Paylaşılan Video Kaydı Senegal’de Koronavirüs Aşısından Ölen 7 Çocuğa İlişkin Değil 

Video içeriği iddia edildiği gibi Senegal’da koronavirüs aşısı nedeniyle yaşamını yitiren çocuklar nedeniyle oluşan kargaşayı yansıtmıyor. Görüntü, kapı kapı dolaşarak kozmetik ürünleri satan Senegalli bir şahsın koronavirüs aşısı yaptığının sanılmasının ardından çıkan kargaşaya ait. Senegalli yetkililer koronavirüs aşısının yapıldığı ya da yapılan aşı nedeniyle çocukların yaşamını yitirdiği iddiasını yalanlamış. Koronavirüse (SARS-COV-2) karşı etkili olacak bir aşı ya da ilaç henüz bulunamadı.

Yanlış İddia

 

Koronavirüs salgınının etkisiyle oluşan bilgi kirliliği deryasında birçok görsel bağlamından koparılarak farklı anlamlar yüklenerek servis edilebiliyor.

Bu durumun bir örneğini ortalıkta olmayan koronavirüs aşısının çocuk ölümüne yol açtığını gösterdiği öne sürülen video kaydında gözlemledik.

Söz konusu video kaydı şu şekilde:

 

 

Sosyal medyada paylaşılan Senegal’de koronavirüs aşısı nedeniyle 7 çocuğun öldüğüne dair asılsız iddiayı aktaran paylaşım içeriği şu şekilde:

“Skandal var Sénégal’de, çünkü bir adam eve girdi çocuklara coronavirus aşısını yapmak için, 7 çocuğa aşı yaptı, yapar yapmaz çocuklar öldü! Bu çok kötü çok, biri polid çağırdı, ama adam gelmelerini kesinlikle istemedi çünkü başkasını çağıracağını söyledi. Yeter artık! Evet bizimde coronavirus problemi var. Bu olaydan istifade edip, böyle şeyler yaparak çocukları öldürüyorlar! Yeter artık yeter! Bu gerçek, Senegal’de yaşanmış gerçekler! “

 

Senegal koronavirüs aşısı
Senegal’de koronavirüs aşısı nedeniyle 7 çocuğun öldüğüne dair asılsız iddiayı aktaran paylaşım

 

Senegal'de koronavirüs aşısı
Senegal’de koronavirüs aşısı nedeniyle 7 çocuğun öldüğüne dair asılsız iddiayı aktaran paylaşım

 

Video Senegal’de Koronavirüs Aşısı Yapılan 7 Çocuğun Öldüğüne Dair Bir Vakadan Değil

İddianın aksine, video içeriği koronavirüs aşısından ölen Senegalli çocuklar nedeniyle oluşan kargaşayı yansıtmıyor.

Senegal’den bazı haber sitelerinde Sağlık Bakanlığı ajanları olduğunu söyleyerek çocuklara koronavirüs aşırı yaptıklarını iddia eden 2 kişinin tutuklandığı belirtildiği anlaşılmaktadır. Bahse konu kalabalığa ilişkin Youtube’e yüklenen videoya “Çocukları Corona’ya aşıladıklarını iddia eden 2 kişi, Dalifort’ta tutuklandı” (“2 individus qui prétendaient vacciner les enfants contre le CorOna, arrêtés à Dalifort”) notunun yerleştirildiği görülmektedir.

Ancak bu algının yanlış yorum ürünü olduğu anlaşılmaktadır.

 

 

AFP‘nin ulaştığı Senegal Sağlık Bakanlığı sözcüsü bahse konu iddiayı “sahte haber” olarak niteleyerek tekzip etmiş. Senegalli yetkililer 26 Mart 2020 tarihinde Dakar bölgesindeki Dalifort’ta Senegalli bir kişinin tutuklandığını ve hemen serbest bırakıldığını doğrulamış ve herhangi bir Kanadalının bu süreçte gözlemlenmediğini belirtmiş.

Olayın aslında, kapı kapı dolaşarak kozmetik ürünleri satan bir Senegalli şahsın koronavirüs aşısı yapan kişi sanılmasına dayandığı anlaşılmış. Yerli halkın aşılandığına dair birtakım söylentilerin yayılmasının ardından kapıdan kapıya satış yapan bir kişinin koronavirüs aşısı yaptığı sanılmasıyla birlikte kargaşa çıkmış. Olay yerine gelen kolluk görevlileri zanlı üzerinde yaptığı aramada çantasından kozmetik ürünleri bulunurken, üzerinden herhangi bir aşı malzemesi çıkmamış. Polis tarafından göz altına alınan şahıs hemen serbest bırakılmış. Yani yerlileri aşılamaya çalıştığı sanılan kişi aslında bir satıcıymış.

 

Afrika’da Koronavirüs Aşısı Testi Yapılması Söylemi Tepki Çekmişti

Geçtiğimiz günlerde 2 Fransız doktorun koronavirüs aşısının Afrika’da test edilmesi fikrini dile getirmişti. Büyük tepki çeken bu söylemin ardından bahse konu doktorlar özür dileyerek yanlış anlaşıldıklarını söylemişlerdi. Afrika’da koronavirüs aşısına karşı test yapıldığı ve aşı karşıtlığı algılarından hareketle bu dezenformasyonun oluşturulduğu kanaatindeyiz.

 

Koronavirüs Aşısı Henüz Bulunmadı

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından da aktarıldığı üzere, koronavirüse (SARS-COV-2) karşı etkili olacak bir aşı ya da ilaç henüz bulunamadı. Yani, salgına karşı elimizde spesifik bir antiviral ilaç yok. Ancak, koronavirüse yönelik aşı ve spesifik ilaç tedavilerinin tespitine yönelik klinik çalışmalar hâlâ devam etmektedir .

 

Yorumunuzu yazınız...