Anıtkabir Anı Defterindeki El Yazıları Sanılanın Aksine İlgili Siyasetçilere Değil Hattatlara, Kaligrafi Sanatçılarına ya da Danışmanlarına Ait

 

Siyasî liderlerin Anıtkabir ziyaretlerinin ardından “Anıtkabir Hatıra Defteri”ni imzaladıkları metinlerin el yazısının güzelliği sosyal medyada ilgi çekiyor. Ancak, Anıtkabir’in özel anı defterine yazılan metinler siyasetçilerin kendi el yazısı değil.

Son günlerde, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’e ait sanılan el yazısı görseli “Meral Akşener’in 8 Mart nedeniyle Anıtkabir defterine yazdığı el yazısının düzgünlüğü övgü aldı.” notuyla sosyal medyada paylaşıldı.

 

meral-aksener-anitkabir-defterine-el-yazisiyla

 

Halbuki, Recep Tayyip Erdoğan, Abdullah Gül, Mansur Yavaş ve Meral Akşener gibi siyasetçilere sanılan hatıra ve şeref defterlerindeki metinler profesyonel hattat ya da kaligrafi sanatçıları yahut danışmanları tarafından kaleme alınmaktadır.

Anıtkabir ziyaretlerinin akabinde imzalanan özel anı defteri özelinde de bu durum geçerli.

Anı defterlerine yazılması için önceden hazırlanan metinler bir hattat, kaligrafi sanatçısı veya el yazısı güzel bir danışman tarafından kâğıda dökülür (Ziyaret öncesinde alınan anı defterine metnin yazılmasının yanı sıra daha önce yazılmış bir sayfanın anı defterine eklenmesi (yapıştırılması) de tercih edilen yöntemlerden). İlgili siyasetçi de ziyaret esnasında bu hazır metne imzasını atar ya da sonuna bir(kaç) cümle ekler. Akabinde yüksek sesle bu yazıyı okur. Birkaç paragraflık metni bizzat o esnada kendi el yazısıyla yazmaz.

Bu durumu örnekler üzerinden açıklayalım:

 

Örneğin, 2019 yılı Yüksek Askerî Şura (YAŞ) toplantısı öncesinde yapılan Anıtkabir ziyaretinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzalayacağı anı defterinin görseli basına yansımıştı.

 

erdogan-anitkabir-defteri-2019-askeri-sura

 

Geçmişte Başbakanlık yetkilileri, Erdoğan’ın Anıtkabir Özel Defteri’nde imzaladığı yazının kendisine değil, “bir hattat kadar yetenekli danışmanlarından birine ait” olduğunu açıklamıştı.

 

erdogan anitkabir defteri

 

erdogan anitkabir defteri

 

11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve 12. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Anıtkabir ziyaretlerinden görüntüler izlendiğinde de, kürsüye gelip hazır metni okuyup imzaladıkları görülebiliyor.

 

 

Fikir vermesi açısından 12. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün imzaladığı Anıtkabir Anı Defteri’nden bir sayfanın görseline yer verelim…

 

abdullah-gul-anitkabir-ozel-defteri-2011

 

Meral Akşener’in 8 Mart 2023 günü Anıtkabir ziyaretinde imzaladığı metin ile imzası uyuşmuyor.

 

meral-aksener-anitkabir-ozel-defteri-2023

 

Meral Akşener’in 8 Eylül 2022 günü İBB Şeref Defteri’nde imzaladığı metindeki el yazısı da Anıtkabir Özel Defteri’nde imzaladığından farklı.

 

meral-aksener-ekrem-imamoglu-hatira-defteri

 

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’ın Anıtkabir’de imzaladığı hatıra defterindeki yazıdaki imza kalınlığı da el yazısından farklı.

 

mansur-yavas-anitkabir-ozel-defteri

 

Ya da eski Başbakan Binali Yıldırım’ın imzaladığı Anıtkabir’deki hatıra defterindeki el yazısı ile ziyaret ettiği okullardaki tahtaya yazdığı mesajlar arasındaki fark da durumu anlamaya yardımcı olabilir.

