Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın sağlık durumu hakkında bazı yabancı basın yayın organları ve sosyal medyada sıklıkla farklı iddialar servis ediliyor.
18 Ağustos 2023 günü Borsa İstanbul’da yaşanan düşüşün ardından, aşağı yönlü hareketin Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın sağlık durumuyla ilgili bir gelişme olduğu iddia edildi.
Sosyal medya platformlarında montaj ya da eski tarihi görseller servis edildi.
Ucuz fotomontajla başlayalım.
VartoLu (@VartoluOzer_): “Bir haftadır Erdoğan ortalarda yok, Biraz önce DM’den bana bu fotoğraf geldi, doğru mu değil mi bilmiyorum. Şu an 84 milyon pürdikkat camide okunacak Selayı bekliyor.”
Kan torbalarının yanında bulunduğu hastane yatağındaki hastanın görüldüğü stok fotoğrafa Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yüzü eklenmiş.
Bu fotomontajın paylaşılmasının ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 20 Ağustos 2023 günü Macaristan Devleti’nin Kuruluş Günü kutlamaları dolayısıyla Budapeşte’yi ziyaret etti.
Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan, Macaristan Devleti’nin Kuruluş Günü kutlamaları dolayısıyla bulunduğu Budapeşte’de kendisine sevgi gösterisinde bulunan Macar vatandaşları selamladı. pic.twitter.com/sitfylmXce
— T.C. İletişim Başkanlığı (@iletisim) August 20, 2023
Bu görsele ilaveten, 2005 yılından bir görüntü yeniden dolaşıma sokuldu.
“Haber doğru mu?“
Paylaşılan görsel, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bir sağlık sorunu yaşadığını göstermiyor ve güncel değil.
Görüntü, 16 Ağustos 2005 tarihinde İstanbul Çapa’daki Kızılay Kan Merkezi’nde kaydedilmiş.
Kızılay’ın yeni kan merkezinin açılışını yapan Erdoğan, sedyeye uzanarak kan bağışında bulunurken görüntülenmişti.
Çapa Kan Merkezi’nin açılışından videodan ekran görüntüsü alınarak kullanılmış.
https://www.youtube.com/watch?v=rcPD_VlCCpk
Anadolu Ajansı’ndan Erhan Elaldı tarafından kaydedilen fotoğraf için Anadolu Images‘ta şu açıklama sunulmuş:
“BASBAKAN RECEP TAYYIP ERDOGAN, ISTANBUL CAPA’DAKI KIZILAY KAN MERKEZI’NIN ACILISINI YAPARAK KAN VERDI. (ANADOLU AJANSI – ERHAN ELALDI) (20050716)”
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bir hemşire kendisi ile ilgilenirken sedyeye uzanmış şekilde görüntülendiği fotoğraf, Milliyet gazetesinin 17 Temmuz 2005 tarihli sayısında şu ifadelerle haberleştirilmiş:
“Erdoğan’dan kan bağışı
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, yaklaşık 800 bin YTL’ye yenilenen Çapa Kan Merkezi’nin açılışını yaptı. Açılışta yaptığı konuşmada, Kızılay yönetiminin ücretsiz kan ihtiyacı giderme dönemi başlattığını vurgulayan Başbakan Erdoğan, daha sonra eşi Emine Erdoğan’la birlikte Çapa Kan Merkezi’ni gezdi. Merkezde görevli Dr. Cem Çetin tarafından muayene edilerek kan sayımı yapılan Erdoğan, donör sorgulama formunu doldurdu. Başbakan Erdoğan daha sonra 1 ünite kan bağışında bulundu.”
Geçmişte Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kızılay tarafından başlatılan kampanyalara destek vererek birçok defa kan bağışında bulunmuştu.
“BASBAKAN RECEP TAYYIP ERDOGAN, PARTISININ GRUP TOPLANTISININ ARDINDAN, KIZILAY”IN BASLATIGI YESILAY HAFTASI DOLAYISIYLA TBMM”DE KAN BAGISINDA BULUNDU. (ANADOLU AJANSI – ZEKERIYA ALBAYRAK) (20040511)”
Fotoğrafın güncel olmadığının başlıca emaresi hemşirenin taktığı kep.
