Videoda Hindistan’da Zorla Evlendirilmek İstenen Kız Çocuğunun Evlilik Kağıdına İmza Atmamak İçin Direndiğinin Görüldüğü İddiası Doğrulanamıyor

 

Sosyal medya platformlarında Hindistan’da bir genç kızın annesi ve babası tarafından evlendirilmeye zorlandığı, ebeveynlerinin zoruyla evlilik sözleşmesini imzalamaya çalışıldığı anı yansıttığı iddiasıyla bir videonun sosyal medya platformlarında ve haber profillerinde paylaşıldığı görülüyor.

 

Hindistan’da bir çocuk zorla evlendirilmeye çalışıldı. Çocuğun evlilik kağıdına imza atmamak için verdiği uğraş gündem oldu.” notuyla sosyal medya platformlarında paylaşılan video şu şekilde:

 


 

 

Görüntüyü, zorla evlendirilmeye çalışılan kız çocuğunun evlilik sözleşmesini imzalamaya direndiği iddiasıyla aktaran paylaşımlar şu şekilde örneklenebilir:

 

zorla-evlendirilmeye-calisildi

 

Metropol Haber (@metropolmedya_): “Hindistan’da bir kız Çocuğunun boğazını sıka sıka zorla evlendirilmeye çalıştırdılar ! Çocuğun evlilik kağıdına imza atmamak için verdiği uğraş böyle yansıdı :”

 

 

 

magazingozu: “Hindistan’da zor la evl endirilmeye çalışılan bir kızın verdiği mücadele yürekleri yaktı. Evlilik kağıdına imza atmamak için verdiği mücadele dünya gündeminde geniş yer aldı.”

 

 

Bu gönderiyi Instagram’da gör

 

Magazin Gözü (@magazingozu)’in paylaştığı bir gönderi

 

 

Mezhepsizler (@evcaraevcara): “Yeryüzündeki en zor şey; İslami kanunlar ile yönetildiğini sanan ama zerre Kur’an ile ilgisi olmayan ülkelerde Kadın olmaktır.”

 

Bangladeş’te 40 yaşındaki bir erkekle evlenmeye zorlanan kız çocuğunun görüntülendiği iddiasıyla paylaşılan video, aslında ebeveynlerinin onayı olmadan kendisinden yaşlı, evli ve çocuklu bir erkekle evlenen genç kızın boşanmaya zorlandığı da ileri sürülmüş.

 

“Ben bir Bangladeşliyim . Bu kız, ebeveynlerinin onayı olmadan kendisinden çok daha yaşlı, evli ve çocuklu bir adamla evlendi. Bu yüzden ailesi onu boşanma kağıdını imzalamaya zorluyor. Gerçek, yayılan suçlamanın tam tersidir.”

 

 

UNICEF verilerine göre Bangladeş’teki genç kadınların yaklaşık yarısı 15 yaşına gelmeden evleniyor ve yarıdan fazlası 19 yaşına gelmeden anne oluyor. Reşit olmayan kız çocuklarının yaygın şekilde evlendirildiği Güney Asya ülkesinde videodaki gibi genç bir kızın evliliğe zorlanmış olması muhtemel. Ancak, yaptığımız taramada video içeriğini doğrulayabilecek bir kaynağa erişemedik.

 

Bulguları sıralayalım…

 

Söz konusu videonun kaynağı henüz tespit edilemedi.

Ancak, Bangladeş’ten olduğu anlaşılıyor.

Videodaki genç kızın annesi ve babası tarafından evlilik sözleşmesini imzalamaya zorlandığı iddiası da doğrulanamadı.

Görüntüde kızı kağıdı imzalamaya zorlayan kişilerin anne ve babası olup olmadığı da netleştirilemedi.

Videonun bir mağazanın içinde kaydedildiği görülebiliyor.

 

Videoda ağlayan Ebeveynlerinin eline tutuşturduğu kalemle imzalattırmaya verirken,

 

Büyük olasılıkla bir mülk veya başka bir yasal belge. Herhangi bir kutlama için giyinmedim.

5Pillars’ta çalışan gazeteci ve editör Dilly Hussain’di. haberin yalan olduğunu ve yetişkin kadın olan reşit olmayan çocuğun ağlamasının başka bir nedenden kaynaklandığını öne sürerek haberi yalanlamaya başladı.

