Videoda Yurt Dışında Bir Restoranda Çalışan Garsonun Aylık 10 Bin Dolar Maaş Karşılığında Yüzünü Meyve Tabağı Olarak Kullandırdığı Anın Görüldüğü İddiası Doğru Değil
Bir restoranda bir erkek ve kadının tükettiği meyve ve şarabı doğrudan bir erkeğin yüzünden tükettiği görülen video sosyal medya platformlarında ve haber sitelerinde bir garsonun aylık 10 bin dolar maaş karşılığında yüzünün tabak olarak kullanılmasına izin verdiği iddiasıyla servis edilmiş.
Bahsi geçen video:
Bahsi geçen video: pic.twitter.com/pznU26ZhUn
— Malumatfuruş (@malumatfurusorg) August 19, 2023
Hatalı aktarım içeren paylaşım örnekleri:
Yeniçağ TV (@yenicag_tv): “Yurtdışında bir restoranda garsonun, aylık 10 bin dolar karşılığında meyve tabağı olması sosyal medyada gündem oldu.”
Bee Haber (@beehaber): “Yurtdışında bir restoranda garsonun, aylık 10 bin dolar karşılığında meyve tabağı olması X’de gündem oldu.”
Abdi Baktur (@abdibaktur): “tabak olarak insan kullanılan bu işin aylık ücreti 10k dolar”
doopdolu: “İnsan tabağı 🤔 Yurt dışında bir restoranda çalışanın yüzü tabak haline getirilip yemek yendi! Ne düşünüyorsunuz❓”
İnsan tabağı 🤔
Yurt dışında bir restoranda çalışanın yüzü tabak haline getirilip yemek yendi!
Ne düşünüyorsunuz❓ pic.twitter.com/fQtfCoVzZZ
— doopdolu (@doopdolu) August 18, 2023
Paylaşılan video, bir garsonun aylık 10 bin dolar maaş karşılığında yüzünün tabak olarak kullanılmasına izin verdiğini yansıtmıyor.
Videoda yüzündeki meyvelerin ve içeceklerin tüketildiği görülen kişi garson değil, Foodmasku (Yemek Maskesi) mahlasını kullanan Antonius Oki Wiriadjaja adlı New York’ta yaşayan Endonezyalı sanatçı. Yüzünden yiyecek ve içecek tüketen kişiler ise Benjy Bradshaw ve Allison Walker.
Adı geçen kişinin yüzünden yiyecek ve içecek tüketimi de bir restoranda maaş karşılığı verilen hizmet değil, bir sanat projesi.
Yüzünü yiyeceklerle maske hâline getiren Foodmasku mahlaslı Antonius Oki Wiriadjaja, sosyal medya profillerinde çalışmasını “Yemeklerimi maske haline getiriyorum ve sonra yiyorum.” şeklinde özetlemiş.
Foodmasku, Endonezyalı-Amerikalı sanatçı Antonius Oki Wiriadjaja’nın alter egosudur. Sanatçı, 2020’de COVID-19 pandemisi sırasında, Zoom toplantılarında yüz maskesi takarken, bir arkadaşının turşu surat filtresini çıkarmaya çalışırken gördüğü bir olaydan esinlenerek Foodmasku karakterini yarattı. Foodmasku, yiyeceklerden yapılmış yüz maskeleri yapan bir karakterdir. Sanatçı, bu maskeleri, yiyeceklerin kültürel önemini, beslenmenin önemini ve yemeğin yaratıcı bir ifade biçimi olma potansiyelini vurgulamak için yapıyor. Foodmasku’nun yüz maskeleri, Instagram’da ve diğer sosyal medya platformlarında büyük ilgi gördü. Sanatçı, maskelerini çeşitli etkinliklerde ve sergilerde de sergiledi. Foodmasku, yiyecek ve sanatın bir araya geldiği eğlenceli ve yaratıcı bir projedir. Sanatçının projesi, yiyeceklerin kültürel önemini, beslenmenin önemini ve yemeğin yaratıcı bir ifade biçimi olma potansiyelini vurgulamaktadır.
|
Antonius Oki Wiriadjaja, sosyal medya hesaplarında yaptığı paylaşımlarda videodaki kişinin kendisi olduğunu belirtti.
Thanks a melon for tagging me on accounts that share my videos without crediting me! pic.twitter.com/6dscFrMlZp
— foodmasku (@foodmasku) August 18, 2023
This video was taken by an audience member but I got in contact with her and she’s down. Should I mint this? https://t.co/tSr9wgOKyR pic.twitter.com/TZyYT71LoB
— foodmasku (@foodmasku) August 18, 2023
Yüzünü tabak olarak kullandırdığı videodaki gösterinin 1 yıl önce New York’un Brooklyn bölgesindeki “Görünmez Köpek Sanat Merkezi”nde (“The Invisible Dog Art Center”) gerçekleştirildiğini aktardı.
