Tıka Basa Dolu Otobüs Görüntüsünün Türkiye’den Olduğu İddiası Doğru Değil
Belediyelerimizin sunduğu ulaşım hizmetlerinin yoğunluğu bir ülke gerçeği olsa da, sosyal medyaya yansıyan bazı paylaşımlarda Türkiye’den bir manzara olduğu iddia edilen tıka basa dolu ve kapılardan insanların dışarı taştığı otobüs Türkiye’den değil, Brezilya’dan.
Belediyelerce sunulan taşıma hizmetlerinin yoğunluğunu eleştirmek maksadıyla ya da AK Parti öncesindeki Türkiye’yi resmettiği iddiasıyla kullanılan bir fotoğrafı konu edineceğiz…
Tıka basa dolu olan, hatta kapıdan dışarı taşan insan kitlelerini taşıdığı iddia edilen otobüsün, AK Parti’nin iktidara gelmesi öncesinde belediye ulaştırma sistemlerinde yer aldığını iddia eden sosyal medya paylaşımı şu şekilde:
BİL İSTEDİM
Bak tablet’li Iphonelu delikanlı’ Şimdi deniz altından “Metro” ile gittiğinden pek aklın almaz. Yaşın da yetmez ama ben resmini paylaştım..!
AK Parti yokken annen baban bu şekilde işe gidip geliyordu.
Bil istedim..!
Derin Düşünce .Org adlı profil de “eski Türkiye’ye” ait olduğu iddiasıyla montaj içeren fotoğrafı paylaşmıştı:
“Hindistan değil Eski Türkiye”
Birebir aynı durum yaşanmasa da geçmişte (hatta günümüzde), şehir içi otobüs taşımacılığının benzer yoğunluğa sahip görüntüler sunduğu hepimizin malûmu. Macar yapımı ünlü İkarus marka belediye otobüsleri hafızalarda yer edinmiş durumda. Ancak, paylaşılan fotoğraf Türkiye’den değil. Brezilya’dan…
Sanal alemde Küba’nın ulaşım sisteminde kullanılan bir otobüs olduğu iddiasıyla paylaşılan otobüs fotoğrafının orijinalinde “222 numaralı Lisa – Parque Central hattı” tabelasının yer aldığı görülmektedir. Söz konusu lokasyonlar araştırıldığında, Brezilya’nın São Paulo şehrinden olduğu anlaşılmaktadır.
Anılan fotoğrafın montajlanarak Ankara Büyükşehir Belediyesi Ego Genel Müdürlüğü (eski adıyla Ankara Elektrik, Havagazı ve Otobüs İşletme Müessesesi) tarafından “Doğantepe 4. Cadde, Sıhhiye, Ulus” hattında işletilen, EGO-92-281 kayıt numaralı ve 06 LNM 64 plakalı otobüs hâline büründürüldüğü görülmektedir. Bahse konu fotoğraftaki otobüsün hattının 230 numaralı Hacettepe Beytepe Kampüsü otobüsü olarak da montajlandığı görülmektedir.
Resimde yer alan Afrika kökenli kişiler de dikkat çeken başka bir detay.