Sosyal Medyada Paylaşılan Fotoğrafın Leyla İle Mecnun’a Ait Olduğu İddiası Doğru Değil

Yanlış İddia

 

Şark’ın en ünlü aşk hikayesinin kahramanları Leylâ ile Mecnûn’a ait olduğu iddiasıyla 2015 yılı sonunda sosyal medyada 2 fotoğraf yaygın şekilde paylaşılmıştı:

 

leyla mecnun gerçek fotoğrafı
Fotoğrafları hatalı şekilde Leyla ile Mecnun’a atfeden paylaşım

 

leyla mecnun gerçek halleri
Fotoğrafları hatalı şekilde Leyla ile Mecnun’a atfeden paylaşım

 

Azerbaycan kaynaklarında Türk asıllı olduğu belirtilen, 1141-1209 yılları arasında yaşayan Nizâmî Gencevi, Leylâ ile Mecnûn’u ilk kez derleyen şairdir. Fuzûlî ise bu aşk hikâyesini 1535 yılında Leylâ ile Mecnun adıyla mesnevî türünde kaleme almıştır.

Türk, Fars ve Arap edebiyatının klasik bir aşk hikâyesinin ve kahramanlarının gerçeğe dayanıp dayanmadığı konusunda bir uzlaşı bulunmuyor.

Kökeni 9. yüzyıla kadar uzanan Arap kökenli bu efsane aşkın paydaşlarının çekilen bir fotoğrafının günümüze ulaşmış olması imkânsız. Söz konusu dönemde fotoğraf makinesi henüz icat edilmediği için paylaşılan fotoğrafların Leyla ile Mecnun’a ait olması mümkün değil.

Bu yanlış algının ülkemizde yaygınlaşmasına yol açan kişi fotoğraf sanatçısı Bahman Zohouri olmuştu. Zohouri’nin 2015 yılında Facebook sayfasında “Leyla ile Mecnun” notuyla paylaştığı iki eski fotoğraf zaman içerisinde gerçekten Leyla ile Mecnun’a ait olduğu sanılarak paylaşılmaya başlanmıştı.

Bu dönemde ilgili paylaşımlarda Bahman Zohouri’nin kaynak olarak gösterildiği bir örnek şu şekilde sunulabilir:

 

leyla mecnun gerçek fotoğraf
Fotoğrafları hatalı şekilde Leyla ile Mecnun’a atfeden paylaşım

 

Zohouri, Facebook profilinde paylaştığı fotoğrafların Leyla ile Mecnun’a ait olmadığı hakkında şu paylaşımı yapmıştı:

“Merhaba,
Yabancı bir sosyal paylaşım sitesinde görerek 2 gün önce paylaşmış olduğum Leyla ile Mecnun FOTOĞRAFINI!! bazı arkadaşlar tarafından yanlış yorumlandığı için silmek durumunda kaldım. Aslında ben bu fotoğrafı gördüğüm zaman bir fotoğrafçı olarak komik buldum. Çünkü , Hikaye Fuzuli tarafından 1535 yılında yazılmışken fotoğrafçılık tarihi 1800’lü yıllara dayanmaktadır. Bu durumda Leyla ile Mecnun fotoğraflanamaz. Kaldı ki onlar birer hikaye kahramanlarıdır.
Bu fotoğraf Gerçekdışıdır.”

 

leyla mecnun resim
Bahman Zohouri’nin “Leyla ve Mecnun” notuyla paylaştığı fotoğrafa dair açıklaması

 

“Leyla ve Mecnun’un gerçek resimleri” (“Real pictures of Laila and Majnu”) başlığıyla İran, Hindistan ve Pakistan’da 2015 yılı öncesinde paylaşıldığı anlaşılıyor.

Sosyal medyadaki paylaşımlarda adı belirtilmeyen bir müzede bu rastlandığı iddia edilen fotoğrafların ait olduğu kişilerin kimlikleri ya da hangi müzede yer aldığı tespit edilemedi.

 

leyla mecnun resmi

 

Yorumunuzu yazınız...