Malumatfuruş
  • Doğrulama / Yanlışlama
  • İnceleme
  • Doğrulama Teknikleri
  • Bizden
  • Anasayfa
  • Hakkında
  • Tüm Yazılar
  • Köşe Yazarları
  • Köşe Yazarlığı
  • Şehir Efsaneleri
  • İletişim
Malumatfuruş
  • Doğrulama / Yanlışlama
  • İnceleme
  • Doğrulama Teknikleri
  • Bizden
Doğrulama / Yanlışlama

Doğu Türkistan’da Yaşanan İnsan Hakları İhlâllerini Yansıttığı İddiasıyla Paylaşılan Görseller

Yazar: malumatfurus 12 Ocak 2021
Yazar: malumatfurus 12 Ocak 2021 0 yorum

 

Çin Halk Cumhuriyeti’nin tarihi olarak Doğu Türkistan adıyla bilinen Sincan Uygur Özerk Bölgesi’ndeki etnik Türk asıllı Müslüman halka ve onların yerli kültürlerine yönelik insan hakları ihlâllerine her gün bir yenisi ekleniyor. Bu duruma, Türkiye’den sosyal medya kullanıcıları güçlü bir şekilde tepki veriyor. Ancak, Çin’in baskı ve zulüm uygulamalarına karşı tepki gösterilirken, bazı yanlış bilgi ve iddialara, bağlamından kopartılarak sunulan görsellere de yer verildiğine şahit oluyoruz.

Çin hükümetinin gerçekleştirdiği insan hakları ihlâllerine dair iddiaları sürekli yalanlaması ve uyguladığı karartma nedeniyle yeterince bilgiye ulaşılamaması da birçok görüntünün bağlamından kopartılarak yanlış sunulmasına yol açıyor.

Aposto‘daki “Doğu Türkistan’daki hak ihlalleri” başlıklı yazısında Nesibe Kırış bu mevzuyu şöyle özetlemişti:

“Bir yanda hak ihlalleri raporları, BM ve diğer uluslararası örgütler, Çin hükümetinin “izin verdiği” kamplarda çekilen belgeseller var; ancak diğer tarafta bağımsız gazetecilerin veya gözlemcilerin araştırma için bölgede bulunması engellenerek gerçek bilgiye ulaşım zorlaştırılıyor. Kamplardan kurtulan, bölgeden bir şekilde göç edebilmiş birçok insanın benzer yönde röportajları da iddiaları doğrularken hak ihlallerinin hangi boyuta ulaştığına dair net bilgi alınamıyor. Bu da birçok yanlış bilginin sosyal medyada dolaşmasına sebep oluyor. Özellikle görsellerin yetersiz olması sosyal medyada birçok işkence videosunun, kötü muamele görselinin, çocuk istismarı fotoğrafının yayılmasına sebebiyet veriyor; ancak raporlar ve röportajlar Doğu Türkistan’daki olaylara ait olmayan görüntülerin benzerlerinin zaten yaşandığını ortaya koyuyor.“

Mana itibarıyla hissiyatı ya da fiiliyatı yansıtsa da bağlamından kopartılarak sunulan ve hakikâtı yansıtmayan fotoğraflar sosyal medyanın vazgeçilmezi haline geldi. Çin’in Doğu Türkistan’da izlediği baskı ve zulüm politikalarına yönelik tepki içeren paylaşımlarda da sıklıkla bu durumu gözlemleyebiliyoruz.

Bu noktada belirtmek gerekir ki, Çin’in Doğu Türkistan’daki Müslüman Uygur nüfusa yönelik insan hakları ihlalleri bir hakikat. Ve hakikatin yanlışa, yalana ya da tevile ihtiyacı yok. Hakikatle birlikte sunulan asılsız iddialar, ancak ve ancak hakikatin sorgulanmasına yol açabilir. Bu nedenle, Doğu Türkistan’la ilgili öne sürülen iddiayı ya da her şiddet gören çekik gözlüye ait fotoğrafı ya da videoyu teyit etmeden Çin’in zulmüne ait olduğu iddiasıyla paylaşmamalı…

 

Fotoğrafta Birbirine Sarılan İki Kardeşin Doğu Türkistan’dan Olduğu İddiası

Birbirine sarılan iki kardeşe ait fotoğrafın Doğu Türkistan ya da Uygur Türkleri ile bir ilgisi bulunmuyor. Fotoğrafın 2015 yılı Nisan ayında Nepal’de meydana gelen depremin ardından Nepalli kardeşlere ait olduğu iddiasıyla paylaşıldığı da görülüyor. Ancak fotoğrafın kökeni daha öncesine dayanıyor. Fotoğraf aslında 2007 yılında Vietnam’da Na-Son Nguyen tarafından çekilmiş.

