Taliban Rejiminin Yönetimi Altındaki Afganistan’da Ayaklarından Zincirlenen Kadınların Eşlerinin Arkasından Yürütüldüğü İddiasıyla Paylaşılan Görsel 2003 Yılında Erbil’de Kaydedilen Fotoğrafın Üzerinde Oynanmış Versiyonu
Geçmişte, Taliban rejimi yönetimi altındaki Afganistan’da kara çarşaflı kadınların zincire vurulduğu anı yansıttığı sanılarak paylaşılan fotoğrafın aslında 2014 yılında Londra’da düzenlenen IŞİD karşıtı gösteride sergilenen bir mizansen olduğuna değinmiştik.
Bugünkü konumuz Taliban rejimini / İslamiyetin köleliğe yaklaşımını eleştiren içeriklerde sıklıkla kullanılan bir fotomontaj.
Siyah burkalı, bacaklarına zincir bağlanmış üç kadının bir erkeğin arkasından yürüdüğü görülen görsel şöyle:
Söz konusu fotomontaj, İslam’da köleliğin ve çok eşliliğin bulunmasını eleştiren bazı sosyal medya kullanıcıları tarafından kullanıldı.
❦ Albear (@tly_Ungodly): “İslamda kölelik yoktur.. Yersen..”
(@tengrimiz): “Dünya sınav sınav. Giyimlerine laf etsen mağdur olurlar. Cahil yobaz desen mağdur olurlar. Taşperest, Araptapar desen mağdur olurlar. Mevali, köle desen mağdur olurlar. Sen de din düşmanı olursun. Bunları bizi sınamak için yaratılmış, başka açıklaması yok “
Dünya sınav sınav.
Giyimlerine laf etsen mağdur olurlar.
Cahil yobaz desen mağdur olurlar.
Taşperest, Araptapar desen mağdur olurlar.
Mevali, köle desen mağdur olurlar.
Sen de din düşmanı olursun.
Bunları bizi sınamak için yaratılmış, başka açıklaması yok pic.twitter.com/iOMT37CE3V— (@tengrimiz) April 14, 2024
Taliban rejiminin Afganistan’daki katı yönetimini eleştiren içeriklerde de kullanıldı:
Soner Yalçın (@hsoneryalcin): “Taliban, Hitler faşizmi gibi “yoz bulduklarını” yaktı-yasakladı Resim yapmayı, fotoğraf çekmeyi, futbol oynamayı, interneti yasakladı… Kadınların çalışmasını yasakladı… Yanında erkek akrabası olmadan kadınların sokağa çıkmasını yasakladı…”
Taliban, Hitler faşizmi gibi “yoz bulduklarını” yaktı-yasakladı
Resim yapmayı, fotoğraf çekmeyi, futbol oynamayı, interneti yasakladı…
Kadınların çalışmasını yasakladı…
Yanında erkek akrabası olmadan kadınların sokağa çıkmasını yasakladı…https://t.co/U7Bd9qqMSf pic.twitter.com/798tArX0JI
— Soner Yalçın (@hsoneryalcin) September 3, 2021
Fotoğraf, bir erkeğin ayaklarından zincirlediği kadınları arkasında yürüttüğü anı yansıtmıyor.
Bir erkeğin ayaklarından zincirlediği kadınları arkasında yürüttüğü ana ait olduğu iddiasıyla paylaşılan fotoğraf, dijital müdahale içeriyor.
Görselin orijinalinde kadınların ayakları zincirle birbirine bağlı değil.
Kadınların arkasında yürüdükleri erkeğin eşi olduklarına dair bir delil mevcut değil.
Fotoğrafın orijinali 2003 yılında Irak’ın Erbil kentinde kaydedilmiş.
Siyah örtülü kadınların bir erkeğin arkasında yürüdüğü fotoğrafı Murat Düzyol çekmiş.
Düzyol, Associated Press’e yaptığı açıklamada fotoğraftaki 4 kişinin Erbil’de öldürülen sivillerin anısına düzenlenen törenin ardından evlerine doğru yürüdüğünü, kadınların önlerinde yürüyen erkeği tanıdıklarından emin olmadığını belirtti.
Düzyol, AP’ye yaptığı açıklamada şu ifadelere yer vermiş:
“Tören sonrası insanlar evlerine dönerken sokakta rastgele bir kompozisyon belirdi. Tamamen anlık bir anlık görüntü ve tamamen doğal bir durum.”
“Kadınların birbirlerini tanıdıkları belli ama erkeği tanıdıklarından emin değilim.”
İslamiyete Göre Kölelik
İslamiyet’in ilk yıllarında Arap Yarımadası’nda (dünyanın geri kalanında olduğu gibi) kölelik yaygın bir uygulamaydı. Kur’an ve hadisler köleliği yasaklamazken, kölelere insanlık dışı muameleleri yasaklamış ve kölelerin haklarına ve insanlık onuruna saygı duyulmasını emretmiştir. İslam’a göre kölelerin temel hakları (yiyecek, barınma, giyim) korunmalı, eziyet görmemeleri sağlanmalı ve dinlerini seçmekte özgür olmaları gerekmektedir. Köle edinme zorlaştırılmış, savaş esirliği, borçluluk, doğum ve ticaret yoluyla köleleştirilenlerin azad edilmesi teşvik edilmiştir. İslam’ın ilk yıllarında yaygın olan kölelik uygulaması zamanla zayıflamış ve köle sayısı azalmıştır. Müslüman yoğun nüfuslu ülkelerde 19. yüzyılda kölelik resmî olarak kaldırılmıştır. |