Görseldeki Ters Tabanlı Ayakkabıların 2. Dünya Savaşı Sırasında Nazi Almanyası Tarafından Düşmanı Yanıltmak İçin Üretildiği İddiası Doğru Değil
II. Dünya Savaşı esnasında Nazi Almanyası ordusunun düşmanlarına karşı aldatıcı savaş taktiği olarak ters tabanlı ayakkabı ürettiği ve kullandığı iddiasıyla bir görsel sosyal medya platformlarında sıklıkla paylaşılıyor.
II. Dünya Savaşı esnasında düşman hatlarına sızan ajanların Almanları aldatıp ters tarafa yönlendirmesi için üretildiği de ileri sürülen görselin arka planını yanlış aktaran paylaşım örneği şöyle sunulabilir:
Tarihi Merak Ediyoruz (@tarihiiimerak): “II. Dünya savaşında Almanlar tarafından üretilen ters ayakkabılar. Düşmanı yanıltmak için kullanılmış.”
Geçmişte mizah, kaçakçılık ve casusluk gibi amaçlarla benzer ters tabanlı ayakkabıların üretildiği biliniyor (Ters tabanın kaygan zeminlerde daha iyi tutuş sağladığı da aktarılıyor).
“Dost başa düşman ayağa bakar” atasözünü hatırlatan görseldeki ters tabanlı ayakkabılar Nazi Almanyasına ait kuvvetler tarafından 2. Dünya Savaşı esnasında düşman askerlerini yanıltmak için üretilmemiş.
Görseldeki ayakkabıların tabanının ters çevrilerek üretilmesinin sebebi savaş hilesi değil, mizah ve tariz (dokundurma & sitem).
Almanya’nın Hauenstein beldesindeki “Alman Ayakkabı Müzesi Hauenstein” (“Deutsches Schuhmuseum Hauenstein”) adlı ayakkabı temalı müzede sergilenen ters tabanlı ayakkabılar Gerhard Wolf adlı ayakkabı üreticisinden temin edilmiş.
İnsanların sürekli yeni ayakkabı koleksiyonlarından şikayet etmesinden bıkan Alman ayakkabı üreticisi Gerhard Wolf, görseldeki ters topuklu ayakkabıları hazırlamış.
Müzede sergilenen ayakkabının yanındaki açıklama notunda şu açıklamaya yer verilmiş:
“Herr Gerhard Wolf von der gleichnamigen Schuhimport Firma in Pirmasens hat uns dieses Paar Herrenschuhe mit den Absatzen ‘vorne’ zur Verfühunh gestellt. Die Story: Die Einkaufer aus dem Schuhhandel haben standig an den neu erstellten Schuhkollektionen etwas auszusetzen.Beispielsweise müsse die Farbe anders sein, die Nahte etwas dicker gesteppt werden, die Sohle etwas flexibler sein usw. Herr Wolf sagte dann eines Tages: ‘Am besten mache ich ihnen die Absatze vorne hin!’, und ließ mit humorigem Hintergrund dieses Paar Herrenschuhe auf eigens dagür hergestellten Leisten fertigen.”
“Pirmasens’deki aynı adı taşıyan ayakkabı ithalat şirketinden Bay Gerhard Wolf, topuklu ‘önde’ olan bu erkek ayakkabısını bize verdi.
Hikaye: Ayakkabı ticareti yapan alıcıların yeni oluşturulan ayakkabı koleksiyonlarında her zaman şikayet edecek bir şeyleri vardır. Örneğin, renk farklı olmalı, dikişler biraz daha kalın dikilmeli, taban biraz daha esnek olmalı , vb. Bir gün Bay Wolf, ‘En iyisi topukları önünüze koyayım!’ dedi ve komik bir arka planla bu çift erkek ayakkabısını, onlar için özel olarak yapılmış kalıplara yaptırdı.”
Üretim amacı yanlış aktarılan ters tabanlı ayakkabıların konumunu ve üretim amacını Fake History Hunter tespit etmişti:
Recently we together traced down the origin of the colliding bullets photo, inspired by that success, I’m sharing this one again.
Can we find out in which museum these were exhibited, can we find out anything about them? https://t.co/YRiju4Epce— Fake History Hunter (@fakehistoryhunt) March 8, 2022