Güncel Olduğu Vurgusuyla Paylaşılan 2018 Yılından
Videoda Kadınları Döven Erkeğin Tabiyeti ve Kadınlara Uygulanan Şiddetin Sebebi Kesinleştirilebilmiş Değil
Videoda Afganistan’da Taliban Tarafından Kadınların Kırbaçlanarak Cezalandırılma Sebebinin Yanlarında Erkek Olmadan Sokağa Çıkmaları Değil Evli Olmayan Bir Erkekle Telefon Görüşmesi Yapmaları Olduğu İleri Sürülmüştü
Taliban kuvvetleri, 15 Ağustos 2021 tarihinde Afganistan’ın başkenti Kabil’e girerek Afganistan İslam Cumhuriyeti hükümetini düşürmüş ve yönetimi 20 yıl sonra yeniden ele geçirmişti.
Taliban’ın Afganistan’ın kontrolünü yeniden ele geçirmesiyle birlikte ülkedeki Afgan kadınlara yönelik kısıtlayıcı tutum daha da sertleşmişti.
Bu süreçte Taliban temsilcilerinin kadınlara kırbaç ve sopa ile şiddet uyguladıkları birçok görüntü basına ve sosyal medyaya yansımıştı.
Bu görüntülerden birine değineceğiz…
Afganistan’da bir kadının Taliban üyeleri tarafından kırbaçla dövüldüğü anın görüldüğü videonun, eski tarihli olmasına rağmen güncellik vurgusuyla ve farklı arka planla paylaşıldığı görülüyor.
Son günlerde sosyal medyada tekrar dolaşıma giren bu videoda vahşice kırbaçlandığı görülen kadının Taliban tarafından cezalandırılma sebebinin kadınların bir erkek vasi olmadan dışarı çıkmasını ve dükkanlara girmesini yasaklayan kuralını çiğnemesi olduğu ileri sürüldü.
Aykırı: “Taliban’ın kadınlara yönelik şiddeti devam ediyor. Bir grup Taliban üyesi, “Yanlarında erkek olmadan sokağa çıktığı” gerekçesiyle kadınları kırbaçla cezalandırdı.”
OdaTV: “Taliban, “yanında erkek olmadan dışarı çıkan” kadınlara kırbaç cezası verdi”
Taliban, “yanında erkek olmadan dışarı çıkan” kadınlara kırbaç cezası verdi
— Odatv (@odatv) December 3, 2022
İşbu aktarımın aksine “Geçen yıl ABD’nin geri çekilmesiyle birlikte başkent Kabil’e giren ve yönetime el koyan Taliban, kendi hukukunu uygulamaya devam ediyor.” notuyla paylaşılan video, güncel değil.
Videoda kadınları döven kişinin tabiyeti ve kadınlara uygulanan şiddetin sebebi netleştirilebilmiş değil.
Tersine görsel arama yoluyla izini taradığımızda videonun daha önce 2018 ve 2020 yıllarında sosyal medyada paylaşıldığı tespit edilebiliyor.
Taliban lashes two women in Darzab district of Jawzjan for allegedly “making phone calls”. pic.twitter.com/qcyE23Lut6
— Ariana News (@ArianaNews_) October 28, 2018
WARNING – DISTURBING
Taliban members punishing women for leaving their home alone. Reports indicate this is Kunduz province in northeast Afghanistan.
WARNING – DISTURBING pic.twitter.com/GjzNfdexrE
— Heshmat Alavi (@HeshmatAlavi) January 23, 2020
Taliban rejiminin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Abdul Qahar Balkhi de Twitter üzerinden yaptığı açıklamada videonun eski tarihli olduğunu ve Afganistan’da kurulan yeni Taliban rejimiyle ilgisinin bulunmadığını şöyle vurgulamış:
ABD/NATO yanlısı eski milislerin Cevizcan’da Afgan kadınlara işkence yaptığını gösteren eski video, herhangi bir kanıt olmaksızın Afgan hükümetine atfediliyor. Ancak Afgan hükümeti sahte haberleri ve sahte haber seyyar satıcılarını yasaklamak için harekete geçtiğinde, basın özgürlüğü konusunda bir kargaşa yaşanıyor.
Old video of former pro-US/NATO militias engaging in torture of Afghan women in Jowzjan being attributed to Afghan government without any evidence.
But when the Afghan government takes action to ban fake news and fake news peddlers, there is an uproar about freedom of press. https://t.co/0zYllawAdQ
— Abdul Qahar Balkhi (@QaharBalkhi) December 4, 2022
Videonun 2017 yılında (Kari Hikmet adlı) bir IŞİD liderinin kadınlara şiddet uyguladığı anı yansıttığı ya da Afgan hükümeti yanlısı güçlerin Ghor’da Afgan kadınları dövdüğünü gösterdiği de ileri sürülmüş.
Bu görüntüyü BBC Farsça Servisi, Afganistan’ın kuzeyindeki Cevzcan vilayetinin Darzab ilçesine bağlı “Qaraei” adlı köyde kaydedildiği notuyla 29 Ekim 2018 tarihinde “Taliban, evli olmayan biriyle telefon görüşmesi yaptıkları suçlamasıyla iki kadını kırbaçladı.” başlığıyla aktarmış.
Videoya dair haberlerde, 2 kadının köylülerin önünde kırbaçlanma nedeninin yabancılarla telefonda konuşması olduğu, Cevzcan kenti yerel yetkililerinin ilgili dönemde Taliban’ın kontrolünde olan köyde kadınların kırbaçlandığını doğruladığı belirtilmiş.
İncelemeyi, görüntüyle ilgili Halid Abdurrahman‘ın yorumuyla sonlandıralım:
Video 2018 tarihli ve BBC Farsça servisinin dahi o dönem tırnak içinde verdiği ne olduğu belli olmayan bir görüntü. Ancak Türkiye’de elinde tuzlukla bekleyen medya için fark etmez.
Her konuda kolayca manipüle edilebilen bir toplumu, gazetecilik kılıfı altında istihbarat servislerinin dolaylı aparatı haline gelmiş hesaplar üzerinden yönetmek ne kadar kolay. Her şeye inanan muazzam bir kitleleri var.
Bu da diğer bir kaynak. En az dört yıllık bir videoyu bugün oldu diye dolaşıma sokalar ve kimse de bundan gram şüphe etmez. Dehşet verici.
En az 4 yıllık bu videoda kadınları döven kişilerin Ghor vilayetinde ABD ve NATO güçleri tarafından desteklenen milis güçler olduğu da Afgan kaynakların aktardığı bilgiler arasında. Video Taliban iktidarı sonrası birçok kez dolaşıma sokuldu.
2 Yorumlar
Aidiyet yerine tabiyet kullanmayı düşünebilirsiniz
Evet haklısınız. Teşekkürler.