6 Şubat 2023 günü Kahramanmaraş’ın Pazarcık ve Elbistan ilçeleri merkezli meydana gelen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerin ardından Kahramanmaraş ve çevresindeki 10 ilde büyük yıkım oluştu.

Cumhuriyet tarihimizin en büyük afetlerinden birini yaşadığımız bu süreçte, depremden etkilenen illerimizde Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) tarafından yaptırılan binaların yıkılıp yıkılmadığı hususu vatandaşların merak ettiği bir konu oldu.

 

6-subat-depremi-toki-evlerinin-yikildigi

 

TOKİ tarafından depremin merkezi Kahramanmaraş’ta 5 bin 545, Hatay’da 8 bin 18, Osmaniye’de 3 bin 323, Malatya’da 20 bin 605, Şanlıurfa’da 17 bin 261, Diyarbakır’da 20 bin 912. Gaziantep’te 27 bin 947, Adıyaman’da 7 bin 65, Adana’da 21 bin 154, Kilis’te ise 1929 olmak üzere toplam 133 bin 759 konut ile cami, okul gibi birçok kamu binası inşa edilmiş.

Depremden etkilenen 10 ildeki hasar tespit çalışmalarına değinen Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, “Şu ana kadar 10 ilde 307 bin 763 bina yani 1 milyon 586 bin 901 ev ve iş yerini inceledik. Bunlardan 41 bin 791 binanın yıkık, acil yıkılacak ve ağır hasarlı olduğunu tespit ettik. Bu da yaklaşık olarak 190 bin 172 konut ve iş yerine denk geliyor yani 190 bin konutumuz ve iş yerimiz yıkılmış, ağır hasar almış durumda.” ifadelerini kullanmıştı (İnceleme kapsamı genişledikçe aktarılan sayıların da yükseldiğini hatırlatmakta fayda var).

Hasar tespit çalışmalarında Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, TOKİ konutlarında hiçbir hasar olmadığını tespit etmiş.

TOKİ yetkilileri de konuyla ilgili yaptığı açıklamada depremden etkilenen illerimizde yıkılan bir binalarının bulunmadığını beyan etmiş.

Bakanlık, 10 ilin valilik ve kaymakamlıklarına TOKİ konutları sakinlerinin evlerine girebileceğini belirten yazı göndermiş.

Yapılan taramada, Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen 10 ilde yıkılan bir TOKİ binasına rastlanamadı.

Farklı basın kuruluşları ve sosyal medya kullanıcıları, depremden etkilenen bölgedeki TOKİ konutlarını afetin ardından görüntüledi.

 

Büyük yıkıma yol açan depremde TOKİ konutlarının başarılı sınav vermesinin zemin etüt raporu bulguları ışığında Deprem Yönetmeliği ile birlikte cari mevzuata uygun projelendirme ve inşaat yapılmasına dayandığı, AA kaynaklı içeriklerde şöyle aktarılmış:

“TOKİ tarafından yaptırılan inşaatlarda öncelikle yerinde zemin etüt raporu çıkartılıyor.

Rapordan alınan veriler doğrultusunda başta Deprem Yönetmeliği olmak üzere yürürlükteki tüm ilgili kanun ve yönetmeliklere göre projelendirilme çalışması yapılıyor. İmalatlar ise bu projeler doğrultusunda yapım tekniklerine uygun olarak gerçekleştiriliyor. TOKİ, binalarda uyguladığı “radye temel”, “tünel kalıp taşıyıcı sistem”, “yüksek beton dayanımı” gibi depreme karşı çözümlerle binada oluşacak sarsıntıyı ve dolayısıyla hasarı en aza indiriyor.”

 

deprem-toki-konutlari
Görsel: AA

 

Şiddetinden ve yol açtığı yıkımdan hareketle “asrın felaketi” olarak tanımlanan ve karşılaşılan kayıpların “kader” olarak görüldüğü depremlerde TOKİ eliyle inşa edilen binalarda yıkım ve yapısal hasarın oluşmamasının verdiği mesajın altını çizmeye lüzum olmaması gerek…

 

1 Yorum

  1. Strumtiger'ın 380 mm roket topu Reply

    Kendim devlete ve hükümete bağlı biri olarak ne olursa olsun İllaha olur. Her iyi yapılan bina ki yüzbinlerce diyoruz; yıkılması kaçınılmaz.

Yorumunuzu yazınız...