Fotoğrafın Dünya Üzerinde Gece ve Gündüzü Ayıran Aydınlanma Çizgisinin Uzaydan Görüntülendiği Anı Yansıttığı İddiası Doğru Değil
Görsel Farklı Uydulardan Çekilen Fotoğrafların Bileşimiyle Oluşturulmuş
Astronotlar tarafından uzaydan çekilen fotoğrafta, dünyanın gündüz ve gece olan kısımlarının aynı anda görülebildiği sanılarak uzun yıllardır paylaşılan fotoğraf şu şekilde:
Bahse konu görselin oluşumunu yanlış aktaran paylaşımlardan bazı örnekler:
“Hiç geceyle gündüzü bir arada gördünüz mü… İşte Uzaydan dünya, Gece ve gündüz..”
“Gece-gündüz sınırı & Aydınlanma çizgisi”
“Uzaydan gündüz-gece”
“Aydınlanma çizgisi” ya da “aydınlanma çemberi”, dünyanın karanlık yarısı ile aydınlık yarısını birbirinden ayıran çember şeklindeki hat olarak tanımlanıyor.
Ancak paylaşılan görsel, Batı Avrupa ve Batı Afrika üzerinden gündüzden geceye geçişi gösteren aydınlanma çizgisinin uzaydan görüntüsü değil. Gündüzü geceden ayıran aydınlanma / gün batımı çizgisinin görüntülendiği sanılan bahse konu görsel, birden fazla uydudan alınan farklı fotoğrafların (The Living Earth girişimi tarafından Earth and Moon Viewer vasıtasıyla) bilgisayar ortamında birleştirilmesiyle oluşturulmuş.
ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) tarafından 2003 yılında yayımlanan içerikte bahse konu fotoğrafın dijital bir bileşim ürünü olduğu belirtilmişti.
Yine NASA’nın Earth Observatory sayfasında Robert Simmon tarafından yayımlanan “Bu görseldeki Dünya nasıl oluşturuldu?” başlıklı 25 Mart 2003 tarihli yazıda bulutların yokluğu, Dünya yüzeyindeki bölgelerin olağandı rengi ve Dünyanın aydınlık ve karanlık bölümlerini birbirinden ayıran hattın normaldeki yay görünümüyle tutarsız şekildeki hâli gibi unsurlar görselin dijital kompozisyon olduğunun emareleri olarak sıralanmıştı.