Fotoğraftaki İdlibli Çocuğun Ölen Anne ve Babasının Ayakkabılarını Giydiği İddiası Asılsız

İdlip’te ölen anne ve babasının ayakkabılarını giyen çocuğa ait olduğu iddiasıyla paylaşılan fotoğrafın hikâyesinin aktarıldığı gibi olmadığı, fotoğrafı çeken kaynak tarafından belirtilmiştir.

Yanlış İddia

 

Bugünkü konumuz, bağlamından koparılarak sunulan ve sonra bu durum ifşa edilen bir fotoğrafın hikâyesi…

Sosyal medyada son günlerde paylaşılan çamurlar içinde ayağına büyük gelen 2 farklı ayakkabıyı giyen bir küçüğün görüntülendiği fotoğrafın İdlib’te ölen anne ve babasının ayakkabılarını giyen bir çocuğa ait olduğu yönünde bir hikâye uydurulmuş.

 

Mehmet Yıldız'ın fotoğrafın İdlib'te ölen anne ve babasının ayakkabılarını giyen bir çocuğa ait olduğunu öne sürdüğü paylaşımı
Mehmet Yıldız’ın fotoğrafın İdlib’te ölen anne ve babasının ayakkabılarını giyen bir çocuğa ait olduğunu öne sürdüğü paylaşımı

 

Ancak, “Ölen anne ve babasının ayakkabılarını giyen bir çocuk. Yer: İdlib” notuyla paylaşılan fotoğrafın arka planının, aktarılan hikâyeyle bir ilgisi bulunmuyor.

Sosyal medyada bu yönde yapılan paylaşımların ardından fotoğrafı çeken AA muhabiri Esra Hacıoğlu fotoğrafın iddia edildiği gibi bir hikayesinin olmadığını açıklamıştı.

 

Esra Hacıoğlu'nun Mehmet Yıldız'ın fotoğraf hakkındaki iddiasının doğruluk payının bulunmadığını açıkladığı paylaşımı
Esra Hacıoğlu’nun Mehmet Yıldız’ın fotoğraf hakkındaki iddiasının doğruluk payının bulunmadığını açıkladığı paylaşımı

 

Esra Hacıoğlu, çektiği fotoğrafın hikâyesinin iddia edildiği gibi olmadığını Twitter üzerinden şöyle açıklamıştı:

“Merhaba Mehmet bey, ben fotoğrafı çeken kişiyim. Fotoğraftaki çocuğu kampta yürürken gördüm, bu ayakkabılarla geziyordu ama böyle bir hikayesi yok. Durum zaten yeterince dramatik, gerçek olmayan bilgilerle daha da dramatize etmeye gerek yok. Açıklamayı düzeltirseniz sevinirim.”

Fotoğrafın yayınlandığı “İdlibli sivillerin soğuk ve çamurla mücadelesi” başlıklı AA galeri haberinde de fotoğraftaki çocuğun anne babası hakkında tek kelime yok. Bahse konu sayfada fotoğraf hakkında şu not düşülmüş:

“Suriye’de Esed rejimi ve Rusya’nın saldırılarından kaçarak İdlib’teki güvenli bölgelere göç eden aileler, soğuk ve çamurla mücadele ediyor. İdlib’in Türkiye sınırına yakın ilçelerinden Sarmada’da bulunan ve 130 ailenin barındığı Sarut kampında yoğun yağış ve altyapı eksikliği nedeniyle oluşan göletler, kamp sakinlerinin yaşamını zorlaştırıyor. ( Esra Hacioğlu – Anadolu Ajansı )”

 

İdlib'te ölen anne ve babasının ayakkabılarını giyen bir çocuğa ait sanılan fotoğraf (Kaynak: AA)
İdlib’te ölen anne ve babasının ayakkabılarını giyen bir çocuğa ait sanılan fotoğraf (Kaynak: AA)

 

Fotoğraftaki çocuğun anne ve babası hakkında bu uydurma hikâyenin paylaşıldığı ilk sosyal medya hesabı olduğu değerlendirilen Suffagah‘ın ilgili paylaşımını sildiği anlaşılmıştır. Esra Hacıoğlu ayrıca, Mehmet Yıldız gibi anılan fotoğrafı bağlamından kopararak kullanan sosyal medya kullanıcılarına ulaşarak fotoğraf hakkındaki açıklamasını düzeltmesini talep etmişti. Ortaya attığı hikâyenin gerçekle ilgisinin bulunmadığı uyarısını alınca özür dileyip paylaşımını silmek ya da düzeltme yayınlamak yerine Mehmet Yıldız, fotoğrafı çeken Twitter’da Esra Hacıoğlu’nu engellemişti (Mehmet Yıldız’ın sosyal medya editörü bu engellemeyi sehven yapıldığını aktarmıştır). Mehmet Yıldız’ın bahsi geçen paylaşımını sildiği görülmüştür.

 

Yorumunuzu yazınız...