Coca Cola, Ürünlerinin 48 Saat Daha Satın Alınmadığı Takdirde İflas Edeceğini Açıklamadı

Yanlış İddia

 

Sosyal medyada ilk defa 2014 yılında karşılaştığımız, 2020 yılında ise hâlâ paylaşılmaya devam ettiğini gördüğümüz bir iddiaya değinme zaruriyeti hissettik (İlk zuhur etmesinin üzerinden geçen 6 yılın ardından hâlâ bu görseli paylaşan ve doğru olup olmadığını sorgulayan kişilerin olduğunu görüyoruz).

21 Mart 2015’te Ali Osman Sarı’nın paylaştığı “48 saat daha almazsak Coca Cola iflas edeceğini açıkladı” ve “Netenyahu: eğer Türkiye’de Coca Cola alınmazsa bu bizim sonumuz olur” içerikli paylaşımı (işbu yazının hazırlandığı) 16 Nisan 2020’ye değin 114 binin üzerinde paylaşım aldığı görülüyor.

 

48 saat daha coca cola almazsak
“48 saat daha almazsak Coca Cola iflas edeceğini açıkladı” içerikli paylaşım

 

Direnin arkadaşlar 48 saat daha almazsak coca Cola iflas edeceğini açıkladı yayalım kesin bilgi.. PAYLAŞALIM” metnini “Değerli dostlar ! İsrail’i sevmiyorsan ve duygularında samimi isen işte fırsat. gelin bu bilgiyi herkese ulaştıralım ve İsrail’e inanılmaz bir Türk kapağı yapalım. haydi şimdi göreve buyurun. Buda bir cihattır. Bunu unutmayalım.” çağrısını içeren paylaşımın ilk kez zuhur etmesinin üzerinden 6 yıl geçmesine rağmen sosyal medya platformlarında paylaşılmaya devam ettiğine şahit oluyoruz.

 

48 saat daha almazsak Coca Cola iflas edeceğini açıkladı

 

2013 Gezi döneminde ortaya atılan, hatta asılsız şekilde Sözcü Gazetesi yazarı Yılmaz Özdil’e isnat edilen “48 saat daha direnirsek hükümet düşüyor” minvalindeki absürt iddiaya benzer bir dille hazırlanan bu söylemin elbette bir doğruluk payı yok.

Bu tarz bir iddianın doğruyu yansıtmadığını ortaya koymak adına Coca Cola’nın bu yönde bir açıklamasının bulunmadığına ve böyle bir söylemde bulunmasının abesle iştigal olduğuna dair bulgular paylaşılabilir (Coca Cola’nın “Merak Ettim” başlıklı soru-cevap sayfasından siz de bu konuda teyit isteyebilirsiniz). Bir başka yöntem de ilk defa 2014 yılında dile getirilen bir iddianın üzerinden 6 yıl geçmesine rağmen -her ne kadar gerçek sanılarak paylaşılmayı sürdürse de- bir türlü öne sürdüğü sonucu sağlayamamış olması. Yani, “2 gün daha Coca Cola ürünü satın almazsak firma batacak” iddiasının 6 yıldır paylaşanların arzusuyla sonuçlanmamış olması da asılsızlığına yönelik bir diğer emare.

Ancak, firmanın genel yapısı ve finansal durumu hakkında bilgi aktarmanın bu noktada daha yararlı olduğu kanaatindeyiz.

Elbette bir ticari firmanın ürün (ya da hizmet) satamadığı zaman batması kaçınılmaz. Ancak, Coca Cola’nın küresel çapta ve Türkiye’deki yapılanmasının farkında olmayan kişiler bu ölçekteki bir küresel firmanın -mevcut performansının üzerinde- 2 gün ürün satışı olmaması durumunda iflasını açıklaması ise olası değil.

Coca-Cola Şirketi (The Coca-Cola Company) ve bu firmanın Türkiye merkezli şişeleme ağır yöneticisi Coca-Cola İçecek’in ekonomik performansı hakkında özet bilgiler sunmanın bu gerçeğin kavranılması adına faydalı olduğunu düşünüyoruz.

Coca-Cola Türkiye ve Coca-Cola İçecek A.Ş. Coca-Cola Türkiye Sistemi olarak  adlandırılmaktadır. Coca-Cola Şirketi’nin Türkiye’deki tüm markaların reklam ve pazarlama faaliyetleri Coca-Cola Meşrubat Pazarlama Danışmanlık San. Tic. A.Ş. (Coca-Cola Türkiye) tarafından yürütülmektedir. Üretim, satış ve dağıtım sorumluluğu ise Coca-Cola İçecek (CCI) uhdesindedir.

Türkiye merkezli 10 ülkelik ağa ürün dağıtan Coca-Cola İçecek (CCI), The Coca-Cola Company tarafından küresel ölçekte yürütülen “Coca Cola Sistemi”nin (6. sırada gelen) küçük bir parçasıdır.

The Coca Cola Company 2019 4. çeyrek itibarıyla toplam marka değeri 1,6 trilyon dolar. Türkiye’nin yıllık nominal gayri safi yurt içi hasılasının 2 katı.

 

coca cola marka değeri

 

Firmanın 2019 yılı toplam geliri de 37,27 milyar dolardı.

 

coca cola toplam geliri

 

Coca-Cola İçecek’in (CCI), kapsadığı coğrafya ise Azerbaycan, Irak, Kazakistan, Kırgızistan, Pakistan, Suriye, Tacikistan, Türkiye, Türkmenistan ve Ürdün’den oluşuyor. Yani, Türkiye’de içilmeyen kolanın doğrudan etkileyebileceği firma CCI, The Coca Cola Company ise dolaylı şekilde etkilenebilecek olsa da küresel çaptaki faaliyetleri göz önünde bulundurulduğunda 84 milyonluk nüfusa sahip bir ülkenin kola içmeyi bırakması halinde (1,1 milyar dolarlık gelir kaybı söz konusu olsa) dahi batmasının söz konusu olamayacağı belirtilebilir.

 

coca cola finansal performans

 

Anılan görselin ilk defa 2014 yılında paylaşılmasından bu yana geçen zaman içerisinde Coca Cola Türkiye’nin finansallarının coştuğunu da belirtmekte fayda var (Coca-Cola İçecek (CCI) özet finans tablosu ve CCI finansal sonuçlarına göz atılabilir). Yani, kola içmeyi bırakıp iflas ettirilmesi istenen firma bu süre içerisinde cirosunu artırmayı başarmış.

 

Coca cola özet finansal tablo

 

CCI’nın ortaklık yapısından da bahsetmekte fayda var.

 

coca cola türkiye sermayedar yapısı

 

Özetle, dünyanın en büyük alkolsüz içecek şirketinin iflası sanıldığı kadar kolay değil.

 

coca cola iflas

 

Yorumunuzu yazınız...