Başlıktaki soruya dair hızlı yanıt: Şu anlık kesin bir yanıtımız yok. Mevcut bilgiler ışığında hydroseeding değil çim boyama ihtimâli öne çıkıyor.

 

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın yapacağı açılış öncesinde Yozgat Çekerek Millet Bahçesi’nin kuruyan çimlerinin görevliler tarafından yeşile boyandığı anı yansıttığı iddiasıyla paylaşılan video sosyal medyada büyük ilgi ve tepki çekti.

 

yozgat-millet-bahcesi-cim-yesil

 

millet-bahcesi-cimleri-yesile-boyaniyor

 

2022 yılı Ocak ayında da, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ziyareti için hazırlanan tesisin çimlerinin yeşile boyandığı anı yansıttığı iddiasıyla benzer bir video sosyal medyada paylaşılmıştı.

 

cim boya hazirlik

 

Videonun kaynağı Duyur Haber’in aktarımı şu şekildeydi:

​”Bugün Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın katılımı ile açılışı yapılacak Yozgat Çekerek Millet Bahçesi’nin çimleri, Oktay gelecek diye yeşile boyandı.

 

Bu boyama değil hydroseeding yöntemi ile çim ekme biçimi deyip haberi çarpıtmaya çalışanlar var. Hydroseeding; direkt toprağa uygulanan, solüsyonun direkt toprağa püskürtülmesi önem arz eden bir ekme biçimidir. Burda halihazırda sarı çimlerin üzerine sprey püskürtülüyor. İsteyenler, ufak bir google araştırması ile bu bilgiye vakıf olabilir, bu işlemin yapılış biçimi ile ilgili fotoğraflara da bakabilir. Kuru ot veya sararmış çim üzerine yapılan bir hydroseeding işlemine biz rast gelmedik. Ayrıca çizgilerden de belli olduğu üzere yerde bulunan sararmış çim, toprak üzerine ekilmiş bir çim değil. Yerde olan sararmış çim, serme çim. Çizgilerin olma nedenini örnekteki modele bakarak anlayabilirsiniz. Ayrıca bakınız; hydroseeding işlemi için kullanılan hortumlar, bolca ve tazyikli bir biçimde püskürtme yapan gayet büyük hortumlar. Videodaki makinenin emsalini yine bulamadık.”​

 

 

Yozgat’taki millet bahçesinde çimlerin boyandığı iddiasıyla paylaşılan görüntünün aslında boyama değil, “hydroseeding” adı verilen püskürtme çim ekme uygulaması olduğu ileri sürüldü.

Öte yandan, bu aktarımın gerçeği yansıtmadığı, görüntüde hydroseeding değil sırt tipi manuel ilaçlama pompası ile boyama işleminin yapıldığı da iddia edildi.

 

Sinan Oğan’ın paylaşımıyla örnekleyecek olursak:

“Hala sırta takılan, kolla basınç üreten bu basit aletle Hydroseeding yapıldığını iddia edip, yapılan makyaj, boyama işlemini savunmaya çalışanlar var. Bu basit boyama işlemi, diğeri için daha güçlü, basınçlı aletlere ihtiyaç var ve kuru ot üstüne olmaz!”

 

 

Görüntüdeki manuel sırt pompası ile hydroseeding yapılmadığını ileri süren, bu mesleği yaptığını belirten sosyal medya kullanıcıları da mevcuttu.

 

 

Hydroseeding, “hızlı, uygun maliyetli, yüksek kaliteli çim ve çayır alanlar oluşturmak amacı ile geliştirilmiş bir çim ekim yöntemi” olarak tanımlanıyor.

Hydroseeding yönteminin, malzeme ve işçilik açısından elle tohum ekme yöntemine kıyasla daha düşük maliyete sahip olduğu belirtilmektedir.

Uygulaması daha ekonomik ve kolay olan bu yöntemle püskürtülen karışımın içeriğindeki yapıştırıcı ve malç sayesinde 2-3 saat içerisinde yüzeye tutunduğu, böylelikle tohumların sulama suyu, karınca, yağmur ya da rüzgâr gibi dış etkenlerle uçması ihtimâlinin en aza indirildiği aktarılmaktadır.