“Enfeksiyon” yaydığı ve işi zorlaştırdığı gerekçeleriyle hemşirelerin “kep” ve “etek” giyme zorunluluğu geçmişte kaldırılmıştı. 1999 ve 2004 yıllarında hemşirelerin taktığı kepin tarihe karıştığı yönünde haberler basına yansıdı. Hemşire keplerinin çalışırken pratikliği engellemesi, baş ağrısına ve saç dökülmesine yol açması, steril tutulmasının zorluğu gibi nedenlerde rafa kaldırıldığı aktarıldı.
Sağlık Bakanlığı tarafından 2010 yılında 81 ilin Sağlık Müdürlüğü’ne gönderilen genelgede, Bakanlığa bağlı sağlık kurum ve kuruluşlarında görevli ebe ve hemşirelere çalışma saatleri dahilinde kep takıp takmama serbestliği tanındığı belirtildi. Bahsi geçen genelgede, “Yataklı Tedavi Kurumları İşletme Yönetmeliği”nde hemşire ve ebelerin kep takmalarının öngörülmesine karşın, Ebelik/Hemşirelik Danışma Kurulu’nun kepin hareketleri kısıtladığı, mikroorganizmaların taşınmasına neden olduğu ve simgesel açıdan hemşireliğe herhangi bir olumlu katkı sağlamadığına karar verdiği vurgulandı.
Hem mesleğin hem de mezun olunan okulun sembolü olan keplere ilişkin Yataklı Tedavi Kurumları İşletme Yönetmeliği’nde eskiden şu madde mevcuttu:
“c) Her hemşire kendi mezun olduğu okulun rozetini kullanır. Kep daima beyaz patiskadan olup, kolalı olarak giyilir. Okul rozeti yakanın ön açıklığına baş hemşirelik arması göğüs cebi üzerine takılır. Kepin kalkan kısmının arka kenarından 1 cm. mesafede kalkan boyunca ve 1 cm. genişliğinde kırmızı bir şerit bulunur.”
Hemşirelerin kep kullanımı zorunluluğunu kaldıran değişikliğin ardından Yönetmeliğin 189. maddesinin ilgili fıkrasının güncel hâli şu şekilde:
C – Kıyafet : Madde 189 – Kurumun kadrosunda bulunan tüm personel, hizmet süresinde aşağıdaki hükümlere uygun olarak giyinir.
…
2) (Değişik: 1/4/2005-2005/8720 K.) Başhemşire ve muavinleri; kıyafetleri lacivert renkli, alpaka yada terilen kumaştan, tunik ve astarlı pantolon veya etek tarzındadır. Ayakkabıları ; anatomik, terletmeyen ayakkabı veya terlik olmalıdır.
3) (Değişik: 1/4/2005-2005/8720 K.) Hemşire; formaları alpaka yada terilen kumaştan, tunik ve astarlı pantolon veya etek tarzında, başhemşirenin belirlediği renktedir. Çalışılan alanın özelliğine göre anatomik, terletmeyen, ayakkabı veya terlik giyilir. Hizmet verilen yerlerin özelliğine göre farklı renklerde forma giyilebilir.
5 – (Değişik: 1/4/2005-2005/8720 K.) Ebelerin kıyafeti de hemşirenin kıyafetinin aynısıdır.
6 – Bayan Tıbbi Teknisyenler:
(Laboratuvar, röntgen, sağlık tedavi, eczacı, diş, narkoz, ameliyathane ve diğer tıbbi teknisyenlerle Sosyal Hizmetler ve Diyetisyenler.)
Sağ göğüs cepli, beyaz poplinden sol yandan düğmeli kısa kollu bir buluz ile mavi ketenden düz bir etek giyerler. Etek boyu diz kapağının 10 cm. altındadır.
Ayakkabı ve çorap hemşireninki gibidir.
Kep giymezler.
Hemşire yardımcıları ise kep giymekle mükellef:
4 – Hemşire Yardımcısı:
Hemşire Yardımcısının forması, hemşire formasının aynısı olup, etek ceket şeklindedir.
Kepin kalkan kısmının arka kenarından 1 cm. mesafede kalkan boyunca ve 1 cm. genişliğinde mavi kordela bulunur.
Ayakkabı ve çorap hemşireninki gibidir.