Hindistan’da Kaydedilen Videodaki İnsanların Güneş Tanrısını Rahatsız Edeceği Gerekçesiyle Halkın Güneş Enerjisi Santralindeki Panellere Saldırdığı İddiası Doğru Değil

Yanlış İddia

 

Hindistan ve Pakistan gibi ülkelerde çıkan iç karışıklıklara ait görüntülerin sıklıkla yanlış yorumla sosyal medya platformlarında paylaşılmasına aşinayız.

Örneğin, Pakistan’dan arazi kavgasına ait bir video, bir grubun dikilen bitki fidanlarını ağaç dikmenin İslam’a aykırı olduğu gerekçesiyle söktüğü anı yansıttığı iddiasıyla servis edilmişti.

19 Ağustos 2023 günü ise Hindistan’da bir din insanının Güneş enerjisinin kullanılmasının güneş tanrısını rahatsız edeceği söylemi üzerine halkın Güneş enerjisi santraline (GES) saldırı düzenlediği anı yansıttığı iddiasıyla bir video dolaşıma sokuldu.

 

 

Video hakkında hatalı aktarım içeren paylaşım örnekleri şöyle sunulabilir:

 

Borsa İzinde: “Hindistan’da Hindu Din adamı Güneş Enerjisini kullanırsak Güneş Tanrısını rahatsız ederiz demesi üzerine Halk Ges Alanlarına saldırı düzenledi. Enerji Hisseleri nasıl etkilenir ?

 

gunes-enerjisini-kullanirsak-gunes-tanrisini-rahatsiz-ederiz

 

Ali Yavuz Selim (@ali_yavuz_selim): “Hindistan’da güneşe de tapan Hindu bir tarikat lideri “güneş enerjisi kullanırsak güneş tanrıları rahatsız olur” şeklinde bir açıklama yayınlıyor. Akabinde de Hindu fanatikler güneş panellerine saldırıyor.”

 

Ebabil Kusu (@Kusu__Ebabil): “Hindistan’da güneşe de tapan Hindu bir tarikat lideri “güneş enerjisi kullanırsak güneş tanrıları rahatsız olur” şeklinde bir açıklama yayınlıyor. Akabinde de Hindu fanatikler güneş panellerine saldırıyor.”

 

Videodaki insanların Güneş enerjisi santralindeki panellere saldırmasının sebebi bir tarikat liderinin Güneş enerjisini kullanmanın güneş tanrılarını rahatsız edeceği söylemi değil. 

 

 

Videonun din ya da siyasetle bir ilgisi bulunmuyor.

İlk olarak 2018 yılı Şubat ayında ortaya çıkan video, daha sonra Hindu tarikat liderinin çağrısıyla güneş tanrısını rencide etmek istemeyen Hint fanatiklerin saldırısını yansıttığı kurgusuyla sunulmuş.

Videodaki insanların Güneş enerjisi santralinin panellerine çekiçlerle zarar vermesinin sebebi ödenmeyen maaşlarını talep etmeleri.

Yanlış yorumla aktarılan videonun aslı, tamamen yenilenebilir enerji, çevre ve iklimle ilgili haberlere odaklanan bir Hint haber portalı Climate Samurai‘nin internet sitesinde ve YouTube kanalında 15 Şubat 2018 tarihinde yayınlanmış.

 

gunes-enerjisi-santrali-paneli-saldiri

 

“Maharashtra’daki 100 Mw’lık güneş santralindeki Güneş Modülleri nedeniyle yok oldu. maaşların ödenmemesi” başlığıyla sunulan video şöyle:

 

 

Maharashtra’daki Chalisgaon’da bulunan 100 Mw kapasiteli Güneş santralindeki paneller, Güneş santralini inşa eden işçiler tarafından maaşlarını alamamalarına misilleme olarak tahrip edilmiş.

 

Video, ilgili dönemde Hindistan’dan basın organlarında da aktarıldı.

 

 

 

Zarar verilen panellerin yer aldığı GES’in Chalisgaon’da bulunduğu anlaşılıyor.

 

Maharashtra Elektrik Bakanı Chandrashekhar Bavankule, eyalette tüketilen elektriğin tamamen güneş enerjisiyle üretilmesine yönelik planlarını duyurmuş.

 

 

Yorumunuzu yazınız...