Daha önce Malumatfurus.org’da, “Britanyalı kadınlar, Türk kadınlarından daha mı değersiz?” yazılı pankartın görüldüğü fotoğrafın kaydedildiği yürüyüşün 1930’lu değil, 1960’lı yıllarda yapıldığını aktarmış ve 1900’lü yıllardan bir Türk kadına ait sanılan fotoğrafı incelemiştik.

Bugünkü konumuz, Le Monde adlı Fransız dergisinin 1933 yılında “Türk kadını dünyanın aynası” başlıklı bir kapak yayımladığı iddiası.

2017 yılında yaygın şekilde paylaşıldıktan sonra son günlerde sosyal medyada yeniden dolaşıma giren kapak görseli şu şekilde:

 

turk-kadinlari-dunyanin-aynasi

Bahsi geçen görseli 1933 yılında Le Monde’da “Türk kadını dünyanın aynası” manşetiyle yayımlandığı iddiasıyla aktaran paylaşım örnekleri:

 

 

Tarih Kulübü (@TarihSinema): “Fransız Le Monde dergisinin Kasım 1933 tarihli kapağı.. Türkiye Cumhuriyeti’nin 10. yılında Türk kadını “dünyanın aynası””

 

 

aLpEr_ (@alperdmg): “Bu fotoğraf daha sonra 1933 yılında Franz Le Miroir Du Monde dergisinin Kasım sayısının kapağında şu sözlerle yer alacaktı :Türkiye Cumhuriyetinin 10.kuruluş yılında ‘’Türk Kadını Dünya’nın Aynası’’ O tarihte Fransız kadınları haklarını arıyordu.”

 

 

1933 yılında yayımlanan Fransızca dergide “dünyanın aynası” tanımı “Türk kadını” için kullanılmamış.

Bahsi geçen derginin adı “Le Monde” (“Dünya) değil, “Le Miroir Du Monde”, yani “Dünyanın Aynası”.

Adı geçen dergi, 1933 yılı Kasım ayında yayımlanan sayısında Türkiye Cumhuriyeti’nin 10. yıldönümünde kapağında Türk kadınlarının fotoğrafına “Türkiye Cumhuriyeti’nin on yılının ardından, İstanbul Belediye Tiyatrosu’ndaki bu dansçılar pek de hayal kırıklığına uğramış / bezmiş izlenimi vermiyor.” (“Aprés dix ans de république Turque, Ces danseuses du theatre municipal de stamboul ne donnent guere l’impression de desenchantees.“) cümlesiyle yer vermiş.

Dergi kapağındaki fotoğraf ise 1930’lu yılların başında İstanbul’da Dârülbedâyi oyuncularının öğle molası esnasında kaydedilmiş.

 

turk-kadinlari-1930lar

 

Kurt ve Margot Lubinski tarafından kaydedilen fotoğraf National Geographic Arşivi’nde “Drama Students of Istanbul City Theatre” başlığıyla yer alıyor.

Konservatuvar oyuncuların molası esnasında kaydedilen fotoğrafa “Görmediğimiz Türkiye. 123 yıllık National Geographic Arşivinden 100 Fotoğraf” adlı eserin kapağında da kullanılmış.

 

Osmanlı Devleti döneminde kurulan ilk konservatuvar olan Dârülbedâyi (Dârü’l-bedâyi-i Osmânî), 27 Ekim 1914 tarihinde İstanbul Belediyesi bünyesinde konservatuvar olarak açıldıktan sonra okul hüviyetinden çıkıp bir tiyatro topluluğuna dönüşmüş olup günümüzde İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları adıyla varlığını sürdürmektedir.

 

 

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Şehir Tiyatroları bahsi geçen fotoğrafı sosyal medya hesabında aşağıdaki açıklama ile paylaşmıştı:

“Darülbedayili kadınların yüzlerinde cumhuriyet neşesi. Sanatkar kadınlar, provaya ara vermiş. Sahneye özgürce çıkabilmenin mutluluğuyla bahçede kol kola yürüyüş yapıyorlar. Cumhuriyetin en güzel kazanımlarından biri de; bahçelerimizi üreten kadınların neşesinin doldurması. Kurt ve Margot Lubinski’nin 1930’larda çektiği fotoğrafta olduğu gibi.”

 


Yorumunuzu yazınız...