 

Öte yandan, Bangladeş’ten bir zorla evliliğin görüntüsü olduğu ileri sürülen videoda işvereninden para çalmak için plan yaparken yakalanan ve ardından itiraf beyanını imzalamaya zorlanan reddeden bir gencin görüntülendiği de iddia edildi.

Örneğin, 5 Pillars Editörü Dilly Hussain, videodaki gencin arkadaşıyla birlikte para çalarken yakalandığını, başlangıçta suçunu kabul ettiğini; ancak itiraf belgelerini imzalamayı reddettiğini şu sözlerle aktardı:

“This video which has gone viral in the last 24 hours IS NOT of a forced marriage in Bangladesh. This is an incident of a shop employee who plotted to steal money from her employer, and after she was caught, she refused to sign a confession statement that could’ve led to jail.”

 

“Son 24 saatte viral olan bu video Bangladeş’teki zorla evlendirmeye ait DEĞİLDİR. Bu, işvereninden para çalmayı planlayan bir mağaza çalışanının yaşadığı bir olaydır ve yakalandıktan sonra hapse yol açabilecek bir itiraf beyanını imzalamayı reddetmiştir.”

 

 

 

Araştırmacı gazeteci Sulaiman Ahmed de videoda işvereninden para çalmaya çalışan bir mağaza çalışanının hapis cezasıyla sonuçlanacak bir itiraf beyanını imzalamayı reddettiğinin görüldüğünü şu sözlerle aktardı:

“SAHTE HABER: MÜSLÜMANLARI YANLIŞ TANIYAN YANLIŞ VİDEO İFŞA EDİLDİ Aşağıdaki video viral oldu ve ben de videoya yönelik eleştirimi, olayları doğru bir şekilde tasvir ettiği varsayımına dayanarak yazdım. Ancak ilk görüşüm hala geçerli olsa da son dönemde olayın Bangladeş’teki zorla evlendirmeyle ilgili olmadığı yönünde haberler ortaya çıktı. Bir önceki yazımda da belirttiğim gibi bu kişilerin eylemleri gerçek olsa bile zorla evliliğin caiz olmadığı İslam’ı temsil etmiyorlar. Zorla ve görücü usulü evlilikler arasında ayrım yapmak önemlidir. Onlar aynı değil. Gerçekte olay, işvereninden para çalmaya çalışan bir mağaza çalışanını içeriyordu. Yakalandığında, hapis cezasıyla sonuçlanacak bir itiraf beyanını imzalamayı reddetti. İronik bir şekilde, birçok İslamofob, İslami teolojiye dair temel bir anlayışa bile sahip olmadan videoya yorum yaptı. Örneğin radikal feministler, İslam’ın bu tür uygulamaları yasakladığını belirtmek önemliyken, hatalı bir şekilde Kadın Sünneti’nin (FGM) İslami bir uygulama olduğunu iddia etti. Zeka ve bilgi eksiklikleri oldukça açıktır.”

 

Farklı sosyal medya kullanıcıları Bangladeş’teki “Nikahnama” olarak isimlendirilen evlilik akdinin ya da Hindistan’da Müslümanların kullandığı evlilik sözleşmesinin (Islamic Marriage Certificate / Contract) videoda kadının imzalatılmaya zorlandığı kâğıttakine benzemediğini öne sürdü.

 


Yaptığımız taramada, videodaki genç kadının hırsızlık yaptığına dair itirafnameyi imzalamaya direndiği aktarımını doğrulayabilecek bir delile de rastlayamadık.

 

İmzalamaya zorlandığı kâğıdın Bangladeş’te sözleşmeler, ihtarnameler, anlaşmalar, makbuzlar, dilekçeler gibi belgeler için kullanılan “damgalı kağıt” (“stamped paper”) olduğu anlaşılıyor.

 

zorla-imzalatilan

 

damga-kagidi

 

Önceden basılmış pulu içeren damgalı kâğıda hukukî meselenin yazılarak ilave bir damga vergisi ödenmeden ilgili makama ibraz edilebildiği biliniyor.

Bahsi geçen damgalı kâğıt ile hazırlanan evlilik ve boşanma sözleşmeleri örnekleri de mevcut.

 

evlenme-sertifikasi

 

 

Yorumunuzu yazınız...