Canan Kaftancıoğlu’nun Zaman Gazetesinde ve Samanyolu TV’de Köşe Yazarlığı Yaptığı İddiası Doğru Değil
Canan Kaftancıoğlu’nun Samanyolu Televizyonunda ve Zaman Gazetesinde köşe yazarlığı yaptığı iddiasının doğruluk payı bulunmamaktadır. Kaftancıoğlu’nun Zaman Gazetesinde 10 Şubat 2010 tarihinde manşetten verilen bir röportajının Samanyolu TV’de köşe yazarlığı olarak lanse edildiği anlaşılmaktadır. Samanyolu TV’de köşe yazarlığı müessesesi bulunmamaktaydı. Zaman Gazetesinde geçmişte yazarlık yapan isimler arasında Canan Kaftancıoğlu’nun yer almadığı anlaşılmaktadır.
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu’nun kapatılan FETÖ/PDY/Cemaat yayın organı Samanyolu Televizyonu’nda köşe yazarlığı yaptığı iddiası, “Arzu Parlak” adlı troll görünümlü bir sosyal medya hesabı tarafından şöyle ortaya atılmıştı:
“CANAN KAFTANCIOĞLU !
Siz Canan kaftancıoğlu’nun bir zamanlar Fetullah gülene Ait Samanyolu’ tv’de köşe yazarlığı yaptığını Biliyor muydunuz?”
Mezkur iddia, bir sosyal medya trollünün yanlış yönlendirme çabasının eseriydi. 15 Temmuz 2016 tarihinde gerçekleşen darbe girişimi sonrasında kapatılan Samanyolu Televizyonu’nun (bilinen adıyla STV’nin) 2010 yılında yahut sonrasında -diğer televizyon kanallarında olduğu gibi- bir köşe yazarı kadrosu bulunmamaktaydı. Haliyle, köşe yazarı kadrosu bulunmayan bir televizyon kanalında Canan Kaftancıoğlu’nun görev aldığı iddiası abesle iştigâldir.
STV’ye ilaveten FETÖ/PDY/Cemaat tarafından yürütülen “Samanyolu” ismini haiz bir diğer yayın organı olan Samanyoluhaber.com adlı internet sitesinde 2010 yılı Şubat ayında (yahut öncesinde/sonrasında yazıları yayınlanan yazarlar arasında Canan Kaftancıoğlu’nun ismine rastlanamamaktadır (Benzer şekilde Zaman Gazetesinde geçmişte yazarlık yapan isimler arasında Canan Kaftancıoğlu’nun yer almadığı anlaşılmaktadır).
Canan Kaftancıoğlu’nun FETÖ/PDY/Cemaat tarafından yürütülen bir yayın organında köşe yazarlığı yaptığı iddiasının Zaman Gazetesi’nde 10 Şubat 2010 Çarşamba günü anasayfadan yayınlanan “Ergenekon” davaları hakkındaki düşüncelerinin aktarıldığı bir demecine dayandığı anlaşılmaktadır.
Zaman Gazetesi’nin 10 Şubat 2019 tarihli sayısında manşette yer alan “Bugünleri Görebilmek İçin Çok Acı Çektik” başlıklı haberinde Canan Kaftancıoğlu’nun fotoğrafıyla birlikte “İlk kez içimizde yıllarca taşıdığımız duyguları paylaşıyoruz. Acının ortak paydasında buluşma, ailelerin kendilerini yalnız hissetmediğinin göstergesidir” yorumunun yer aldığı görülmektedir.
Gazetenin bahsi geçen yayınında Canan Kaftancıoğlu’nun 11 Nisan 1980’de evinin önünde katledilen Ümit Kaftancıoğlu’nun gelini sıfatını ön plana çıkardığı anlaşılmaktadır.
Her ne kadar Zaman Gazetesi’nin kapatılmış olması nedeniyle röportajın devamına ana kaynağından erişemesek de, işbu haberi yayınlayan diğer basın organlarını incelediğimizde Canan Kaftancıoğlu’nun verdiği demeçte ilk kez 21 Haziran 2009’da Babalar Günü’nde bir araya gelen “Toplumsal Bellek Platformu” sayesinde içlerinde yıllarca taşıdıkları duyguyu paylaştıklarını belirttiği ve “21 Haziran’daki buluşma, acının ortak paydasında bir araya gelen insanların kendilerini yalnız hissetmediği bir buluşmaydı. Ancak verilen toplumsal mesaj da anlamlıydı. Biz, düşüncesi nedeniyle insanlar öldürülmesin dedik. ‘Her türlü düşünceye saygı’ buluşmasıydı o.” yorumunda bulunduğu görülmektedir.
“Acının ortak paydasında buluştuk” alt başlığıyla sunulan söz konusu ilgili kısımda Canan Kaftancıoğlu’nun “Toplumsal Bellek Platformu”nun oluşumu ve yapısına değindiği bölüm şöyle aktarılmıştır:
“Canan Hanım’ın anlattığına göre “Toplumsal Bellek Platformu” kendiliğinden ortaya çıkmış. Eşi Ali Naki Kaftancıoğlu, bir sohbet sırasında, “Biz bu aydınların ailesi ile bir araya gelsek, yıllardır verdiğimiz mesajları birlikte versek ne güzel olur.” teklifini yapıyor. Canan Kaftanlıoğlu, bu teklifin ardından yakınlarını kaybetmiş kişilerden ulaşabildiklerini aradığını vurguluyor. Böylece 21 Haziran 2009’daki “Benim Babam Bir Kahramandı” etkinliği gerçekleşmiş. Buluşmaya şu isimler katılmış: Gül Erdost (İlhan Erdost’un eşi) Bengi Öz (Doğan Öz’ün kızı), Nilgün Soydan (Kemal Türkler’in kızı) Mazlum Çimen (Nesimi Çimen’in oğlu), Dolunay Kışlalı (Ahmet Taner Kışlalı’nın kızı), Nükhet İpekçi (Abdi İpekçi’nin kızı), Deniz Tütengil, Meryem Göktepe (Metin Göktepe’nin ablası), Roni Gültekin (Hasret Gültekin’in oğlu), Ayçil Yurdakul (Cevat Yurdakul’un kızı) Abid Dursun (Turan Dursun’un oğlu) Dicle Anter (Musa Anter’in oğlu) Özge Mumcu (Uğur Mumcu’nun kızı).”