Türkiye’de heykeli dikilen / dikilecek ilk kadın sporcu Eda Erdem Dündar değil

Geçmişte Süreyya Ayhan Kop ve Aslı Nemutlu’nun heykelleri dikildi

Yanlış İddia

 

2023 FIVB Voleybol Kadınlar Milletler Ligi’nde ve 2023 CEV Avrupa Kadınlar Voleybol Şampiyonası’nda altın madalya kazanan “Filenin Sultanları” ülkemizin gurur kaynağı oldu. 2 turnuvada da şampiyon olarak Türkiye’ye büyük sevinç yaşatan Kadın Voleybol Millî Takımımızın ve Fenerbahçe Spor Kulübü’nün kaptanı Eda Erdem Dündar’ın heykelinin dikilmesi gündeme geldi.

 

Fenerbahçe Spor Kulübü Başkanı Ali Koç Yoğurtçu Parkı’na dikilmesi çağrısında bulunan “Eda Erdem’in heykeli” için açıklama yaptı. Ali Koç, “Yönetim kuruluyla yaptığımız istişareler sonucunda Lefter, Can Bartu ve Alex’in ardından Eda Erdem’in de heykeli dikilecek. Kendisi de bilmiyordu şu an öğrendi. Japonya’ya gidiyorlar. Fenerbahçe sadece futbol kulübü değil spor kulübüdür.” ifadelerini kullandı.

 

Bu süreçte Eda Erdem’in heykeli dikilen ilk kadın sporcu olduğu / olacağı ileri sürüldü.

 

Webtekno: “Eda Erdem’in Yoğurtçu Parkı’na yapılacak heykelini @serotonin.yoksunu bizim için resmetti! @edaerdem14 heykeli dikilecek ilk kadın sporcu olacak”

 

eda-erdem-heykeli-dikilen-ilk-kadin-sporcu

 

Özgür Haber Gazetesi: “Heykeli dikilen ilk kadın sporcu Eda Erdem olacak Fenerbahçe’nin ve Milli takımın başaralı oyuncusu Eda Erdem’in heykeli dikilecek. Bu müjdeli haberi Fenerbahçe divan kurulunda Başkan Ali koç açıkladı.”

 

Gibby (@gibbybaris): “⭐️ Türkiye’de heykeli dikilen ilk kadın sporcu Eda Erdem Dündar olacak.”

 

eda-erdem-heykeli-dikilen-ilk-kadin-sporcu

 

Maraton Sports (@sportsmaraton): “HEYKELİ DİKİLEN İLK KADIN SPORCU.”

 

 

Ancak, Eda Erdem heykeli dikilen ilk kadın sporcu değil / olamayacak. Çünkü daha önce dikilen kadın sporcu heykelleri mevcut.

 

(Mevcut bilgiler ışığında) Heykeli dikilen ilk kadın sporcu millî atlet Süreyya Ayhan Kop’tur.

 

Türkiye’nin atletizm tarihinde önemli bir yere sahip olan millî atlet Süreyya Ayhan Kop’un (altın madalya kazandıktan sonra açtığı Türk bayrağıyla zaferini kutlarken görüldüğü) heykeli memleketi Çankırı’ya 2003 yılında dikildi (Çankırı Belediye Meclisi tarafından ”bakımsız olduğu ve elindeki bayrağın yıprandığı” ve “vatandaşlar tarafından heykele zarar verildiği” gerekçeleriyle alınan kararla milli atlet Süreyya Ayhan Kop’un Kastamonu yolu üzerinde bulunan heykeli açıldıktan 8 yıl sonra kaldırılarak belediyenin deposuna yerleştirildi).

 

sureyya-ayhan-heykeli

 

Süreyya Ayhan Kop Kimdir?

Süreyya Ayhan Kop, Türkiye’yi uluslararası arenada temsil eden başarılı bir orta mesafe koşucusuydu. Orta mesafe (1500 metre ve 800 metre) koşu disiplinlerinde yarıştı.

6 Eylül 1978 tarihinde Çankırı’nın Korgun ilçesinde dünyaya geldi.

Türkiye’nin en başarılı atletlerinden biri olarak kabul edilen Süreyya Ayhan, atletizme 14 yaşında başladı.

1998’de 1000, 1999’da 1500, 2000’de 800, 1000 ve 1500 m’de Türkiye rekorlarını kırdı. 1998 yılında Balkan Şampiyonası’nda 800 metrede gümüş madalya kazandı.  1998 Avrupa Milletler Kupası ikincisi, 2000’de 1500 m’de olimpiyat finalisti oldu. 2000 yılında Avrupa Şampiyonası’nda 1500 metrede bronz madalya aldı. 2001 yılında Edmonton, Kanada’da düzenlenen Dünya Atletizm Şampiyonası’nda 1500 metrede finale kaldı ve finalde 1500 metrede 8. oldu. 2001 Dünya Üniversite Yaz Oyunları’nda 1500 metrede birinciliği elde etti. 2002 yılında Avrupa Atletizm Şampiyonası’nda 1500 metrede altın madalya kazandı ve Türkiye’den bu dalda ilk Avrupa şampiyonu oldu. 2003 yılında Dünya Atletizm Şampiyonası’nda 1500 metrede gümüş madalya kazandı. 2002 ve 2006 Dünya Kros Şampiyonası’nda altın madalya kazandı.

Süreyya Ayhan’ın kariyeri, doping skandalları ve dopingle ilişkilendirilen soruşturmalar nedeniyle olumsuz etkilendi. 2004’te Atina’da düzenlenen olimpiyatlardan önce doping testi yapan yetkilileri engellediği iddiasıyla 2 yıl ceza aldı. 2008 yılında doping kontrolü numunelerinde kanında 2 yasaklı madde bulunduğu gerekçesiyle Atletizm Federasyonu tarafından ömür boyu pistlerden men cezası aldı. Doping yaptığını kabul etmeyen Süreyya Ayhan bu kararın siyasi olduğunu iddia etti.

Süreyya Ayhan, 2013 yılında atletizmden emekli oldu.

2021 yılında Çubuk Yavuz Selim Ortaokulu’na Beden Eğitimi öğretmeni olarak atandı.

Antrenörlüğünü üstlenen Yücel Kop ile evlidir.

 

Süreyya Ayhan’dan sonra heykeli dikilen bir diğer kadın sporcu Aslı Nemutlu’dur.

12 Ocak 2012 tarihinde Erzurum Konaklı Kayak Merkezi’nde antrenman yaparken düşüp tahta perdelere çarpması sonucu yaşamını yitiren Milli Kayakçı Aslı Nemutlu’nun heykeli, 2014 yılında Kadıköy Kalamış Parkına dikildi.

 

asli-nemutlu-heykeli

Yorumunuzu yazınız...