İspanyol sismolog Jordi Díaz Cusí, Anadolu Ajansı’nın haberinde yer verdiğinin aksine, 6 Şubat 2023 günü Kahramanmaraş merkezli meydana gelen depremlerde salınan enerji miktarının Japonya’da 2011 yılında meydana gelen 9,1 büyüklüğündeki depreme göre 30 kat daha fazla olduğunu söylemediğini belirtiyor.

 

6 Şubat 2023 günü Kahramanmaraş merkezli meydana gelen 2 depremin büyüklüğünün 2011 Tōhoku depremi ve tsunamisi ile kıyaslandığı görülüyor (11 Mart 2011 tarihinde Japonya’nın Tōhoku bölgesindeki Oshika Yarımadası’nın 72 km doğusunda, Pasifik Okyanusu’nda 9 şiddetinde deprem bir deprem meydana gelmişti) (6 Şubat 2023 günü saat 04:17’de ve 13:24’de merkez üssü Kahramanmaraş’ın Pazarcık ve Elbistan ilçeleri olan 2 depremin büyüklüğünün sırasıyla Mw 7.7 ve Mw 7.6 olduğu AFAD tarafından açıklanmıştı (Kandilli Rasathanesi ve AFAD, ilk önce 7,4 olarak duyurulan depremin büyüklüğünü daha sonra 7,7 olarak güncellemişti).

Anadolu Ajansı, 11 Şubat 2023 günü “İspanyol sismolog Jordi Diaz: (Asrın felaketi) Japonya’dakine göre salınan enerji miktarı 30 kat daha fazla” başlıklı bir haber yayımladı.

 

japonyadakine-gore-salinan-enerji-miktari-30-kat-fazla

 

Bahsi geçen haberde İspanyol sismolog Jordi Díaz Cusí’nin Türkiye’de meydana gelen depremlerle ilgili şu ifadeleri kullandığı aktarılmış:

 “Kahramanmaraş’ta 9 saat arayla 2 büyük deprem oldu. Bu, çok az gördüğümüz bir durum. Japonya’dakine göre salınan enerji miktarının 30 kat daha fazla olduğunu söyleyebiliriz.”

“Diaz, Japonya’da 2011’de meydana gelen 9,1 büyüklüğündeki Tohoku depremine dikkati çekerek, “Eğer Tohoku’daki, Japonya’daki depremi hatırlarsanız 9,1 şiddetinde bir depremdi ve bu deprem ise 7,8. Bu rakamlar birbirine çok yakınmış gibi gelebilir ama ölçek olarak durum biraz farklı. 1 derecelik fark, 30 kat enerji salımı anlamına geliyor. Olağan dışı olan 7,8’in Türkiye’de olması.” diye konuştu.”

 

AA’nın yayımladığı haber sosyal medyada bazı profillerce “Türkiye’deki 2 deprem Japonya’daki 9,1’lik depremden 30 kat daha şiddetli.” gibi cümlelerle paylaşıldı.

Sosyal medya kullanıcıları Jordi Díaz Cusí’ye Kahramanmaraş merkezli 2 depremin açığa çıkardığı enerjinin Japonya’da 2011 yılında meydana gelen depremden 30 kat daha büyük olduğunu söyleyip söylemediğini sordu.

Jordi Díaz Cusí, Anadolu Ajansı’nın haberinde yer verdiğinin aksine, 6 Şubat 2023 günü Kahramanmaraş merkezli meydana gelen depremlerde salınan enerji miktarının Japonya’da 2011 yılında meydana gelen 9,1 büyüklüğündeki depreme göre 30 kat daha fazla olduğunu söylemediğini belirtti.

Kendisine AA haberindeki yorumu sosyal medya hesabı üzerinden sorulan İspanyol sismologun yanıtları şöyleydi:

 

“Hello sir. Did you told anything like “the recent earthquakes in Turkey are 30 times bigger than the 9.1 one in Japan”?”

 

“No, I never said that”

 

“Merhaba efendim. “Türkiye’deki son depremler Japonya’daki 9.1’den 30 kat daha büyük” gibi bir şey söylediniz mi?

 

“Hayır, asla öyle demedim”

 

japonyadakinden-daha-siddetli-deprem

 

“They are claiming that you said the energy released in Turkey was 30 times more than Tohoku?”
“No, that’s false. Every magnitude degree is aprox 30x larger in energy. Turkey was 7.8, Tohoku was 9.1”
“In fact, in the interview I stated that turkish earthquakes have been bigger than a earthquake we had some years ago in southern Spain…”

 

“Türkiye’de açığa çıkan enerjinin Tohoku’dan 30 kat fazla olduğunu söylediğinizi iddia ediyorlar?”

 

“Hayır, bu yanlış. Her magnitüd (büyüklük derecesi), enerji açısından yaklaşık 30 kat büyüktür. Türkiye 7.8, Tohoku 9.1 idi.”

“Aslında röportajda Türkiye depremlerinin birkaç yıl önce Güney İspanya’da yaşadığımız depremlerden daha büyük olduğunu belirtmiştim…”

 

japonyadakinden-30-kat-daha-siddetli-deprem-iddiasi

 

“Can you compare this earthquke with the 2011 Japan?”

 

“Tohoku 2011 was much biger in terms of energy”

 

“Bu depremi 2011 Japonya depremiyle karşılaştırabilir misiniz?”

 

“2011 Tohoku, salınan enerji açısından çok daha büyüktü”

 

kahramanmaras-tohoku-karsilastirmasi

 

AA’nın bahsi geçen röportajın kaydını paylaşması yerinde olacaktır…

 

İLAVE: Anadolu Ajansı haberin başlığında ve içeriğinde değişikliğe gitti. Bu defa, “İspanyol sismolog Jordi Diaz: İstatistiklere göre Türkiye’deki, yüzyılın en büyük depremi” başlığıyla yayına sunulmuş (Diaz, e-posta ile verdiği yanıtta Kahramanmaraşlı merkezli depremlerin DÜNYANIN DEĞİL TÜRKİYE’NİN son yüzyılda yaşadığı en büyük deprem olduğunu belirtti).

 

yuzyilin en buyuk depremi

 

Ayrıca, Anadolu Ajansı dünyanın dört bir yanından uzmanların Kahramanmaraş merkezli depremlerle ilgili değerlendirmelerini derlemişti.

New York’taki Cornell Üniversitesi Jeoloji bölümünden deprem bilimci Dr. Judith Hubbard, bahse konu içerikte sözlerinin çarpıtıldığını “Bir hükûmetin yanıltıcı bir anlatıyı bastırmak için sözlerimi yanlış kullanması yeni ve dehşet verici. Deprem kaçınılmazdı, felaketin ölçeği değildi.” sözleriyle ileri sürmüştü.

 


Yorumunuzu yazınız...