Eskişehir’de Kaydedilen Videodaki Şahısların Yabancı Uyruklu Olduğu ve Sokakta Yürürken Ellerinde Görülen Kılıçların Gerçek Olduğu İddiası Doğru Değil

Yanlış İddia

 

Eskişehir’de yabancı uyruklu şahısların sokakta ellerinde kılıçla dolaşırken görüntülendiği iddiasıyla bir video sosyal medyada servis edilmiş.

 

 

Video hakkında yanlış aktarımda bulunan Twitter haber profili örnekleri şöyle sunulabilir:

 

Whisper @whisperhaber):

 

“Eskişehir’de 3 şahıs gündüz vakti ellerinde kılıçlarla yürürken görüntülendi.”

 

Bells Haber:

 

Ülke Texas’a döndü dedirten olay!

Eskişehir’de yabancı uyruklu 3 şahıs, gündüz vakti sokak ortasında ellerinde kılıçlarla yürürken görüntülendi.

 

sokak-ortasinda-ellerinde-kilicla-yururken

 

Beyazıt Öztürk adına açılan sahte hesaptan dönüştürülen Bells Haber adlı profil, manipülatif paylaşımının inandırıcılığını artırmak adına işbu paylaşıma kendi kontrolündeki Haluk Bilginer adına açılan sahte hesaptan “Türk milletinin can güvenliği tehlikede!tweetiyle yanıt vermişti.

Bells Haber adlı profil aynı gün, 2020 yılında Suriyeli sığınmacıların Gaziantep Rasaf Caddesi üzerinde lüks araçların önüne atlayıp, kan parası istediği ana ait olduğu iddiasıyla dolaşıma giren aslında intihar teşebbüsünü yansıtan görüntüyü de tekrar ısıtarak yanlış aktarımla dolaşıma sokmuştu.

 

Eskişehir’de yabancı uyruklu 3 kişinin sokak ortasında ellerinde kılıçlarla yürürken görüntülendiği yönünde yapılan paylaşımlar gerçeği yansıtmıyor.

Ne videoda görülen kişiler yabancı uyruklu ne de ellerindeki kılıçlar gerçek…

Sokakta gezerken ellerinde dizi çekiminde kullanılan sahte kılıçla görüntülenen kişiler TRT’nin Eskişehir’de çektiği Mahsusa Trablus dizi ekibinden Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları (TRT Mahsusa Trablus dizi yetkilileri bu hususu teyit etti)…

İçişleri Bakan Yardımcısı İsmail Çataklı da videodaki gençlerin bir film şirketinin Türk çalışanları olduğunu aktardı:

“Sosyal medya üzerinden Eskişehir’de 3 yabancının kılıçla gezdiklerine dair provokatif paylaşımlar yapılmaktadır Videodaki gençler bir film şirketinin Türk çalışanları olup ellerindeki tahta kılıçlar çekilen filmde kullanılan malzemedir Lütfen asılsız haberlere itibar etmeyiniz”

 

 

Eskisehirdenhaberler.com adlı internet sitesi de video içeriğinin yanlış aktarıldığını şöyle belirtmişti:

“Eskişehir’de yabancı uyruklu 3 şahıs, gündüz vakti sokak ortasında ellerinde kılıçlarla yürürken görüntülendi” ifadeleri ile paylaşılan görüntülerin gerçeği yansıtmadığı kaydedildi.

Esikşehirden Haberlerin elde ettiği bilgilere göre paylaşım üzerine harekete geçen yetkililer görüntüdeki şahısların gerekli izinleri mevcut olan bir film şirketinin çalışanları olduğunu, ellerindeki kılıçların imitasyon olduğunu, konakladıkları yerden park halindeki araçlarına giderken, bilgileri dışında görüntülerinin çekilip servis edildiğini tespit ettiler.

Cumhuriyet Savcılığı hakikatin ortaya çıkması üzerine adli işleme gerek olmadığına hükmetti.”

 

Kendini “Eskişehir’deki üniversite öğrencilerinin dijital medyası” olarak niteleyen Mevzu Dergisi, konuyla ilgili şu açıklamayı yapmıştı:

“Önemli duyuru: sevgili dostlar “Eskişehir’de yabancı uyruklu üç şahıs, gündüz vakti ellerinde kılıç ile yürüyor” şeklinde servis edilen bu haber gerçeği yansıtmamaktadır. Videoda yer alan kişiler, TRT tarafından Eskişehir’de çekilen Mahsusa Trablus dizisinin ekibidir.

 

Görüntüde yer alan kişilerin ellerinde bulunan kılıçlar ise dizi çekiminde kullanılmak üzere sete götürülmektedir. Lütfen yalan haberlere inanıp, dolduruşa gelmeyelim.

 

Dostlar anlamsız yere şehrimizde kötü bir olayın yaşanmaması adına lütfen bu gönderiyi yaygınlaştıralım. Teyitsiz ve bilinçsizce yapılan bu yalan haber, masum insanların zarar görmesine neden olabilir.

 

Not: Dün akşam saatlerinde konuya ilişkin videoda yer alan vatandaşların Eskişehir Emniyet Müdürlüğü ekiplerince ifadeleri alınmış ve görüntüdeki kişilerin Mahsusa Trablus dizi ekibinden olduğu ve kılıçları sete götürmek üzere taşıdıkları tespit edilmiştir.”

 

Yorumunuzu yazınız...