 

binali-yildirim-anitkabir-ozel-defteri

 

binali yildirim tahtaya yazi

binali yildirim tahtaya yazi

binali yildirim tahtaya yazi

 

Gerçi, Memleket Partisi Lideri Muharrem İnce gibi hattat ya da kaligrafi sanatçısına başvurmamayı tercih edenler de var.

 

muharrem ince anitkabir ani defteri

 

Özetle, basında ve sosyal medyada “hattatlara taş çıkartacak güzellikte” gibi ifadelerle övülen el yazıları aslında hattatların ya da kaligrafi sanatçılarının (ya da bu konuda mahir danışmanların) kaleminden çıkıyor.

 

Fırsat bulmuşken, yine Anıtkabir anı defteri ile ilgili bir yanlışa değinelim.

Geçmişte Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Anıtkabir Özel Defteri’nde “Atatürk” ifadesini kullanmadığı öne sürülür ve eleştirilirdi.

Örneğin Orhan Erinç 31 Ağustos 2015 tarihinde Cumhuriyet Gazetesi’nde yayınlanan “Başkasına Emanet Edilemeyen 3 Bakanlık” başlıklı köşe yazısında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Atatürk” hitabını kullanmadığını “Atatürk’ün adını 30 Ağustos’ta Anıtkabir’de anmayan yeni başkomutanımızla ne kadar övünsek yeridir” sözleriyle öne sürmüştü.

Ancak, Anıtkabir ziyaretlerinde Cumhurbaşkanı Erdoğan, özel deftere kaydedildikten sonra okuduğu metne “Aziz Atatürk” hitabıyla başlamıştı (Ayrıca, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Atatürk” hitabını kullandığı birçok konuşması da mevcut).

Cumhurbaşkanı Erdoğan imzasıyla 30 Ağustos 2015 tarihinde Anıtkabir Özel Defterine yazılan metin de şöyleydi:

“Aziz Atatürk;
Büyük Zafer’in 93. yıl dönümüne ulaştığımız bugün, bizlere emanetin olan cumhuriyetimizi ilelebet payidar kılmak için var gücümüzle çalışmaya devam ediyoruz. Kurtuluş Savaşımızın dönüm noktası olan Büyük Zafer’de ve o güne kadar geçen süreçte inancı ve iradesiyle tarihi bir mücadele veren Zat-ı Ali’niz başta olmak üzere Büyük Millet Meclisi mensupları ile erinden subayına kadar tüm askerlerimizi rahmetle ve minnetle yad ediyorum.
Anadolu’yu ebedi yurdumuz olarak muhafaza etme mücadelemiz bugün de sürüyor. Ülkemizin varlığına kasteden iç ve dış hiçbir güç, istiklalimizin ve istikbalimizin üzerine gölge düşüremeyecektir. Anadolu’nun düşman işgalinden kurtarılması ve yeni devletimizin kuruluşu sürecinde mücadele veren şehitlerimize ve gazilerimize bir kez daha Cenab-ı Allah’tan rahmet diliyorum. Milletimiz ve onun bağrından çıkan güvenlik güçlerimiz emanetine sahip çıkıyor. Ruhun şad olsun.”

 

Erdoğan Anıtkabir Özel Defteri

İLAVE: Yeniden Ankara BB Başkanı seçilen Mansur Yavaş’ın 5 Nisan 2024 günkü Anıtkabir ziyaretinde imzaladığı “Anıtkabir Özel Defteri”ndeki yazı kendisine değil kaligrafi sanatçısı Ali İşleyen‘e ait.

 

anitkabir-mansur-yavas-yazi

anitkabir-ozel-defteri-ali-isleyen-yazi

anitkabir-ozel-defteri-yazi

 

Ali İşleyen, Mansur Yavaş’ın imzalaması için hazırladığı metni sosyal medya hesabında paylaştı.

 

 

Bu gönderiyi Instagram’da gör

 

Ali İşleyen (@ali_isleyen82)’in paylaştığı bir gönderi


 

Yorumunuzu yazınız...