“Bunu bir yıl önce Görünmez Köpek’te Armory Show’un açılış haftasonunda yapmıştım. İnsanlar videolarımı bana atıfta bulunmadan paylaştıkları için NFT’lere girdim. Şimdi kripto kardeşler videolarımı çalıyor. Ama yine de. Hala kriptodayım. Kâr aldı. Hala yiyecek maskeleri yapıyorum. 🙏🏽”
I performed this a year ago at the Invisible Dog during the opening weekend of the Armory Show. I went into NFTs because people were sharing my videos without crediting me. Now crypto bros steal my vids. But anyway. I’m still in crypto. Took profits. Still making food masks. 🙏🏽 https://t.co/C1bw4aAqjL
— foodmasku (@foodmasku) August 14, 2023
Foodmasku, yüzünü 2 sanatçıya tabak olarak sunduğu gösterisinin “orada ayda 10 bin dolara çalışır mısın?” sorusunun yöneltilmesinden sonra “ayda 10 bin dolarak yüzünü tabak olarak sunan garson” şekline dönüştüğünü sosyal medya hesaplarında yaptığı paylaşımlarda ifade etti.
“Selam millet! Bu performansın asıl yaratıcısı benim. Bağlam dışı paylaşılıyor ve biraz hız kazanıyor. Bunun arayışının zenginler için tabak gibi insan olmasına bayılıyorum. Ya da açlık oyunları. Bence bu yazı, gıda eşitsizliği ve gıda hizmeti endüstrisindeki insanların sömürülmesi hakkında bir tartışma yarattıysa, o zaman işimi yaptım. İlk olarak Brooklyn’deki Invisible Dog’da bir sergi ve yemek / sanat festivali olan Nafas’ın açılışında yapıldı. Yüzümden yemek yiyen iki sanatçı @Benjy Bradshaw ve Allison Walker. İki süperstar. Milyarderler değil. Aslında onlara benimle performans sergilemeleri için para ödedim. Çünkü sanatçılar çalışmalarının karşılığını almayı hak ediyor.”
“Orada ayda 10 bin dolara çalışır mısın?
Bu, insanların bu videoyu izlemeye ikna etmek için kullandıkları tıklama tuzağıdır. Hey, eğer yeniysen! Bu performansın asıl yaratıcısı benim. Ortadaki adam.
Bu video birkaç mem hesabı tarafından yeniden yayınlandı ve biraz hız kazanıyor. Ama bağlam dışında bunun kafa karıştırıcı olduğunu biliyorum. Ancak, nerede görürseniz görün, gıda eşitsizliği ve hizmet çalışanlarımızın sömürüsü üzerine bir sohbet yarattıysa, o zaman bu iyi bir şeydir.
Bu parça orijinal olarak Nafas’ın açılışında icra edilmiştir.@theinvisibledog sanatçılar ile @benjybradshaw Ve @alliwalk- hiçbirimiz milyarder değiliz. Bu iyi çünkü milyarderler olmamalı.
Hikaye zamanı yakında. Ancak, bağlam olmadan paylaşım yapan meme hesaplarını etiketleyen herkese teşekkürler!”
Bu gönderiyi Instagram’da gör
@foodmasku Hey everyone! I am the original creator of this performance. It’s being shared around out of context and gaining some steam. I love that the search for this has been person as plate for the rich. Or hunger games. I think if this piece created discussion around food inequality and exploitation of our food service industry folks then I did my job. It was originally performed at the opening of Nafas, an exhibition and food/art festival at the Invisible Dog in Brooklyn. The two performers dining from my face are @Benjy Bradshaw and Allison Walker. Two superstars. Not billionaires. I actually paid them to perform with me. Because artists deserve to be paid for their work. Storytime coming soon but thanks to everyone who has been tagging me on those meme accounts sharing this video out of context. 🙏🏽 #hungergames #personasplatefortherich #foodmasku ♬ original sound – Foodmasku
Foodmasku, koronavirüs pandemisinin patlak vermesinin ardından 2020 yılında bu performansa başladığını söyledi.
“Üç yıl önce yemeklerimi maske yapmaya başladım. Bir meslektaşım bir görüntülü arama yaptı ve turşu yüz filtresini kapatamadı. Bu yüzden pandeminin başlangıcında her gün akşam yemeğimi alıp yüzüme sürdüm. 🧵”
I started making my meals into masks three years ago. A colleague got on a video call and couldn’t turn off their pickle face filter. So I took my dinner and put it over my face every day during the beginning of the pandemic. 🧵 pic.twitter.com/QbRhjpvtoM
— foodmasku (@foodmasku) March 14, 2023
New York Times, “yemek maskesi” temalı sanat gösterisini şu ifadelerle tanıtmış:
“New Yorklu sanatçı Antonius Oki Wiriadjaja’nın bu yıl dört gösterisi ve gölge kuklacılarıyla çalışmak için uzun zamandır planladığı Endonezya gezisi iptal edildi. Ancak sanat kolektifi The Weekly Weekly’nin sanal bir buluşmasında tesadüfen yaptığı bir sohbetten sonra , bahar tecritini yiyecek kalmamak yerine yüz maskeleri yaparak geçirmeye karar verdi. Her gün kızarmış tempeh , karpuz kaskı , bıldırcın yumurtası veya ızgara peynirli sandviç giydiği yeni bir vesikalık fotoğrafı yayınladı.. Aptalca bir fikir. Ancak, Bay Wiriadjaja’nın yaptığı gibi ciddi bir şekilde uygulanıp sunulduğu takdirde, 2020’deki Amerikan yaşamının – veya genel olarak sanal yaşamın kaygı ve izolasyonuna – karşı ilham verici bir yanıttır. (Ayrıca Junji Koyama’nın 2006’da YouTube’da yayınladığı ” büyük brokoli ocarina ” ya harika bir geri dönüş .)”