Geçmişte, Fransız hiciv dergisi Le Canard enchaîné muhabiri Frédéric Pagès’nin uydurduğu bir karakter olan Jean-Baptiste Botul’u gerçek bir kişi sanarak atıf yapanlar oldu

 

Fransız yazar ve düşünür Bernard Henri Lévy (BHL), 2010 yılında çıkardığı “Felsefede Savaş” (“De la Guerre en Philosophie”) adlı kitabında “meşhur Fransız filozof” ve “Kant otoritesi” olarak nitelediği Jean-Baptiste Botul adlı kişiden yaklaşık 2 sayfa uzunluğu kapsayan bolca alıntıya yer vermişti. Alman filozof Immanuel Kant’a yönelik eleştirilerini inşa ederken yaptığı alıntılarda Jean-Baptiste Botul’un “Immanuel Kant’ın Seks Yaşamı” (“La Vie sexuelle d’Emmanuel Kant”) adlı kitabını kaynak olarak göstermişti. Halbuki, Jean-Baptiste Botul aslında Fransız hiciv dergisi Le Canard enchaîné muhabiri Frédéric Pagès’nin uydurduğu bir karakterdi. Yani Lévy, aslında var olmayan kurgusal bir filozoftan alıntı yapmıştı.

Kurgu karakteri gerçek sanarak övdüğünün ve atıfta bulunduğunun ortaya çıkmasının ardından Lévy, bir televizyon kanalına yaptığı açıklamada hatasını kabul ederek “internetten öğrendim, bu bir aldatmacaymış” ifadelerini kullanmıştı.

Bu duruma Jean-Baptiste Botul’a yönelik “gerçeklik” atfı içeren bazı aktarım örnekleri şöyle sunulabilir…

Ekşi Sözlük’te açılan “la vie sexuelle d’emmanuel kant” başlığına ise kurgu karakter Botul’un kitabı hakkında şu girdi eklenmişti:

“fr. « immanuel kant’in cinsel yasamı ». sözlü felsefe akımının son temsilcisi, eserlerini yayınlama geregi duymadığından maalesef yeteri kadar tanınmayan fransız düsünürü jean-baptiste botul’un, 1946’da paraguay’daki alman topluluguna hitaben yaptıgı konusmaların müsvettelerinden frédéric pagès’in derledigi ve 1999’da kitap olarak çıkan eser. 1933’de nazilerin iktidara gelmesi ile königsberg halkinin büyük bir kısmı paraguay’a yerlesir, sehirlerinin yetistirdigi filozofun hayat biçimini benimserler kurdukları yeni-königsberg’de : güzergahı ve saati kesinlikle degismeyen günlük yürüyüsler, transandantal düsünce ve… cinsel hayattan uzaklasma belli basli özellikleridir bu yeni hayatin. büyük bir sehirde büyük bir filozof uyguladigi zaman büyüklük sayilabilecek ancak küçük bir sekilde herkes tarafindan uygulandiginda neslin yok olmasi demek olan bu hayat anlayaşının yanlıslıgını anlatmak üzere, kant uzmanı jean-baptiste botul paraguay’a gider hayranlarına immanuel kant’in cinsel yasami üzerine bir dizi konferans verir. bu konferanslarda botul filosoflarin çogalmaları hakkındaki tezini açıklar. filozoflar duhul araciligi ile degil, geri çekilme* ve tecrit yolu ile çogalirlar ki buna melankoli denir.”

Sabah gazetesi okur temsilcisi İbrahim Altay 19 Ocak 2015 tarihli “Faşislamizm lakırdıları” başlıklı yazısında Bernard Henri Lévy’i Jean Baptiste Botul’tan intihal ile suçlarken, Botul’un muhayyel bir karakter olduğu gözden kaçırarak “Fransız filozof Baptiste Botul” ibaresine yer vermiş:

“2010’da yazdığı De la Guerre en Philosophie adlı makalede Kant’ı çürütmeye çalışırken Fransız filozof Jean-Baptiste Botul’un görüşlerini aşırdığı ortaya çıkmış ve ayıplanmıştı.”

 

Yorumunuzu yazınız...