Sevginin Gücü Notuyla Paylaşılan Fotoğraf Kolajının Cadı İlan Edilen Afrikalı Çocuğun Gelişimini ve Kendisini Evlat Edinen Danimarkalı Kadını Yansıttığı İddiası Doğru Değil

Yanlış İddia

 

Ülkesi Nijerya’da çevresi tarafından “cadı” ilan edilen ve sokağa terk edilen 2 yaşındaki küçük bir çocuğun yabancılar tarafından sahiplenilmesinin ardından geçirdiği dönüşümü yansıttığı iddiasıyla sosyal medyada paylaşılan görsel şu şekilde:

 

sevginin gucu

 

Bahsi geçen fotoğrafları “sevginin gücü” notuyla aktaran paylaşım örnekleri şöyle sunulabilir:

 

sevginin gucu

 

sevginin gucu evlat edinme

 

evlat edinme sevginin gucu

 

Fotoğrafta görülen kadının, cadı olarak yaftalanan çocuğa yardım ettiği iddiası doğru. Yanlış aktarılan husus, kadının fotoğrafta su verdiği çocuğu evlat edindiği aktarımı…

Kolajda Afrikalı çocuğa yardım ederken görüntülenen kadın Danimarkalı Anja Ringgren Lovén.

 

 

Görseldeki ilk 2 fotoğraf Anja Ringgren Lovén ve Hope’u içerirken, 3. fotoğraf Lovén ve kendi doğurduğu çocuğu David Jr.’a ait.

 

nijeryali-cocuk-yardim-evlat-edinme

 

Anja Ringgren Lovén, Nijeryalı eşi David Emmanuel Umem ile birlikte kurdukları (Türkçemize “Umur Diyarı” olarak çevrilebilecek) “Land of Hope” adlı çocuk yardım organizasyonunda Nijerya’da cadı olarak etiketlenerek sokağa atılan çocuklara yardım etmekteydi. Lovén, 30 Ocak 2016 günü benzer şekilde cadı yaftasıyla sokakta ölüme terk edilen bir çocuğa su ve yiyecek verdikten sonra hastaneye götürmüştü. Lovén’ın yardım ederken fotoğraflandığı bu çocuğa Türkçe “umut” anlamına gelen “Hope” ismi verilmişti.

2017 yılında kaydedilen 2. fotoğrafta ise Lovén, Hope ile birlikte ilk fotoğrafı canlandırmış.

 

afrikali-cocuga-yardim

 

2018 yılında AFP‘ye yapılan açıklamada Hope’un Nijerya’da bakımevinde yaşamını sürdürdüğü belirtilmiş.

Anja Ringgren Lovén, 1 Ağustos 2022 günü sosyal medya hesabında yaptığı açıklamada Hope’un ailesini 6 yıllık arayışın ardından bulduklarını, Hope’un ailesiyle birlikte yaşamaya başladığını belirtmişti.

Bahse konu açıklamanın Türkçemize çevirisi şu şekilde:

