Görüntüde Eski Filistin Devlet Başkanı Yaser Arafat’ın Öptüğü Görülen Kişi Kıbrıs Ortodoks Kilisesi Başpiskoposu ve Kıbrıs Cumhuriyeti’nin İlk Cumhurbaşkanı Makarios Değil, Eski Kudüs Katolik Kilisesi Başpiskoposu Hilarion Capucci

Yanlış İddia

 

Filistin’in özerkliği için İsrail’e karşı mücadele eden Filistin Kurtuluş Örgütü lideri ve Filistin Ulusal Yönetimi’nin ilk başkanı (tam adı Muhammed Abdurrahman Abdurrauf Arafat el-Kudva el-Hüseyni, kod adı Ebu Ammar olan) Yaser Arafat’ın (1929 – 11 Kasım 2004) Kıbrıs Ortodoks Kilisesi başpiskoposu ve bağımsız Kıbrıs Cumhuriyeti’nin ilk cumhurbaşkanı Makaryos (Makarios III) (13 Ağustos 1913 – 3 Ağustos 1977) ile öpüştüğü anı yansıttığı iddiasıyla bir görüntü uzun süredir paylaşılıyor.

 

yaser-arafatin-makaryos-sevgisi

 

Baharda aşk başkadır! Yasser Arafat’ın öpüşerek karşıladığı Hristiyan papazı” ya da “Makaryos Arafat aşkı…” gibi ifadelerle paylaşılan görüntü şöyle:

 


 

7 Kasım 2023 günkü Hamas saldırılarının ardından İsrail’in Gazze harekâtıyla yeniden gündeme gelen görüntüyü Arafat’ın Makaryos’u öptüğü iddiasıyla kullanan paylaşım örnekleri şöyle sunulabilir:

 

Tonyukuk (@tonyukuk222): “Kimse aşkta ihaneti sevmez… Arafat’ında Makaryosa olan aşkı mı idi acaba Rumları desteklemesinin sebebi… Bilinmez bir gizemdir bu…”

 

 

 

can (@CanKemaly418): “Filistin Kurtuluş Örgütü Lideri Yaser Arafat, Kıbrıs Başpiskoposu Makarios ile hasret gideriyor.”

 

 

 

Dr. Esmeralda (@Esmeral42507697): “Filistin Lideri Yaser Arafat, Kıbrıs Başpiskoposu ve Türk katili Makarios ile çılgınlar gibi öpüşüyor. Bu nasıl öpüşme? Hem de erkek erkeğe! “

 

arafat-makaryosla-opustu-iddiasi

 

5G Virüs News – Platformu (@5gvirusnewss): “Bugünlerde araştırılması gereken bir de Yaser Arafat ile Rum lider Makaryos ilişkisi var. NASIL BİR AŞK YAŞADILARSA”

 

Paylaşılan videoda Yaser Arafat’ın öptüğü görülen kişi Makaryos değil, Yaser Arafat’ın yakın dostu olarak bilinen Suriyeli Rum Katolik piskoposu Piskopos Hilarion Capucci (1922 – 1 Ocak 2017).

 

Yaser Arafat’la Hilarion Capucci’nin öpüşerek selamlaştığı görülen fotoğraf 15 Eylül 1979 tarihinde Madrid’de kaydedilmiş.

FKÖ lideri Yaser Arafat’la yakın dostluk kuran Capucci, İsrail’in Filistin’i işgaline karşı çıkan tutumuyla tanınıyor.

Hayatı boyunca Filistin’in bağımsızlığını destekleyen Capucci, 2010 yılında İsrail kuvvetlerinin Mavi Marmara baskını sırasında gemide bulunan en yaşlı yolcuydu.

İsrail tarafından yabancı ajanlarla temas kurmak ve yasadışı silâhlar taşımakla suçlanarak 1974 yılında tutuklanıp 12 yıl hapis cezasına mahkum edilen Hilarion Capucci, gerçekleştirdiği açlık grevlerinin, Filistinlilerin uçak kaçırma gibi gerilla eylemlerinin ve Papalığın baskısının ardından 1978 yılında tahliye edilmişti.

 

arafat-capucci-opusmesi

 

Filistinli lider Yaser Arafat’ın geleneksel selamlaşma ritüeli olarak dudaktan öpme pratiğini izlediği biliniyor.

 

Arafat’ın erkek muhataplarıyla dudaktan öpüştüğü ve alışılagelmişin dışında yakınlaştığı farklı görüntüleri de mevcut.

 

Bazı örnekler sunacak olursak…

 

Yaser Arafat’ın İran İslam Devrimi’nin siyasi ve ruhani lideri, İran İslâm Cumhuriyeti’nin lideri ve kurucusu Ayetullah Humeyni (24 Eylül 1902 – 3 Haziran 1989) ile öpüştüğü görüntüler hafızalara kazınmış durumda.

