“Dua Emojisi”nin Aslında “Çak Bir Beşlik” İşareti Olduğu İddiası Doğru Değil

“Dua emojisi”nin (🙏🏼) anlamının aslında kullanıldığı şekilde olmadığı, “dua eden eller emojisi”nin aslında “çak bir beşlik” emojisi olduğu iddiası doğru değildir. Söz konusu emoji daha sıklıkla dua anlamına kullanılsa da hem “dua” hem de “çak bir beşlik” anlamlarını taşımaktadır.

Yanlış İddia

 

Son dönemde sosyal medyada ve sohbet programlarında sıklıkla kullanılan dua emojisinin aslında çak bir beşlik emojisi olduğu iddiası şu şekilde dile getirilmektedir:

“Dua Emojisi”nin Aslında “Çak Bir Beşlik” İşareti Olduğu İddiasını İçeren Bir Sosyal Medya Paylaşımı

 

İlk kez 2014 yılı Haziran ayında dolaşıma giren ve aralıklarla kendini yeniden hissettiren bu yanlış iddiaya ilişkin sosyal medyadaki söylentilerin gözden kaçırdığı husus, “folded hands” olarak bilinen avuç içlerinin birbirine kavuşturulmuş hâlini temsil eden bu simgenin birden çok anlamda kullanıldığıdır.

Emoji ansiklopedisi Emojipedi’ya göre birbirine kavuşturulmuş avuç içlerini gösteren bu emoji, Japonca teşekkür ve selamlama anlamına gelen hareketten türemiştir. Bahse konu emojinin en yaygın kullanımı “dua” hareketini temsil etmesi olsa da daha nadir olsa da “çak bir beşlik” (high-five) anlamında da kullanılmaktadır. İlk başta minnetterlığı ifade etmek ya da özür dilemek amacıyla oluşturulan bu emojinin işaret ettiği diğer anlamlar ise “lütfen”, “teşekkür” ve “namaste”dir. Yani, daha sıklıkla dua anlamında kullanılsa da bahse konu emoji hem dua hem de “çak bir beşlik” anlamlarını taşımaktadır.

 

Dua Emojisi

 

Dua Emojisinin Aslında Çak Beşlik Emojisi Olduğunu İddia Eden Yazarlar

Yeni Günaydın, Global, BusinessWeek, Hürriyet ve Sözcü gibi gazetelerde görev alan Demet Cengiz, kendi sitesinde 29 Kasım 2016 tarihinde yayınlanan “Delikanlı adamı ’emoji’ bozar” başlıklı yazısında bu hataya düşmüş:

"Dua demişken, hepimizin teşekkür veya dua için kullandığımız o meşhur emoji aslında high five yani çak için yaratılmış. Yaaaa… Nasıl başka başka anlamlar yüklemişiz gördünüz mü?"

 

3 Yorumlar

  1. Olgun Sevinc Reply

    Malumatfuruş’ta yazdığı gibi bu işaret hem dua hem “çak bir beşlik” anlamı taşımaz. Neden mi böyle diyorum. Çünkü, usul açısından Malumatfuruş’u eleştiriyorum. Çünkü, ilgili Yazının girişinde kalın harflerle vurgulanan ve tırnak içine alınan paragrafta, bir taraftan :
    “dua eden eller emojisi”nin aslında “çak bir beşlik” emojisi olduğu iddiası doğru değildir”
    denirken, diğer taraftan :
    “Söz konusu emoji daha sıklıkla dua anlamına kullanılsa da hem “dua” hem de “çak bir beşlik” anlamlarını taşımaktadır” deniyor… “hem o hem bu” anlamının onaylandığı zannına kapılıyor insan.
    Bunun öncelikle düzeltilmesi gerekir.

    Gelelim açıklamamıza:
    * El şaklatma işareti bu
    * ve bu da el sallama işareti …
    Fark ettiyseniz hareket, ses ve titreşim gibi olgular, imojilerde bu şekilde gösteriliyor.. Elin yan taraflarında görülen çizgilerle emojiye hareketlilik veriliyor.
    Resim ve animasyonun çizim tekniklerinden.

    Ayrıca bu işarette din görevlisinin giydiği kıyafetin kolları açıkça gösteriliyor.. Yani dini bir simge.
    Emojiler enternasyoneldir.. El açarak dua etmeyi simgeleyen işareti ve eller kapalı dua etmeyi simgeleyen ise işaretidir.

    Şükran, Minnettarlık ve özür anlamlarında da kullanılan bu emoji , dini duyguların ve temennilerin ifade edildiği cümleler içinde bir dua ifadesi olarak yaygın biçimde kullanılır.

    Bu işaretin “çak bir beşlik” olmadığı yukarıdaki izahlar çerçevesinde açıktır..
    Bir de bu emojiler, anlatılmak istenen duygu, düşünce ve hareketlerin gerçek hayattaki yansımalarını aksettirmek için imal edilmiştir. Eller kapalı şekilde dua edilirken sağ ve sol eller kavuşturulur. Baş parmaklar yapışıktır ve dua edene bakar. Yani aynı taraftadır.. Dolayısıyla, Serçe parmakları da aynı yöndedir.. Yani Bu emojide olduğu gibi dışa bakar…. Oysa, İnsanlar “bir beşlik çakarken” aynı ellerini kullanır.. Sağlak ise sağ, solak ise sol eller. Görüldüğü gibi burada sağ ve sol eller kavuşturulmuş.. Yerine göre Dua, yerine göre minnettarlık ya da özür bildiren şekilde.

    Umarım Malumatfuruş bu emojinin hem dua hem çak bir beşlik anlamında kullanıldığı açıklamasını düzeltir.

  2. Hangi dinin dua şekli acaba, bal gibi çak beşlik anlamıdır o. Algı yapmak için medyacılık oynayanlar hesap günü var.

Yorumunuzu yazınız...