 

Doğu Türkistan'da birbirine sarılan Uygur çocuklar

Doğu Türkistan’da birbirine sarılan kardeşlere ait sanılan fotoğraf

 

Fotoğrafta Birbirine Sarılan İki Kardeşin Doğu Türkistan’dan Olduğu İddiası

 

Doğu Türkistan’dan Olduğu Sanılan Film Karesi

Doğu Türkistan’da yaşanan insan hakları ihlâllerine ait olduğu iddiasıyla paylaşılan fotoğraf Mongol (Cengiz Han) adlı 2007 yapımı filmden bir sahneye ait.

 

uygur mongol işkence mongol uygur işkence

 

Uygur Halk Ozanı Abdurehim Heyit’in Çin’de 2 Yıldır Tutulduğu Hapishanede Hayatını Kaybettiği İddiası

Uygur halk ozanı Abdurehim Heyit’in Çin’de 2 yıldır tutulduğu kampta hayatını kaybettiği iddiasının doğruluk payı bulunmamaktadır. 2017 yılından bu yana Çin’de hapis yattığı ve toplama kampında bulunduğu belirtilen Abdurehim Heyit hapishanede işkence ile ölmemiştir. Çin Halk Cumhuriyeti tarafından yayınlanan video kaydında öldüğü öne sürülen Abdurehim Heyit’in hayatta olduğu ortaya koyulmuştu.

 

 

Uygur Halk Ozanı Abdurehim Heyit’in Çin’de 2 Yıldır Tutulduğu Hapishanede Hayatını Kaybettiği İddiası

 

Doğu Türkistan’da 30 Milyon Uygur’un ve 5 Milyon Kazak, Kırgız ve Özbek’in Çin Zulmünden Muzdarip Olduğu İddiası

Doğu Türkistan’daki toplam Uygur nüfusunu 30 milyon, Kazak nüfusunu ise 5 milyon olarak aktarılsa da bu iddia gerçeği yansıtmıyor. Çünkü, 2010 yılındaki resmi nüfus sayımına göre Doğu Türkistan’ın toplam nüfusu 21,82 milyondur. Nüfusun % 46’sı Uygur, % 7’si Kazak, % 39 Han (Çin’den) ve geri kalan % 8’lik dilim ise 44 etnik gruptan oluşmaktadır. Toplam 22,1 milyonluk nüfusa sahip Doğu Türkistan’da Çince konuşan Müslümanlar olan Huiler haricinde, bölgedeki Türk dilli Müslüman grupların toplam nüfusunun 13 milyon civarında olduğu bilinmektedir. Bu nüfusun dağılımının 11 milyon Uygur, 2 milyona yakın Kazak ve 160 bin Kırgız şeklinde olduğu dile getirilmektedir.

 

Hakan Albayrak, Çin’in Doğu Türkistan’da Uyguladığı Zulmün Boyutunu Yanlış Aktarmış

 

Videonun Çin’in Doğu Türkistanlı Çocuğa İşkence Yaptığını Gösterdiği İddiası

Videodaki Doğu Türkistanlı çocuğa Çin hükümeti tarafından işkence edildiği iddiası doğru değil, video 2018 yılı Nisan ayından Çin’in Henan eyaletindeki Nanyang şehrinden. Vücudunda izler bulunan çocuk, yaramazlığı ve kötü notları nedeniyle babası tarafından dövülmüş.

 

Hakikatin yanlışa / yalana / tevile ihtiyacı yoktur.

Hakikat: Çin'in Doğu Türkistan'da gerçekleştirdiği insan hakkı ihlalleri

Yanlış: Videodaki Doğu Türkistanlı çocuğa Çin hükümeti tarafından işkence edildiği pic.twitter.com/lw3gaz8u3l

— Malumatfuruş (@malumatfurusorg) February 10, 2020

 

Kürekle Şiddet Uygulanan Kişinin Doğu Türkistan’dan Olduğu İddiası

Bir erkeğin kürekle bir kadın ve çocuğa şiddet uygulandığı anı yansıtan video kaydının Doğu Türkistan’la ya da Uygurlarla ilgili olmadığı anlaşılıyor.

 

kürekle şiddet doğu türkistan

 

kürekle şiddet

 

Doğu Türkistan’dan Genci Döven Çin Polisine Ait Sanılan Video

“Doğu Türkistan’dan genci döven Çin polisi” sanılarak paylaşılan videonun Hong Kong’dan olduğu anlaşılıyor.

