Gökyüzüne Uzanan Merdiven Görüntüsü, Yerden Havaya Ateşlenen Havai Fişeklerle Değil, Sıcak Hava Balonu İle Yükseltilen Metal Tel ve Alüminyumla Hazırlanan ve Barutla Doldurulan Yapının Ateşlenmesiyle Oluşturulmuş

 

Çinli bir sanatçının büyükannesinin anısına yerden ateşlenen havai fişeklerle gökyüzüne 1.650 fitlik büyüleyici bir merdiven çizdiği iddiasıyla sosyal medyada paylaşılan görüntü şöyle:

 


“Gökyüzüne doğru merdiven” (“stairway to heaven”) notuyla paylaşılan bahsi geçen görüntünün gerçek olmadığı vurgusuyla hakkında bir inceleme hazırlamamız talep edilmişti.

Fırsat bulmuşken aktaralım.

Görüntü gerçek.

 

 

“Gökyüzüne doğru uzanan merdiven” temalı gösteri, Çinli sanatçı Cai Guo-Qiang tarafından 2015 yılında Çin Halk Cumhuriyeti’nin Quanzhou şehrinde hazırlanmış.

Olağanüstü piroteknik gösterileriyle tanınan Cai Guo-Qiang, “gökyüzüne doğru merdiven” adı verilen gösterisini sanatçı olma hayalini her zaman destekleyen ve 100. yaş gününü kutlayan büyükannesine adamış.

 

Cai-Guo-Qiang

 

Ancak bu gösteride, sanıldığı gibi yerden göğe fırlatılan bir havai fişekle gökyüzünde merdiven çizilmiş değil.

Çinli sanatçı Cai Guo-Qiang‘ın bu eseri, sıcak hava balonu ile yükseltilen metal tel ve alüminyumdan yapılan ve barutla doldurulan merdivenin ateşlenmesiyle oluşturulmuş.

 

merdiven-havaifisek

 

18 fit (5,49 metre) genişlikte merdivenin, sıcak hava balonu ile 1.650 fit (502,92 metre) yüksekliğe erişmesiyle oluşan görüntü yerden ateşlenen havai fişeklerle gökyüzüne merdiven çizildiği şeklinde algılanmış.

 

gokyuzune-dogru-merdiven

 

Gökyüzüne tırmanan, cenneti ve yeri birbirine bağlayan 1.650 fitlik bir ateş merdiveni” olarak tanımlanan gösteriye ait görüntülerin sıcak hava balonu dışlanarak / kesilerek aktarılması bu algıya yol açmış.

 

 

Sıcak hava balonunun kadraj dışı kalmadığı geniş açıdan bir görüntü:

 

gokyuzune-merdiven

 

Çinli sanatçı, büyük bir hava balonu tarafından gökyüzüne kaldırılan, havai fişeklerle bağlanmış tellerden yapılmış 500 metre yüksekliğinde bir yapı olan enstalasyon için ilk denemesini 1994 yılında yapmış. Ancak, 21 yıllık başarısız girişimlerin ardından 80 saniye süren bu gösteriyi sorunsuz şekilde 2015 yılında sergileyebilmiş.

Cai Guo-Qiang’un çalışmaları, Netflix’te yayınlanan “Göğe Uzanan Merdiven: Havai Fişek Sanatı” (“Sky Ladder: The Art of Cai Guo-Qiang“) adlı belgeselde de konu edilmişti.

Adı geçen belgeselin fragmanı şöyle:

 

 

Bahsi geçmişken, Led Zeppelin’den “Stairway To Heaven” ile işbu incelemeyi sonlandıralım…

 

 

Yorumunuzu yazınız...