Videodaki Otomobil Tarihin İlk Hidrojen Enerjili Aracı Değil

İlk hidrojen yakıtlı otomobil 1966 yılında General Motors tarafından üretilen Chevrolet Electrova’dır.

Yanlış İddia

 

İlk hidrojen enerjili otomobile ait olduğu iddiasıyla hidrojen yakıt pilinin bir araçtan çıkarıldığı görülen videonun sosyal medya platformlarında paylaşıldığına şahit oluyoruz.

 

Bahsi geçen video:

 


 

“İlk hidrojen enerjili araba” notuyla yanlış aktarımda bulunan paylaşım örneği şöyle sunulabilir:

 

ilk-hidrojen-enerjili-araba-iddiasi

 

Videodaki NAMX HUV model otomobil, tarihin hidrojenle çalışan ilk arabası değil.

İlk hidrojen yakıtlı otomobil 1966 yılında General Motors tarafından üretilen Chevrolet Electrova’dır.

 

Hidrojen enerjisi ile çalışan ilk araba, 1807 yılında Fransız mucit François Isaac de Rivaz tarafından tasarlandı. Rivaz’ın hidrojen ve hava karışımını yakarak elde ettiği enerjiyi bir elektrik motoruna aktardığı (tam hidrojen yakıt hücreli olmayan) prototip araç, saatte 20 kilometrelik bir hıza ulaşabiliyordu.

1966’da GM mühendislik ekibi, ileri kontrollü bir GMC Handivan’ı yakıt hücreli tahrik sistemiyle donattı. Böylelikle, 1800’lü yılların başlarından beri kullanımda olan yakıt hücrelerini bir araçta ilk kullanan GM oldu.

Hidrojen enerjisi ile çalışan ilk seri üretim araba, 1966 yılında General Motors (GM) tarafından üretilen ve “GM Electrovan” olarak bilinen bir prototip araç oldu. 300 km’lik bir menzile sahip Electrovan, hidrojen yakıt hücresi teknolojisini kullanan ilk arabalardan biri olsa da, sadece bir dizi test için üretilen bu prototip ticarî bir ürün olarak satışa sunulmadı.

genel-motors-electrovan

Daha sonra, hidrojen enerjisi ile çalışan araçların geliştirilmesi hız kazandı. 1990’lı yıllardan itibaren hidrojen yakıt hücresi teknolojisinin gelişmesiyle birlikte, çeşitli otomobil üreticileri hidrojenle çalışan araçlar üretmeye başladı. Honda, Toyota ve Hyundai gibi şirketler, hidrojen yakıt hücresi teknolojisini kullanan ticari araçlar üretti, piyasaya sürdü ve pazarladı.

2015 yılında Toyota, Mirai adlı 400 km’lik menzile sahip hidrojen yakıt hücreli aracını piyasaya sürdü. Böylelikle, ticarî olarak pazarlanan ilk hidrojen enerjili araç 2015 yılında piyasaya sürülen Toyota Mirai oldu.

2023 yılı itibarıyla, dünya genelinde seri üretimde olan iki hidrojen yakıt hücreli araç bulunuyor: Toyota Mirai ve Hyundai Nexo. Bu araçlar, 400-600 km’lik bir menzile sahiptir.

Videoda görülen Fransız otomobil üreticisi NamX ve İtalyan tasarımcı Pininfarina tarafından ortaklaşa geliştirilen NAMX HUV marka araç hidrojen yakıt hücreli SUV’dur.

2022 Paris Motor Show’da tanıtılan ve 2023 yılında piyasaya sürülmesi planlanan NAMX HUV, 60 kW’lık bir elektrik motoruna ve 700 bar basınçta çalışan hidrojen yakıt hücresine sahiptir. NAMX HUV’un en dikkat çeken özelliklerinden biri, araca yerleştirilen değiştirilebilir hidrojen tankı sistemidir. NAMX HUV’un 700 bar basınçta çalışan 70 litrelik hidrojen tankı 150 kW’lık bir hidrojen yakıt hücresi istasyonunda 5 dakikada doldurulabiliyor.

NAMX HUV, hidrojen enerjili yapısını tanıtımlarında (“A hydrogen-powered SUV partially fueled by removable capsules”) ifadeleriyle aktarmaktadır. Bu özelliğiyle NAMX HUV hücreleri değiştirilebilen ilk hidrojen yakıtlı araç olabilir.

 

 

Hidrojen yakıt hücreli arabaların çalışma prensibi konvansiyonel içten yanmalı (standart) motora sahip arabalardan farklıdır.

Hidrojen yakıt hücreli otomobiller hidrojeni oksijenle reaksiyona sokarak elektrik enerjisi üreten yakıt hücresi sistemlerini kullanır ve sıfır emisyonlu su buharı dışında herhangi bir zararlı atık üretmezler (Hidrojen enerjisi, temiz ve sürdürülebilir bir enerji kaynağı olarak kabul edilmektedir).

Hidrojen yakıt hücreli arabalarda, hidrojen ve oksijenin bir araya gelmesiyle oluşan kimyasal reaksiyondan elde edilen elektrik enerjisi kullanılarak araç hareket ettirilir.

Hidrojen ve oksijen moleküllerini birleşerek su molekülüne dönüştürüp elektrik enerjisi açığa çıkaran bu tip araçların yaygınlaşması ile birlikte, fosil yakıtlara olan bağımlılığın azaltılması ve çevrenin korunması hedeflenmektedir.

Ancak, hidrojen yakıt hücresi araçlarının daha yaygınlaşması için altyapının geliştirilmesi gerekmektedir.

Hidrojen yakıt hücreli arabaların avantajları şöyle sıralanabilir:

  • Uzun menzil: Hidrojen yakıt hücreli arabalar, şarj edilebilen elektrikli arabalara kıyasla daha uzun bir menzile sahiptir.
  • Düşük emisyon: Hidrojen yakıt hücreli arabalar, egzoz gazından sadece su buharı üretir. Bu nedenle, çevre dostu araçlar olarak kabul edilirler.
  • Hızlı dolum: Hidrojen yakıt hücreli arabalar, benzinli veya dizel araçlara kıyasla daha hızlı bir şekilde doldurulabilirler.

Hidrojen yakıt hücreli arabaların dezavantajları ise şöyle listelenebilir:

  • Yüksek maliyet: Hidrojen yakıt hücreli arabalar, şarj edilebilen elektrikli arabalara kıyasla daha pahalıdır.
  • Hidrojen altyapısı: Hidrojen yakıt hücreli arabaların yaygınlaşması için yeterli hidrojen altyapısının oluşturulması gerekmektedir.

 

Yorumunuzu yazınız...