Fotoğrafın Doğu Türkistan’da Birbirine Sarılan Kardeşlere Ait Olduğu İddiası Doğru Değil

Birbirine sarılan iki kardeşe ait fotoğrafın Doğu Türkistan ya da Uygur Türkleri ile bir ilgisi bulunmuyor. Fotoğrafın 2015 yılı Nisan ayında Nepal’de meydana gelen depremin ardından Nepalli kardeşlere ait olduğu iddiasıyla paylaşıldığı da görülüyor. Ancak fotoğrafın kökeni daha öncesine dayanıyor. Fotoğraf aslında 2007 yılında Vietnam’da Na-Son Nguyen tarafından çekilmiş.

Yanlış İddia

 

Mana itibarıyla hissiyatı ya da fiiliyatı yansıtsa da bağlamından kopartılarak sunulan ve hakikatı yansıtmayan fotoğraflar sosyal medyanın vazgeçilmezi haline geldi.

Geçtiğimiz aylarda, Bursa’nın Büyükorhan ilçesindeki Danaçalı köyünde fotoğrafçı Fatih Özenbaş tarafından 7 Ekim 2007 tarihinde çekilen fotoğraf, Türk askerinin eziyetini görmesin diye bebeğinin gözlerini kapatan Suriye’den bir çocuğa ait olduğu iddiasıyla sosyal medyada paylaşılmıştı.

Doğu Türkistan’da yaşanan insan hakları ihlallerine tepki mahiyetindeki paylaşımlarda sıklıkla kendine yer bulan iki kardeşin birbirine sarıldığı andan fotoğraf da benzer bir örnek.

 

Doğu Türkistan'da birbirine sarılan Uygur çocuklar
Doğu Türkistan’da birbirine sarılan kardeşlere ait sanılan fotoğraf

 

Anılan fotoğrafın Doğu Türkistan’dan olduğu iddiasını içeren paylaşımlardan bazıları şöyleydi:

“Doğu Türkistanda birbirine sarılan iki masum kardeş :)) kurban olayım sizin güzelliğinize elimizle düzeltemiyoruz bari dualarımızda ilk başda şükür olmak üzere sonra tüm İslam alemine bu masum yavrucaklara dua edelim.”

 

doğu türkistanda sarılan kardeşler
Doğu Türkistan’da birbirine sarılan kardeşlere ait sanılan fotoğrafı içeren paylaşım

 

doğu türkistanda birbirine sarılan 2 kardeş
Mehmet Yıldız’ın Doğu Türkistan’da birbirine sarılan kardeşlere ait sanılan fotoğrafı içeren paylaşımı

 

Birbirine Sarılan Kardeşler Doğu Türkistan’dan Değil

Sanılanın aksine fotoğrafın Doğu Türkistan ya da Uygur Türkleri ile bir ilgisi bulunmuyor.

Arama motorlarında taradığımızda fotoğrafın 2015 yılı Nisan ayında Nepal’de meydana gelen depremin ardından Nepalli kardeşlere ait olduğu iddiasıyla paylaşıldığına da şahit oluyoruz. Ancak, araştırmamızı sürdürdüğümüzde fotoğrafın kökeninin daha önceye dayandığı anlaşılıyor.

Doğu Türkistan’dan ya da Nepal’den sanılan fotoğraf aslında 2007 yılında Vietnam’da Na-Son Nguyen adlı fotoğrafçı tarafından görüntülenmiş.

Na-Son Nguyen, çektiği fotoğrafın Nepal’den olduğu iddiasıyla paylaşılmasına karşın 2015 yılı Mayıs ayındaki paylaşımında fotoğrafı 2007 Vietnam’da çektiğini şöyle belirtmişti:

“This is my photo about two Vietnamese Hmong ethnic children taken in 2007 in Ha Giang province, it’s not about Nepal”

“Bu fotoğrafım 2007’de Ha Giang eyaletinde çekilen iki Vietnamlı Hmong etnik çocuğuyla ilgili, Nepal ile ilgili değil”

 

birbirine sarılan uygur kardeşler
Na-Son Nguyen’in birbirine sarılan Doğu Türkistan’dan Uygur kardeşlere ait sanılan fotoğrafı 2007 Vietnam’da çektiğini belirttiği paylaşımı

 

Bu tip fotoğrafların aslını paylaştığımızda aldığımız klasik bir yorumdan bahsetmekte fayda görüyoruz:

“Resim şurada burada cekilmiş tartışmaları gördüm, çokmu önemli nerede çekildiği, cennet mekan iki çaresiz masum çocuk, burada mesele, bir kesim refah ve bolluk içindeyken, bir kesimin çektiği acı ve zulumdür, mesele vicdandır nerede çekildiği değil”

Doğu Türkistan’da yaşanan zulme ilişkin paylaşımlarda yer alan bağlamından kopartılarak sunulan görsellere ilişkin paylaşımlarımızda kullandığımız standart ifadelerle yanıt verelim:

Hakikatin yanlışa / yalana / tevile ihtiyacı yoktur.

Hakikat: Çin’in Doğu Türkistan’da gerçekleştirdiği insan hakkı ihlalleri

Yanlış: Fotoğrafın Doğu Türkistan’da birbirine sarılan 2 kardeşe ait olduğu iddiası

 

doğu türkistan birbirine sarılan kardeşler

 

* Tespit: M. Volkan Kaşıkçı

 

Yorumunuzu yazınız...