“Egonun Sebebi Cehalettir. Çünkü; Ne Kadar Çok Bilgi O Kadar Düşük Ego, Ne Kadar Az Bilgi O Kadar Yüksek Ego.” Sözü Einstein’a Ait Değil
Daha önce dünyanın en ünlü bilim insanlarından biri olan Albert Einstein’a (1879-1955) ait olduğu iddiasıyla ya da yanlış yorumlanarak paylaşılan “Korkarım ki bir gün teknoloji, insan iletişiminin ve yakınlaşmasının önüne geçecek ve aptal bir nesil ortaya çıkacak”, “Dünyada, üst sınıf yaşar, orta sınıf şikayet eder, alt sınıf şükreder… Üst sınıf paraya, orta sınıf lidere, alt sınıf Tanrı’ya tapar…”, “Tanrı zar atmaz”, “Arılar yeryüzünden kaybolursa insanoğlunun 4 yıl ömrü kalır. Arı olmazsa, tozlanma olmaz, bitki olmaz, hayvan olmaz, sonunda da insan olmaz”, “3. Dünya Savaşı’nda hangi silahların kullanılacağını bilmiyorum ama 4. Dünya Savaşı’nda taş ve sopalar olacağını biliyorum”, “Negatif insanlardan uzak durun, her çözüm için bir sorunları vardır”, “Hayat, bisiklet sürmek gibidir. Dengenizi korumak için, devam etmelisiniz”, “Güzel bir kızı öperken düzgün araba kullanan birisi, öpücüğe hak ettiği dikkati vermiyor demektir”, “Delilik, aynı şeyi tekrar tekrar yapıp farklı sonuçlar beklemektir” ve “Aslında herkes dâhidir. Ama siz kalkıp bir balığı, ağaca tırmanma yeteneğine göre yargılarsanız balık tüm hayatını aptal olduğuna inanarak geçirir.” sözlerine değinmiştik. Bugünkü konumuz, yine Einstein’e ait olduğu iddiasıyla paylaşılan “Egonun sebebi cehalettir. Çünkü; ne kadar çok bilgi o kadar düşük ego, ne kadar az bilgi o kadar yüksek ego.” sözü.
Albert Einstein’ın “ne kadar çok bilgi o kadar düşük ego, ne kadar az bilgi o kadar yüksek ego.” (“more the knowledge, lesser the ego; lesser the knowledge, more the ego”) özdeyişini kullandığına dair yaptığımız taramada güvenilir bir kaynakta atfa rastlayamadık.
Bahse konu özlü sözün ölümünden yıllar sonra Einstein’a mal edilir hâle geldiği anlaşılıyor. “Ego = 1 / bilgi” formülüyle sosyal medyada sözün 2009 yılından bu yana servis edildiği görülüyor.
Einstein uzmanı olarak kabul edilen Alice Calaprice’in “Ultimate Quotable Einstein” adlı kitabında bahse konu özlü sözün yer almadığı görülüyor. Einstein’a ait ve Einstein hakkında hazırlanan eserlerde bu yönde bir aktarıma rastlanamıyor.
Teyit.org da Bern’deki Bernisches Historisches / Einstein Müzesi ve Hebrew Üniversitesi Albert Einstein Arşivi ile temasa geçip bahsi geçen sözün Einstein’a ait olmadığını teyit etmişti.