Sangulani Maxwell Chikumbutso Adlı Zimbabveli Mucidin Şarja İhtiyaç Duymayan Elektrikli Araba İcat Ettiği İddiası Asılsız

Zimbabveli Maxwell Chikumbutso isminde bir mucidin şarj edilemeye ihtiyaç duymayan, elektrik gücünü radyo sinyalleri ile alan bir otomobil icat ettiği iddiası doğrulanamamaktadır. 

Yanlış İddia

 

2018 yılında basınımızın teknoloji sayfalarına düşen Zimbabveli Sangulani Maxwell Chikumbutso’nun şarja ihtiyaç duymayan bir elektrikli araba icat ettiği haberini hatırlayanlarınız olabilir. İddiaya göre Zimbabveli Maxwell Chikumbutso isminde bir mucit, şarj edilemeye ihtiyaç duymayan, elektrik gücünü radyo sinyalleri ile alan bir otomobil icat etmişti. Siyah tesla lâkabı takılan bu gizemli mucidin, şarja ihtiyaç duymayan araba icat ettikten sonra sırra kadem bastığı da öne sürülmüştü.

Kaynak olarak Zimbabve’de yayınlanan OfZimba adlı gazete gösterilen bu iddiaya ilişkin paylaşılan özet metin ise şu şekildeydi:

“Elektrikli otomobiller üzerine çalışan SAITH Holdings’den yapılan bir açıklamaya göre Maxwell Chikumbutso, Saith bünyesinde şarja ihtiyaç duymayan bir otomobil geliştirdi. Otomobil saatte en fazla 90 km hıza kadar çıkabiliyor. Ayrıca 6 kişilik bir Ford Ranger’ı çekebilecek kadar güce sahip.”

 

Saith Technologies adlı firmanın 2015 yılında katıldığı bir etkinlikte Chikumbutso, şarj gerektirmeyen elektrikli aracı şöyle tanıtmıştı:

 

 

Mucidin Elon Musk’ın şirketi Tesla ile bağlantısı olduğu, Maxwell’in Donald Trump tarafından ABD’ye taşındığı da iddia edilmişti.

Halbuki, öne sürülen bu hususlar, herhangi bir kanıtla desteklenemeyen iddiaların neticesiydi.

Şarj ihtiyacı duymayan elektrikli araç iddiasının yaygınlık kazanması aslında 2015 yılında katıldığı etkinlikte Chikumbutso’nun yaptığı sunumun, 263Chat adlı Zimbabve merkezli yayın girişiminin başını çektiği bir haberin Zambian Observer adlı genellikle asılsız haber yayan bir internet sitesi tarafından yayınlanması ve bu iddianın gerçek sanılarak bir ülkeden diğer ülkeye, bir sanal mecradan diğer sanal mecraya yayılması sayesinde oluşmuş.

Yüksek radyo frekans enerjisini doğrudan elektriğe çeviren bir motora sahip olduğu öne sürülen aracın geliştirildiğine dair günümüze değin herhangi bir somut kanıt ortaya sürülememiştir. İddianın ilk önce sürüldüğü 2015 yılından bu yana geçen zaman içerisinde, sadece radyo frekansı enerjisini elektriğe çeviren motorun varlığını işaret eden bir prototip dahi görülememiştir. Saith Technologies adlı firmanın ve Zimbabveli Chikumbutso’nun şarj ihtiyacı duymayan ve radyo dalgalarıyla şarj olan motor iddiasını teyit için Snopes.com’un yaptığı inceleme de sonuçsuz kalmıştır. Geçen zaman içerisinde, şarjsız elektrikli araç iddiasına ilişkin tek bilinen husus 2015 yılındaki sunumdan ibaret.

Şarjsız elektrikli aracı geliştirdiği iddia edilen Saith Tech. adlı şirketin internet sitesi de geçen zaman içerisinde alan adını kaybetmiş ve site devre dışı kalmıştır.

Ayrıca, fiziğin temel kurallarını çiğneyerek, termodinamiğin 1. ve 2. yasalarına aykırı bir şekilde hiç şarja duymadan çalışabilecek otomobilin icat edilmiş olması olasılık dışı olduğunu vurgulamak da elzem.

Yorumunuzu yazınız...