

” Twitter’da ‘Alliance of Dem 2022’ kaynak olarak alıntılanarak ‘en sevilmeyen ülkelerin’ haritası yaygın olarak paylaşılıyor. Açıkça söylemek gerekirse bu grafik bizim anketimize dayanmıyor. En sevilmeyen ülkeler hakkında hiçbir zaman anket yapmadık.

 

Demokrasiye yönelik tutumlar üzerine dünyanın en büyük yıllık anketi olan Demokrasi Algı Endeksi’ni yürütüyoruz. Bu, belirli ülkelere ve uluslararası kuruluşlara (ABD, Rusya, Çin, AB, BM) yönelik tutumlara ilişkin anketi de içeriyordu. Haritada gösterilen veriler bu değil.

 

Demokrasi Algısı Endeksi 2022’yi buradan indirebilirsiniz – https://latana.com/democracy-perception-index-report-2022/ Her zaman olduğu gibi, çevrimiçi gördüğünüz içeriği yeniden paylaşmadan önce orijinal kaynağı kontrol etmeniz önemlidir! “

 

 

 

“En sevilmeyen” ülkeler hakkında genel bir uzlaşı bulunmuyor.

ABD merkezli Pew Araştırma Merkezi gibi bazı kuruluşlar ülkelerin küresel ölçekteki imajlarına dair kapsamlı araştırmalar sürdürüyor.

Ancak, paylaşılan görseldeki gibi dünyadaki tüm ülkelerde en sevilmeyen ülkenin hangisi olduğuna dair bir araştırmaya rastlanamıyor.

Dünya sathında en nefret edilen ülkelerin hangilerinin olduğuna ilişkin kesin, veriye dayalı bir listesi bulunmamakla birlikte, ülkeler özelinde diğer ülkelere dair algıları değerlendirmek adına bazı anketler yapılıyor.

Bir ülkenin sevilmeyen olduğuna dair genel izlenimler, kişisel görüşler ve deneyimler ile tarihsel arka plan ve güncel olaylar gibi birçok faktör üzerinden şekillenmektedir.

Ancak bazı ülkeler, uluslararası arenada siyasi sorunlar, sınır uyuşmazlıkları, insan hakları ihlalleri, baskıcı yönetimleri, şiddet olayları, saldırgan dış politikaları, dinleri ve kültürleri gibi özellikleriyle öne çıkmaktadır.

Ülkelerin bazı özellikleri nedeniyle olumsuz üne sahip olmasının yanı sıra, medya ve propaganda da bir ülkenin imajını etkileyebilmektedir.

Her ne kadar “en sevilmeyen ülkeler” üzerinde genel bir konsensüs bulunmasa da, ülkelerin sevilirliği veya sevilmeyişi hakkında dünyanın dört bir yanında yapılan kamuoyu araştırmaları bir araya getirildiğinde belirli eğilimlerin ortaya çıktığı söylenebilir.

Örneğin, İngiliz yayın kuruluşu BBC’nin farklı yıllarda 25 ülkede yaptırdığı anketlerin sonuçlarına göre dünya kamuoyunun en olumsuz algıladığı ülkeler arasında İran, İsrail, Pakistan, Kuzey Kore ve Rusya başı çekiyor.

Sonuçları değişiklik gösterebilen bu tip farklı anketler ve araştırmalar üzerinden hazırlanan listeler incelendiğinde genel olarak İran, İsrail, Pakistan, Afganistan, Kuzey Kore, Amerika Birleşik Devletleri, Çin ve Rusya gibi ülkeler olumsuz imajları nedeniyle en sevilmeyen ülkeler arasında yer aldığı görülmektedir.

 

1 Yorum

Yorumunuzu yazınız...