Sebze Satan Yaşlı Kadına Zabıtaların Ceza Kestiği Görülen Fotoğraf Türkiye’de Değil Arnavutluk’ta 2016 Yılında Çekilmiş

Yanlış İddia

 

Sosyal medya platformlarında pazarda sebze satan yaşlı kadına zabıtaların ceza kestiği anı yansıttığı iddiasıyla aşağıdaki görselin sıklıkla paylaşıldığı görülüyor.

 

zabita-ceza-yazarken

Hatalı aktarım içeren paylaşım örnekleri:

 

Hüseyin Yılmaz (@HSYNYILMAZ09): “Pahalılığın Sebebi YERLİ TOHUM DİKMEK EKMEK SATMAK Yasak TOHUMCULUK KANUNU Kanun numarası:5553 Kabulü:31.10.2006 Resmi Gazete numarası 26340”

 

 

“Bahçesinde kaçak olarak kurduğu tesiste ürettiği yeşil soğanları evinin önünde satan aşırı tehlikeli vatandaş ekipler tarafından suçüstü yakalandı… Bu gangster teyze yakalanmasaydı eğer, Allah bilir ne kadar? vergi kaybına sebep olacaktı…”

 

 

 

Bazı sosyal medya kullanıcıların da fotoğrafın Türkiye’den olmadığı uyarısının ardından eleştirel üslupla ülkemizde benzer görüntülere şahit olunduğu yönünde paylaşımlar yaptığı görülüyor.

 

“Zabıtalar yasadışı yollarla yeşil soğan, maydanoz ve marul satan yaşlı kadına,
Yüksek miktarda ceza keserek kayıt dışı ekonomi ile mücadelede çok önemli bir görevi ifa etmşiler.
Kaçakçılara hadlerini bildirdiler.
Tebrik ediyoruz! 👏👏👏
* * *
aaaa pardon! Bu görüntüler Türkiye’den değilmiş,
eeeee nerede olmasi gerekir sizce
Türkiye’de olmadığına göre sıkıntı etmemek mi lazım…..!”

 

 

 

“Neymiş zabıtanın pazarda soğan satan yaşlı kadına ceza kestiği yer Arnavutluk’muş. Bizde olmazmış. Biz de Foça’da 65 yaşındaki Mümin Ihlamur’a pazarda damgasız yumurta sattığı için 15.000 TL ceza kesip, Mehmet Cengiz’in 425.000.000 lira vergi borcunu sıfırlamadınız mı?”

 

 

 

Türkiye’de Yerli Tohumun Yasak Olduğu İddiası” başlıklı yazımızda aktarıldığı üzere 5553 sayılı Tohumculuk Kanunu’da belirtilen hükümler çerçevesinde tohumluk yetiştirilmemesi, ticaretinin yapılması cezaî müeyyideye tabi. Sertifikasız tohumu çiftçilerin ya da normal vatandaşların kendi arazisine ekmesi serbesttir. Sadece üreticilerin kendi ihtiyacı kadar tohumu kendi aralarında mübadele etmesine izin verilmiştir. 5553 sayılı Tohumculuk Kanunu çiftçilerin kendi ihtiyaçları için ticarete konu olmamak kaydı ile yapacakları tohum üretimini kanun hükümlerinden müstesna tutmaktadır.

Ayrıca, fotoğraftaki kadına yerli tohum satışı nedeniyle bir ceza yazılmış değil. Fotoğraf, Türkiye’den de değil.

Yaşlı kadına zabıtaların ceza yazdığı görülen fotoğraf Arnavutluk’un başkenti Tiran’da 2016 yılında kaydedilmiş.

Yaşlı kadının sokakta satış yaptığı ve kamusal alanı işgal ettiği için zabıta tarafından para cezasına çarptırılmasına Arnavutluk’ta kamuoyu büyük tepki göstermiş.

Kaldırımda tarım ürünleri satışı yaptığı için zabıta tarafından para cezasına çarptırılan Nënë Zylës (Anne Zylja / Zyle Ana) olarak bilinen yaşlı kadına yazılan ceza Tiran Belediye Başkanı Erion Veliaj tarafından ödenmiş.

Tiran Belediyesi tarafından yapılan ve binalarının girişinde sokak satıcılarının çeşitli sorulara yol açtığı, zabıtaya ilgili ihbarın bina sakinleri tarafından yapıldığı belirtilen açıklamada “Tiran Belediye Başkanı, Belediye Polisinin bugün yaşlı kadına uyguladığı 500 lek para cezasını ödemeye karar verdi.” ifadeleri kullanılmış.

Arnavutluk’ta sosyal ağlarda fenomen haline gelen Nënë Zylës’e belediye tarafından kendisinin istediği “Myslym Shyri” pazarında ücretsiz satış yapabileceği bir yer sağlanmış.

 

ceza-yazilan-yasli-kadin-pazar

 

Sosyal ağlarda viral olan fotoğraf, uzun süredir Tiran’da yaşayan İtalyan fotoğrafçı Francesco Acone tarafından kaydedilmiş.

Tiran Belediyesi zabıtası kendisine para cezası yazarken Nënë Zyla’yı görüntüleyen Francesco Acone, “rastgele” kaydettiğini belirttiği fotoğrafın öyküsünü şu sözlerle anlatmış:

“Bunu beklemiyordum ve eminim ki anne bile tüm bu tanıtımdan hoşlanmayacaktır. Hikayesini okudum, çok gerçekçi, başlı başına bir hikaye. Fotoğraf “Myslym Shyri”de, bir sarayda, ben eve giderken çekildi. Sık sık böyle durumlar görüyorum. Polis ceza kesiyor, sokakta ruhsatsız satış yapanlar var ama genelde hep bir tartışma oluyor, insanlar meraktan gelip ne oluyor diye. Bir tür etik başarısızlık olduğu için bu durumları fotoğraflamaktan hoşlanmıyorum. Bu durum oldukça farklı iken. Tamamen sessizlik. Anne konuşmuyordu, polis konuşmuyordu, o adam da. İnsanlar işleri için geçiyorlardı ve bir ara ben şahit oldum ve dedim ki: Doğru mu değil mi? Bu duruma bakan tek kişi ben miydim? Fotoğraf çekmek için telefonumu çıkardım. Anne başını eğdi, polis diz çökmüş yazı yazıyordu ve onu vurduğum anda, onun fotoğrafını çekmeme aldırmadan, ama aynı zamanda o sert, iletişimsel bakışla başını kaldırdı. Bir “Madonna” (Aziz Meryem) gibi … üzgün ama neler olduğunu anlatıyor. Bu bir resimdi. Polis dizlerinin üzerine çöktü. Bir saygı göstergesi olarak.”

 

Yorumunuzu yazınız...