* İşbu yazı kadın giyimine dair herhangi bir yorum içermemekle birlikte, 1950’li ve 2020’li yıllarda toplumumuzda kadınların farklı kıyafetler tercih ettiği gerçeğini göz arzı etmemektedir.

 

1950 ve 2024 yıllarında İstanbul’da kadınların giyimini yansıttığı iddiasıyla paylaşılan kolajdaki soldaki fotoğraf 1950’li yıllarda İstanbul’da Taksim’de, sağdaki fotoğraf ise 2010 yılında Belçika’da kaydedilmiş

 

Sosyal medya platformlarında bir süredir aralarında yaklaşık 60 yıl bulunan 2 fotoğraf, ülkemizde kadınların tesettür ve kıyafet tercihi üzerinde çeşitli yorumlarla paylaşılıyor.

 

İstanbul’un Beyoğlu ilçesindeki Taksim semtinde aynı noktada yıllar sonra kaydedilen 2 farklı fotoğrafı içerdiği iddiasıyla paylaşılan görsel şöyle:

 

dunden-bugune-kadin-giyimi

 

Bahsi geçen kolajı dünden bugüne kadın giyiminin değişimini yansıttığı yorumuyla kullanan paylaşım örnekleri:

 

Azat Alsalem (@AzzatAlsaalem):

“Istanbul 1950. A Lady in Taksim. And 74 years later it’s the same place.”

“İstanbul 1950. Taksim’de Bir Hanım. Ve 74 yıl sonra yine aynı yer.”

 

LAFyon (@clairdelunexq_s):

“Memleket 20 yılda 100 yıl geriye gitti..”


İki farklı kadının giyimini kıyaslayan kolajdaki fotoğrafların 1954 ve 2024 yıllarında İstanbul Taksim’de aynı noktada kaydedildiği iddiası doğru değil.

 

 

belcika-burka-giyen-kadin

 

1950 ve 2024 yıllarında İstanbul’da kadınların giyimini yansıttığı iddiasıyla paylaşılan kolajdaki siyah renk burka giyen ve pazar arabası taşıyan kadının görüldüğü fotoğraf 2010 yılında Belçika’da kaydedilmiş.

 

belcika-nikab

 

EPA’dan Julien Warnand tarafından çekilen fotoğraf için şu açıklama sunulmuş:

“epa02838194 (DOSYA): Peçe (vücudu kapatan ve gözler için sadece küçük bir şerit bırakan peçe) giymiş Müslüman bir kadın Brüksel, Belçika sokaklarında yürüyor, 27 Nisan 2010. Yüzü kapatan peçe takma yasağı Belçika’da 23 Temmuz 2011’de yürürlüğe giren yasa, Belçika’yı Fransa’dan sonra bazı Müslüman kadınların giydiği burka ve peçeyi yasaklayan ikinci Avrupa ülkesi haline getirdi. Eleştirmenlerin İslamcı kadınları hedef aldığı iddia edilen yasayı ihlal eden herhangi biri 137,50 avro (200 dolar) para cezasıyla karşı karşıya kalacak. Yasayı destekleyenler peçenin kadınlara uygulanan baskının sembolü olduğunu söylüyor. Kanun, kimliği belirlenemeyecek kadar kimsenin yüzünü kapatamayacağını belirtiyor. Fransa’da da benzer bir yasa Nisan ayından bu yana yürürlükte. O tarihten bu yana Fransız polisi 100’e yakın ihlal kaydetti ancak herhangi bir cezanın verilip verilmediği belli değil. İspanya ve Hollanda da benzer mevzuat planlıyor. EPA/JULIEN WARNAND BELÇİKA ÇIKTI ***”

 

belcika-burka

 

Diğer fotoğrafa dönecek olursak…

 

Aşağıdaki fotoğrafın 1950’li yıllarda Taksim’de kaydedildiği anlaşılıyor.

 

istanbul-taksim-maksem-1953

 

Bahsi geçen fotoğraf farklı ülkelerde kaydedildiği iddiasıyla kullanılmış.

Mısırlı diplomat Aziza Hussin‘e (Aziza Seyyid Shukri Dahrouj) (1919-2015) ait olduğu ileri sürülmüş.

Üsküp odaklı nostaljik fotoğraf paylaşan bir profil ise görselin 1959 yılında Üsküp’te kaydedildiğini iddia etmiş.

 

 

Bu gönderiyi Instagram’da gör

 

Retro Skopje (@retroskopje)’in paylaştığı bir gönderi


 

Bazı sosyal medya kullanıcıları söz konusu fotoğrafı Taksim Maksemi önünde kaydedildiğini belirterek kullanmış:

1950’li yıllarda Taksim’de Maksem önünde kıyafetiyle, kendine özgü tarzıyla ve özgüveniyle yürüyen zarif bir İstanbul hanımefendisi. Şimdikiler de kendini nimetten zannediyor… #istanbul #istiklal #galata #beyoğlu

 

Fotoğrafın Eski Türkiye Fotoğrafları adlı internet sitesi ve Facebook grubunda üzerinde “İstanbul Taksim 1953” notuyla birlikte paylaşıldığı görülüyor.

 

Arka plandaki bina ve aynı noktada kaydedilen benzer fotoğraflar, söz konusu fotoğrafın Taksim’de kaydedildiğini işaret ediyor.

 

Arkada gözüken yuvarlık köşe balkonlu bina, Taksim-Tarlabaşı’nda Cumhuriyet döneminin ilk apartmanlardan biri olan ve 1980’li yıllarda Tarlabaşı Bulvarı yıkımlarında yok edilen Ayyıldız Apartmanı‘dır.

 

Taksim Maksemi önünde yaklaşık olarak aynı noktada 1940’lı yıllarda kaydedilen fotoğraflar şu şekilde:

 

taksim-meydani-1940 istanbul-taksim-1942

İstanbul’da 1953 Yılında Kaydedilen Fotoğraftaki Kadınlar” başlıklı içeriğimize de göz atabilirsiniz.

 

Yorumunuzu yazınız...