Sosyal medya platformlarında yanlış iddialarla paylaşılan geçmişten farklı kadın fotoğraflarına dair tespitlerimizi derleyelim istedik…
1950 ve 2024 yıllarında İstanbul’da kadınların giyimini yansıttığı iddiasıyla paylaşılan kolajdaki soldaki fotoğraf 1950’li yıllarda İstanbul’da Taksim’de, sağdaki fotoğraf ise 2010 yılında Belçika’da kaydedilmiş.
Türkiye’de Dünden Bugüne Kadın Giyimi Kıyaslamasında Kullanılan Fotoğraflar
İstanbul Gümüşsuyu’nda 1953 yılında kaydedilen, İstanbullu kadınların görüntülendiği iddiasıyla paylaşılan fotoğrafta aralarında Belgin Doruk’un da bulunduğu 1953 Avrupa Güzellik Yarışması katılımcıları görülüyor (“İstanbul’da 1953 Yılında Kaydedilen Fotoğraftaki Kadınlar” başlıklı içeriğimize de göz atabilirsiniz).
“1931, bir Türk kadını” açıklamasıyla paylaşılan (1931 yılında Haydarpaşa civarında çekilen) fotoğraf (Orta Avrupa’dan Osmanlı’ya göçüp İstanbul Talimhane’ye yerleşen) bir Yahudi aileye mensup Elsa Perahya (Elsa Angel) adlı kadına ait.
“Le Miroir Du Monde” adlı derginin 1933 yılı Kasım ayında yayımlanan sayısının kapağında “Türkiye Cumhuriyeti’nin on yılının ardından, İstanbul Belediye Tiyatrosu’ndaki bu dansçılar pek de hayal kırıklığına uğramış / bezmiş izlenimi vermiyor.” (“Aprés dix ans de république Turque, Ces danseuses du theatre municipal de stamboul ne donnent guere l’impression de desenchantees.“) cümlesiyle yer verilen fotoğraf ise 1930’lu yılların başında İstanbul’da Dârülbedâyi oyuncularının öğle molası esnasında kaydedilmiş.
1900’lü yıllardan bir Türk kadınına ait olduğu iddiasıyla paylaşılan görsel aslında 2014 yılında kaydedilen bir nostaljik/retro fotoğraf.
Lavinia Şiirinin İlham Kaynağı Olan (ve Olduğu Sanılan) Kadın
1920’li yıllarda Paris’te çekildiği sanılan fotoğraf aslında 2012 yılında çekilmiş.
1960 yılında Erenköy İstanbul’da Divan Pastanesi’nde çekildiği iddiasıyla iki kadının bir kafede otururken görüntülendiği siyah beyaz fotoğraf, 1960 yılında Fransa’nın başkenti Paris’te Champs-Élysées’de kaydedilmiş.
1960’lı Yıllarda Erenköy Divan Pastanesi’nde Kaydedildiği Sanılan Fotoğraf
1960’lı yıllarda Afganistan sokaklarını yansıttığı iddiasıyla paylaşılan fotoğraf, Life Dergisi’nin fotoğrafçılarından Allan Grant tarafından 1956 yılında Los Angeles’taki Beverly Hills’teki Wilshire Boulevard‘da kaydedilmiş.
İranlı kadınların 1979 Devrimi’nin ardından İran’a dönen Ayetullah Humeynî’yi selamladığı ana ait sanılarak paylaşılan fotoğraf aslında Humeynî’nin koyduğu “örtünme” zorunluluğunun protesto edildiği 8 Mart 1979 tarihli eylemden.
İran’da Başörtüsüz Kadınların Humeynî’yi Karşıladığı Ana Ait Sanılan Görsel
“Britanyalı kadınlar, Türk kadınlarından daha mı değersiz?” yazılı pankartın görüldüğü fotoğrafın kaydedildiği yürüyüş 1930’lu değil, 1960’lı yıllarda yapılmış.
“Britanyalı Kadınlar, Türk Kadınlarından Daha Mı Değersiz?” Yazılı Pankartın Görüldüğü Fotoğraf
1960 yılından bir yılbaşı kutlamasından ya da şampanya partisinden olduğu iddiasıyla paylaşılan görsel, 1968 yapımı “P.J. “(“Sağında Silah Solunda Kadın) adlı filmden bir sahne.
İran Şahının karısına 145 kişinin aşık olup 13 kişinin reddedildiği için intihar ettiği iddiası doğru değil. Söz konusu iddia ile paylaşılan fotoğrafların İran Şahının ailesinden olduğu doğru. Ancak kalın kaşlı ve bıyıklı kadınları içeren fotoğrafların tamamı İran şahının karısı Anis el-Doleh’e ait değil. Paylaşılan fotoğraflar İran Şahı Nasıreddin’in ailesine (Qajar hanedanına) mensup farklı kişilere ait. 1848-1896 yılları arasında hükümdarlığı süren İran Şahı Nasıreddin Şah’ın eşi Anis el-Doleh’e 145 kişinin aşık olduğu ve el-Doleh’in uğruna kendi hayatından vazgeçmiş olan insanların varlığına dair bir bilgiye rastlanılmamaktadır.
145 Kişinin Aşık Olup 13 Kişinin Uğruna İntihar Ettiği İddia Edilen İran Şahı’nın Eşi
Taliban rejiminin yönetimi altındaki Afganistan’da ayaklarından zincirlenen kadınların eşlerinin arkasından yürütüldüğü iddiasıyla paylaşılan görsel 2003 yılında Erbil’de kaydedilen fotoğrafın üzerinde oynanmış versiyonu.
Kocaları Tarafından Ayaklarından Zincirlenen Kadınların Görüntülendiği Sanılarak Paylaşılan Fotoğraf
Taliban Rejimi Yönetimindeki Afganistan’da Kaydedildiği Sanılarak Paylaşılan Fotoğraf Aslında 2014 Yılında Londra’da Düzenlenen IŞİD Karşıtı Gösteride Sergilenen Mizansen
Kara Çarşaflı Kadınların Ellerinden Zincirlenmiş Hâlde Görüldüğü Fotoğraf
Osmanlı Padişahı II. Abdülhamid’in zevcesi Gwaschemasch’e Kadın Efendi’ye ait olduğu iddiasıyla paylaşılan fotoğraflardaki kadınların kimliği bilinmiyor. II. Abdülhamid’in Gwaschemasch’e Kadın Efendi adlı bir zevcesi, güzidesi, cariyesi yoktu.
II. Abdülhamid’in Eşi Gwaschemasch’e Kadın Efendi’ye Ait Olduğu İddiasıyla Paylaşılan Fotoğraflar