 

arafat-humeyni

 

yaser-arafat-ayetullah-humeyni

 

Ya da Kudüs Rum Ortodoks Başpiskoposu Atallah Hanna’yla (Theodosios) öpüştüğü kare.

 

yaser-arafat-atalah-hanna

 

Mandela’yla…

 

arafat-mandela

 

Devrik Irak lideri Saddam Hüseyin’le yakınlaştığı fotoğrafı da aktarmış olalım…

 

yaser-arafat-saddam-huseyin

 

Ortodoks din adamıyla öpüşmesinin video görüntüsü geçmişte Youtube’de Yaser Arafat’ın eşcinsel olduğunu gösterdiği iddiasıyla da kullanıldı.

 

Öte yandan, muhataplarını öpen tek lider Arafat değil.

Geçmişte ana akım olmasa da bazı liderlerin öpüşerek selamlaştığı örneklere rastlanıyor. Soğuk savaş döneminde liderlerin dudaktan öpüşmesi “sosyalist kardeşlik öpücüğü” olarak nitelenmişti. Bu tür öpüşmelerin en ünlüsü şüphesiz, soğuk savaş döneminde Sovyet lideri Leonid Brejnev ile Doğu Almanya lideri Erich Honecker’in 1979 yılındaki öpüşmesi. Hatta, Brejnev ile Yugoslav lider Tito arasındaki öpüşme için “o kadar güçlüydü ki, Tito’nun dudağı kanamaya başladı” yorumunda bulunulmaktadır.

 

Yaser Arafat, Kıbrıs’ta Rumlar Türk nüfusa karşı etnik temizlik faaliyeti yürütürken Makaryos’la ittifak kurmakla, Rumlardan yana tavır sergilemekle suçlanan bir isim.

 

Kıbrıs İlim Üniversitesi’nden Yurdagül Atun ve Ata Atun “Türkiye Filistin ilişkilerindeki dengesizlik” başlıklı makalelerinde “Yaser Arafat, Makarios III dostluğu” hakkında şu ifadelere yer vermiş:

Yaser Arafat’ın Kıbrıs’ta Kıbrıslı Türkleri katleden ve Kıbrıslı Türklere soykırım uygulayan Rum lider Makarios ile olan dostluğu ve ona Kıbrıslı Türklere karşı yaptığı mücadelede verdiği destek, neredeyse efsane haline gelmiştir.

 

Makarios’un, 1950’li ve 60’lı yıllarda, dünya üzerinde demir perde ülkelerine ve batı blokuna bağlı olmayan ve genelde özgürlüklerini yeni kazanmış ülkelerin oluşturduğu bağımsızlar grubunun liderliğine oynaması, ‘emperyalist ülkelere karşı mücadele veriyor’ havası yaratması, Kıbrıslı Rumlarla Filistinli yöneticileri birbirine yaklaştırmıştır.

 

Yaser Arafat, Makarios’un kendisine destek verdiğini sandığından arkadaşlıkları yıllar içinde ilerlemiş, pekişmiştir. Politik çıkarlara dayalı olan bu yapay destek nedeni ile de başta Mısır olmak üzere İslam ülkeleri de Kıbrıs konusunda, Türkiye ve Kıbrıslı Türkler yerine Rumlara destek verir olmuşlardır. 1964 yılında Kıbrıs’ta Rumlar ve Türkler arasında çatışmalar çıkınca Mısır, Kıbrıslı Türklere karşı kullanılmak üzere Makarios Hükümetine zırhlı araç, silah ve cephane göndermiş, başta Filistin olmak üzere Arap ülkeleri ve birçok Müslüman ülke Kıbrıs sorunu konusunda soykırıma uğrayan Kıbrıslı Türklere destek vermek yerine Hıristiyan Ortodoks Rumlara destek vermeyi tercih etmişlerdir.

 

Günümüzde Kıbrıs Rum Kesimi temsilcileri, Kıbrıs Rum halkının Filistin halkına karşı dayanışma duyguları bulunduğunu, iki halkın derin tarihi ve kültürel ilişkilerinin Filistin lideri Yaser Arafat’la Rum lider Makarios’tan geldiğini belirtmektedir.

 

Arafat Kıbrıs Barış Harekâtı sonrasında 21 Temmuz 1975 günü Makaryos’la Şam’da bir araya gelmişti. FKÖ’yü Filistin halkının tek temsilcisi olarak gördüğünü açıklayan Makaryos toplantı sonrasında yaptığı açıklamada Orta Doğu ve Kıbrıs sorunlarının birbiriyle bağlantılı olduğunu, kalıcı barışın ancak Filistinlilerin ulusal haklarının tamamen yeniden tesis edilmesiyle sağlanabileceğini söylemiş.

 

 

 

Yorumunuzu yazınız...