 

Videonun "Doğu Türkistan'dan genci döven Çin polisi" sanılarak yorumlandığına şahit olduğumuzu da belirtmek gerek.https://t.co/8luQiT3pGv

— Malumatfuruş (@malumatfurusorg) January 4, 2020

 

Fotoğrafın Çin’de Müslümanların Evlerinden Toplatılan Kur’an-ı Kerim’leri Gösterdiği İddiası

Çin polisinin Doğu Türkistanlı Müslüman Türklerin evlerinden topladığı Kur’an-ı Kerim’lere ait olduğu öne sürülen fotoğraf, 2016 Ekim ayında Fas’taki yoğun yağış yüzünden zarar gördüğü için Rabat’taki Suudi Arabistan Büyükelçiliği’nden çıkartılan Kur’an-ı Kerim’lere ait.

 

çinde toplatılan Kuranlar

Adem Özköse’nin Çin polisi tarafından imha edilmek için Doğu Türkistanlı Müslüman Türklerin evlerinden toplanan Kur’an, hadis ve dua kitaplarına ait olduğu sanılan görsele yer veren paylaşımı

 

İnfaz Edilen Doğu Türkistanlı Uygurlara Ait Olduğu İddia Edilen Video

Sosyal medyada ölüm cezasının infazına dair bir video kayıt Çinli askerlerin kamplara kapatılan Uygur Türklerine yönelik yargısız infazı yansıttığı iddiasıyla paylaşıldığına şahit oluyoruz.

 

çin doğu türkistan infazı

 

Bahse konu infaz kaydı şu şekilde:

Görüntüdeki kadının eşini öldürmek suçundan ölüm cezasına çarptırıldığı, idam cezasının infazı öncesinde verdiği demeçte bahse konu kadının "Çin, yasalarla yönetilen bir ülke değil, erkekler tarafından yönetilen bir ülkedir!" dediği belirtilmektedir.https://t.co/BvyszCOgPi

— Malumatfuruş (@malumatfurusorg) January 12, 2021

 

Ancak, sosyal medyada paylaşılan infaz kaydı 2005 yılından. İnfaz edilen kişilerin Doğu Türkistanlı Uygurlar olduğuna dair teyit edici bir bilgi mevcut değil.

 

çin idam cezası infazı

 

Görüntüdeki kadının eşini öldürmek suçundan ölüm cezasına çarptırıldığı, idam cezasının infazı öncesinde verdiği demeçte bahse konu kadının “Çin, yasalarla yönetilen bir ülke değil, erkekler tarafından yönetilen bir ülkedir!” dediği belirtilmektedir.

“Çin’de 2005 yılından ölüm cezasının infazı” (中国执行死刑枪决现场) notuyla Youtube’e yüklenen video kaydı şu şekilde:

 

 

Çinlilerin İşkence Yaptığı Doğu Türkistan Türklerine Ait Olduğu İddiasıyla Paylaşılan Görseller

Çinliler tarafından işkence edilen bir Doğu Türkistanlıyı gösterdiği iddia edilen bazı fotoğraflar, Falun Gong adlı spiritüel öğreti takipçilerine ait.

 

doğu türkistan çin işkence

 

Doğu Türkistan’da Uygurlara yönelik Çin’in işkencesine ait olduğu iddiasıyla paylaşılan aşağıdaki fotoğraf da 2004 yılında ABD’deki Chicago kentinde Falun Gong uygulayıcılarının bir programında kaydedilmişti.

 

uygur çin işkencesi

 

Teyit de, Doğu Türkistan’da yaşananlarla ilgili internette yayılan yanlış bilgileri derlemişti.

Teyit’in incelemelerinden bazıları şu şekilde:

  • Çin’in Uygur Türklerine yaptığı işkenceye ait sanılan fotoğraf
  • Uygur Türklerine yönelik katliam ve işkenceye ait sanılan fotoğraf
  • İdam edilmek üzere olan 3 bin 114 Uygur Türkünü gösterdiği sanılan fotoğraf
  • Çinlilerin işkence ettiği Uygur Türklerine ait sanılan video
  • Doğu Türkistanlı bir çocuğun pazarda satıldığını gösterdiği sanılan video
  • Doğu Türkistan’daki Çin zulmünü gösterdiği sanılan fotoğraflar
  • Uygur Türkü bir kız çocuğuna yapılan işkenceyi gösterdiği sanılan video
  • Boynuna ip geçirilerek işkence edilen bir Uygur bebeğe ait sanılan fotoğraflar
  • Çin’in işkence ettiği Uygurlu bir çocuğa ait sanılan video
  • Çin’de Müslüman bir Uygur Türküne şiddet uygulandığını gösterdiği sanılan video

 

Bu yazıyı paylaşmak isterseniz...

  • E-posta
  • WhatsApp
  • Twitter
  • Facebook
  • LinkedIn
  • Reddit
  • Tumblr
  • Pinterest
  • Telegram
  • Yazdır
  • Pocket

İlgili Yazılar

Adem Özköse
Paylaş

Bunlara da bakınız

Ben Efsaneyim Filmindeki Salgının 2021 Yılında ve Aşı...

