Bir Yıldız Vardır Kanından Yadigar, Bir de Hilâl! / Unutma Sakın Çocuk, Sadece Bir Cadde Adı Değildir İstiklâl!” Dizeleri Mehmet Âkif Ersoy’a Ait Değil

Yanlış İddia

 

Millî şairimiz Mehmet Âkif Ersoy’a ait sanılarak paylaşılanBir yıldız vardır kanından yadigar, birde hilal! / Unutma sakın çocuk, sadece bir cadde adı değildir İstiklâl” dizeleri aslında kendisine ait değil.

İstiklal Marşımızın yazarı Mehmet Âkif Ersoy’un yayımlanmış şiirleri arasında bu yönde bir dize yer almıyor. Şiirin Âkif’e ait olduğuna dair bir bulguya rastlanamıyor. Dizelerin 2013 yılı sonrasında sanal alemde izlerinin görülmeye başlandığı anlaşılıyor. Şiirin Mehmet Âkif Ersoy’a ait olduğuna dair 2014 yılı öncesinde bir atıf görülemiyor. Mezkûr şiiri Âkif’le ilişkilendiren muteber bir kaynak bulunamıyor.

Söz konusu şiirin kökenini taradığımızda karşımıza Gökhan Şefik Erkurt çıkıyor.

Erkurt, “İstiklal” adlı şiirini 2017 yılında Antoloji.com‘da paylaşmış.

Bir yıldız vardır kanından yadigar,
Bir de hilal.
Unutma sakın çocuk!
Sadece bir cadde adı değildir
“İSTİKLAL”

 

gokhan sefik erkurt istiklal siiri

 

Gökhan Şefik Erkurt, sosyal medya hesabı üzerinden kendi dizesinin Mehmet Âkif Ersoy’a izafe edilmesine tepki göstermişti:

“Bu söz üstadın değil. Kaynağını iyi araştırın.”

 

mehmet akif ersoy caddei adi degildir istiklal

 

“Bir yıldız vardır kanından yadigar, birde hilal! Unutma çocuk,bir cadde adı değildir #İSTİKLAL!.. Arkadaşlar, yukarıda ki söz sanal alemde, sosyal alemde, bloglarda hatta yerel gazetelerde yayınlandığı gibi merhum ve aziz #MehmetAkifErsoy’a ait değildir. Şahsıma aittir. Saygı!”

 

 

“Bir yıldız vardır kanından yadigar, birde hilal! Unutma sakın çocuk, sadece bir cadde adı değildir İSTİKLAL!.. dizlerim, gazetecesinden siyasetçisine kadar, milli şairimiz Mehmet Akif Ersoy’un şiiri diye paylaşılıyor. Kaynak gösterilerek bestelenmiş tşk”

 

 

Gökhan Şefik Erkurt tarafımıza yaptığı açıklamada “Cumhuriyet ve Kurtuluş Savaşı bilincini oturtmak için oğluna kalacak bir nasihat” motivasyonuyla kaleme aldığı şiiri 2007 yılında yazdığını, 2011 yılında Twitter’da paylaştığını, 2017 yılında Antoloji.com’a kaydettiğini belirtti.

 

mehmet akif hilvanda

 

Mehmet Âkif Ersoy, Cumhuriyet öncesinde adı Cadde-i Kebir (Büyük Cadde / Grande Rue de Péra) olan İstiklâl Caddesi’ndeki Mısır Apartmanı’nın 4. katındaki 13 numaralı dairesinde 27 Aralık 1936 tarihinde vefat etmişti. Söz konusu daire, Mehmet Âkif Ersoy Hatıra Evi‘ne dönüştürülerek ziyarete açılmıştı.

 

Yorumunuzu yazınız...