Optimum Peyzaj, hydroseeding yöntemi için şu açıklamayı sunmuş:

“Hydroseeding yöntemi, günümüzde kullanılan en etkili çim ekme yöntemidir. Bu sistemde; geleneksel yöntemde olduğu gibi tohumlama ve sulama ayrı ayrı yapılmaz ya da tohumlar el yordamıyla ekilmez.

 

Hydroseeding, tohum, gübre, malç ve yapıştırıcı gibi malzemelerin su ile birlikte bir makine tankı içerisinde karıştırılması ile oluşan malzemenin hortumla ince bir tabaka olarak toprak yüzeyine püskürtülmesi yolu ile yapılmaktadır. Makine içinde hazırlanmış homojen karışım toprak üzerine püskürtüldüğünde tohumun filizlenmesi ve gelişimi için gerekli ortamı sağladığından çimlenme hızlı ve kaliteli olur.

 

Hydroseeding, spreyleme yöntemi ile çim çıkarma tekniğidir. Amerika’da 1954 yılından beri kullanılan bu metot, diğer çim ekme yöntemlerine göre bir çok avantaj sağlar. Eğimli yerlerde tohumun tutulmasını sağlar, toprağın üst yüzeyini örterek rüzgar ve su erozyonuna karşı koruyucu bir örtü oluşturur.

 

Hydroseeding, yabancı maddeler kullanmaksızın doğayı kendi içinde tekrar yapılandırma temeline dayanan sistemdir.”

 

 

Ülkemizde ve yurt dışında, hydroseeding yöntemiyle çim ekiminin yapıldığı farklı görüntülere Youtube üzerinden erişilebiliyor:

 

 

Elde kolayca taşınabilen (“Hydro Mousse” adlı) hortuma bağlı plastik sulu tohum püskürtücü ile benzer şekilde çim tohumlamasının yapılabildiği biliniyor.

 

sulu cim tohum

 

 

Püskürtme sıvıyla çim tohumlama işleminin basınçlı makinalar ile toprak üzerine yapıldığı biliniyor.

Hydroseeding uygulamasını gerçekleştiren girişimlerin, videodaki gibi ilaçlama ve boyama işleminde kullanılan püskürtme ekipmanlarına hydroseeding için başvurmadığı anlaşılıyor. Hydroseeding işlemini gerçekleştiren firmaların internet sitelerinde yer verilen ekipmanların da basınçlı niteliğe sahip olduğu görülebiliyor.

 

hydroseeding
Fotoğraf: KRD Tohumlama

 

hydroseeding
Fotoğraf: KRD Tohumlama

 

hydroseeding
Fotoğraf: KRD Tohumlama

 

Bu alanda faaliyet gösteren firmalarla yaptığımız görüşmede, görüntüde sırt pompası ile hydroseeding uygulamasının yapılmadığı kanaatinde oldukları tarafımıza aktarıldı. 

Videoda görülen rulo yapıda olduğu anlaşılan çimlere, sırt pompası ile yapılan işlemin hydroseeding değil boya uygulaması olması ihtimâli mevcut bilgiler ışığında daha ön plana çıkıyor.

Konuya dair bilgi talebinde bulunulmuş olup, bir yanıt alınması hâlinde işbu yazı güncellenecektir.

 

Bitki ve ağaçlarla yeşillendirilmek yerine yeşil boya ile makyajlanarak açılış törenine hazırlanan farklı alanlara daha önce şahit olunmuştu.

 

yesile-boyanan-zemin
Fotoğraf: Evrensel

 

Çim renklendirici boya kullanımına ait farklı görüntüler şöyle sunulabilir:

 

 

 

cim boya

 

cim boyama

 

“Çimlerin yeşile boyandığı” iddiası, Behzat Ç.’deki “çimleri spreyle yeşile boyayan asker” sahnesini anımsattı..

 

https://www.youtube.com/watch?v=PJoeP3DtzIU

 

Yorumunuzu yazınız...