“Birkaç gün önce Umut Diyarı Çocuk Gelişimi Müdürü Nsidibe Orok ve ben Hope’u ev ziyaretine götürdük. Köylülerin Hope’un inanılmaz dönüşümüne tanık olmasını istiyoruz.
Hope’u en son 2018 yılında köyüne götürdüğümüz zaman belediye binasında tüm toplum için batıl inançlar hakkında bir konferans yapmıştık.
Bu sefer Hope geri döndüğü için heyecanlıydı çünkü sürprizimizi çok daha çok anlıyor aniden amcasıyla, annesiyle kardeşiyle yüz yüze durduk !!
2016 yılında Hope’u kurtardığımızda amca başka bir eyalette çalışıyormuş o yüzden ortalıkta yoktu. Ayrıca bize Hope’un babasının yıllarca uzak kaldıktan sonra köye geri döndüğünü söyledi.
Aniden Hope’un babasının evine doğru yola çıktık. Çok gerçeküstü bir şeydi.
Amca bize umut babasına çok benzediğini söyledi ve doğruymuş. Benzerlik çarpıcıydı.
Hope’un ailesi boşandı. Güvenlik nedenleri ve yasallıktan dolayı ayrıntılara giremiyorum.
Ama şunu söyleyeceğim, Hope’un babası oğlunu tekrar gördüğüne çok şaşırdı. Ve Hope ona başrol oynamaya devam etti. David Jr. da oradaydı. Çok ilgiliydi ve el işaretleriyle Hope’a her şeyin yolunda olduğunu söyleyip duruyordu.
Umut Diyarı’na geri döndüğümüzde Umut telefonumu aldı ve çocuklara babasının resimlerini göstermek için çok heyecanlıydı. Aynen diğer çocukların ev ziyaretinden döndüklerinde yaptığı gibi.
Umut birçok nedenden dolayı babası ya da annesiyle yaşamayacak. Ama geçmişte ne olmuş olursa olsun, çocukların köklerini bilmesi gerekir. Çocukların nereden geldiklerini bilmeleri gerekir çünkü bu onların kimliklerini şekillendirmeye yardımcı olur.
Umudun bir kimliğe sahip olma hakkı vardır. Kimliğe sahip olmak temel bir insan hakkıdır.
For Hope’un kültürel geçmişi ve nereden geldiği hakkında daha fazla bilgi sahibi olması onun gerçekte kim olduğuna dair güçlü bir his geliştirmesine yardımcı olacaktır.
Hope’un nereden geldiğini bilmesi, yaşananları asla unutacağı anlamına gelmez, aksine onu özgür kılar ve hayatında daha güçlü bir yere götürür.”

Lovén, Hope’un gelişimini yansıtan fotoğrafları Facebook hesabında şöyle paylaşmış:

 

yardim-edilen-afrikali-cocuk-bugunku-hali


Ancak Anja Ringgren Lovén, fotoğrafta yardım ederken görüntülendiği “Hope” adını verdikleri çocuğu evlat edinmemiş.

Bahse konu kolajdaki 2020 yılı notuyla aktarılan 3. fotoğrafta görülen çocuk, Anja Ringgren Lovén ve David Emmanuel Umem çiftinin biyolojik çocuğu. Lovén’in çocuğunun adı da “Hope” değil, “David Jr.”.

Anja Ringgren Lovén, oğlu David Jr. Lovén Umem’i 13 Ağustos 2014 günü doğurduğunu açıklamıştı.

 

 

Anja Ringgren Lovén’in sosyal medya hesapları incelendiğinde, oğlu David ile birlikte farklı fotoğrafları görülebiliyor.

 

 

Lovén, Hope adlı çocuğu kurtarma hikâyelerine verdiği bir röportajda şöyle değinmiş:

David (Nijeryalı eşim ve Nijerya’daki Land of Hope’un yönetici müdürü) ve ben yerel bir köylüden acil yardıma ihtiyacı olan küçük bir çocuk hakkında bir ipucu almıştık. Bu yüzden, çocuğun duruma bakmak için bulunduğu köye gittik. Hope’u kurtarmadan önce, David ve ben zaten 50’den fazla çocuğu kurtarmıştık. Bu yüzden bu alanda çok deneyimimiz vardı. Ancak bu kadar kritik bir durumda olan bir çocuğu (Hope) bulduğumuz için şok geçirdik.

Hope’u kollarımda taşıdığımda sadece 3 kilo ağırlığındaydı ve çok yakında öleceğini hissettim. Onu hemen tedavi için hastaneye götürdük ve doktorlar yaşama şansı çok az olduğunu söylediler. Ciddi şekilde yetersiz beslenmişti ve tüm organları iflas etmek üzereydi. Ona büyük bir sevgi ve özen gösterdik ve tıbbi tedaviyle Hope her şeye rağmen hayatta kaldı. Ona Umut adını verdim çünkü benim için Hope şu anlama geliyor: Her Gün Bir Kişiye Yardım Et (Help One Person Everyday)

 

Özetle, fotoğraf kolajı Danimarkalı kadının yardım ettiği ve sonra evlat edindiği Afrikalı çocuğun değişimini yansıtmıyor. Görseldeki ilk 2 fotoğraf Anja Ringgren Lovén ve Hope’u içerirken, 3. fotoğraf Lovén ve kendi doğurduğu çocuğu David Jr.’a ait. Lovén, fotoğrafta yardım ederken görüntülendiği çocuğu evlat edinmemiş.

 

Görselin gerçek bağlamına Doğruluğu Ne? de değinmişti.

 

Yorumunuzu yazınız...