Videonun Bilim Kurulu Üyelerinin İzlenmesini Önerdiği Maske ve Mesafe Tedbirlerine 7 Ocak 2021 Tarihli Toplantılarında Uymadığını Yansıttığı İddiası Doğru Değil

Video Kayıt 31 Ocak 2020 Tarihli

Yanlış İddia

 

Sosyal medyada paylaşılan video kaydın Bilim Kurulu toplantısında üyelerin topluma koronavirüs salgınına karşı uyulmasını tavsiye ettikleri maske ve mesafe gibi tedbirleri umursamadığını gösterdiği iddiasıyla paylaşıldığı görülüyor.

“Bilim kurulu toplantısında sağlık bakanı dahil kimse maske takmıyor” notuyla paylaşılan kayıt şu şekilde:

 

https://www.youtube.com/watch?v=F37k5tALTLw

 

https://twitter.com/malumatfurusorg/status/1350373634389520386

 

Bazı sosyal medya kullanıcıları bahse konu videoyu güncel sanarak Bilim Kurulu üyelerini tedbirsizlikle suçlamıştı:

 

“Bilim Kurulu toplantısının görüntülü kayıtlarında çok kalabalık bir odada, bakan ve herkesin maskesiz, burun buruna muhabbet ettiğini görüyoruz. Korkmuyorlar mı?Hayır. Neden? Çünkü Biontech aşısı oldular. Ya millet? Milletin neresine ne yapılacağını RTE’nin müteahhitleri bilir.”

 

bilim kurulu maskesiz video
Serdar Savaş’ın paylaşılan videonun Bilim Kurulu üyelerinin tedbirlere uymadığını gösterdiğini sandığı paylaşımı

 

“Bu görüntüler şaka mı”

 

bilim kurulu tedbirsiz toplantı
Corone Gerçeği adlı profilin Bilim Kurulu’nun 1 yıl önce kaydedilen toplantı görüntüsünü güncel sandığı paylaşımı

 

Koronavirüs salgınının gerçek olmadığına ve maske tedbirinin gereksiz olduğuna inanan kullanıcılar da fırsattan istifade etmekte gecikmemişti:

 

“Sağlık bakanı eşliğinde film kurulu üyeleri iç içe, sosyal mesafesiz, maskesiz toplanmışken vatandaşa mı eziyetiniz? Yaradan’dan korkmaz , kuldan utanmaz küresel çetenin kuklaları sizi”

 

bilim kurulu maskesiz

 

“‘Maskeli balo’nun, maskesiz Film Kurulu toplantısı…”

 

maskesiz bilim kurulu toplantısı

 

Halbuki, Bilim Kurulu üyelerinin izlenmesini önerdiği maske ve mesafe tedbirlerine kendilerinin uymadığı iddiasıyla paylaşılan video kayıt ülkemizde ilk koronavirüs salgın vakasının duyurulduğu tarihten yaklaşık 1,5 ay öncesine ait.

Teyit, kaydın 31 Ocak 2020’den olduğunu tespit etmişti.

Bu dönemde maske ve mesafe tedbirleri uygulamada ve yaygın değildi. Maske takma zorunluluğu 3 Nisan 2020 tarihinde yürürlüğe konulmuştu.

Bu hatalı algının oluşmasının sebebi TV kanallarının haber bültenlerinde yeni görüntü yerine eski kayıtları tekrar tekrar kullanması.

Haber siteleri de 1 yıl öncesinin toplantısından görüntüleri haber aktarımlarında hâlâ kullanabiliyor.

 

bilim kurulu toplantı

 

Örneğin TGRT, 11 Mart 2020, 7 Nisan 2020’de bu kaydı kullanmıştı.

 

 

TGRT Haber aynı görüntüye 7 Ocak 2021 tarihli yayınında da yer vermişti. Bu yayının ardından izleyicilerin yayınlanan görüntülerin güncel olduğu algısıyla yorum yaptığı anlaşılıyor.

 

 

Haber kanallarının aktardığı kayıtların güncel değil, eski tarihli / arşiv / stok görüntü olabileceği göz önünde bulundurulmalı.

 

Yorumunuzu yazınız...