23 Ocak 2021

Donald Trump’ın Joe Biden’a Bıraktığı Sanılan Mektup Görseli

21 Ocak 2021

Mikroskop Altında Kara Ait Sanılan Görsel

21 Ocak 2021

“Baktım Sana Kızgın Değilim, Kırgın Değilim, Dargın Değilim....

20 Ocak 2021

Donald Trump’ı ABD Başkanlık Seçiminde Favori Görenler

20 Ocak 2021

Atatürk’e Ait Sanılan Asker Fotoğrafı

19 Ocak 2021

93 Harbinin 1893 Yılında Gerçekleştiğini Sananlar

18 Ocak 2021

Orhan Osmanoğlu’nun Yazı ve Paylaşımlarındaki Hatalar

17 Ocak 2021

Kartalların Pence ve Gagalarını Yeniden Çıkarıp Ömürlerini Uzattıkları...

17 Ocak 2021

Videonun Bilim Kurulu Üyelerinin Maskesiz Gerçekleştirdiği Toplantıya Ait...

16 Ocak 2021

Yazı İçeriğiyle İlgili Yorum Yapmak İsterseniz Buyrunuz Cevabı iptal et

KÖŞE YAZARLARI

Murat Bardakçı Hıncal Uluç Özgen Acar Dursun Seyis Ergün Diler Hilal Kaplan Rahmi Turan Mehmet Barlas Ayşe Hür Hasan Karakaya Melih Altınok Abbas Güçlü Ertuğrul Özkök Yılmaz Özdil Fatih Altaylı Can Ataklı Ahmet Yenilmez Soner Yalçın Engin Ardıç Bülent Erandaç Yavuz Bahadıroğlu Haşmet Babaoğlu Güneri Civaoğlu Halime Gürbüz Fuat Uğur Reha Muhtar Ahmet Hakan Abdurrahman Dilipak Bekir Hazar Yusuf Kaplan Emre Aköz Murat Yetkin Yalçın Bayer Can Dündar M. Necati Özfatura Emin Çölaşan İsmet Berkan Necati Doğru Rıdvan Bülbül Nazlı Ilıcak Mine G. Kırıkkanat Melih Aşık Mehmet Y. Yılmaz Şeref Oğuz Şükrü Kızılot

Son Yazılar

  • Malumatfurus.org’da İnceleme Yayımlamak İçin…

    2 Aralık 2020
  • Ben Efsaneyim Filmindeki Salgının 2021 Yılında ve Aşı Nedeniyle Oluştuğu İddiası

    23 Ocak 2021
  • Donald Trump’ın Joe Biden’a Bıraktığı Sanılan Mektup Görseli

    21 Ocak 2021
  • Mikroskop Altında Kara Ait Sanılan Görsel

    21 Ocak 2021
  • “Baktım Sana Kızgın Değilim, Kırgın Değilim, Dargın Değilim. Kısacası Artık Ben Sana Hiçbir Şey Değilim” Sözünün Cemal Süreya’ya Ait Olduğu İddiası

    20 Ocak 2021
  • Donald Trump’ı ABD Başkanlık Seçiminde Favori Görenler

    20 Ocak 2021

MALUMATFURUŞ NEDİR?

“Malumatfuruş“, köşe yazarı zabıtası “Muhtesip.com” kültüründen esinlenen bir “köşe yazarı yanlışlama” girişimidir. İşkembe-i kübrasına güvenerek bol keseden sallayan, bilmeyen, bilmediği hâlde aslını araştırıp doğrusunu öğrenme zahmetine girmeyen, yanlışını fark ettiği hâlde okurlarıyla doğrusunu paylaşmayan köşe yazarlarından haz etmeyenlerin ortak adresidir “Malumatfuruş”.

Bizden

  • Malumatfurus.org’da İnceleme Yayımlamak İçin…

    2 Aralık 2020
  • Infodemilab Podcast Yayınına Konuk Olduk

    12 Kasım 2020

Doğrulama / Yanlışlama

  • Ben Efsaneyim Filmindeki Salgının 2021 Yılında ve Aşı Nedeniyle Oluştuğu İddiası

    23 Ocak 2021
  • Donald Trump’ın Joe Biden’a Bıraktığı Sanılan Mektup Görseli

    21 Ocak 2021
  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
  • Youtube
  • RSS
  • Ana Sayfa
  • Hakkında
  • Tüm Yazılar
  • Köşe Yazarları
  • Köşe Yazarlığı
  • Şehir Efsaneleri
  • Gizlilik Politikası
  • İletişim

@2019 - malumatfurus.org

loading Vazgeç
Yazı gönderilemedi - e-posta adreslerinizi kontrol edin!
E-posta kontrolü başarısız oldu, lütfen bir daha deneyin.
Üzgünüm, blogunuz yazıları e-posta ile paylaşamıyor.