Savaş Uçağının Yaklaştığı Uçak Gemisine Kobra Manevrasıyla Bir Anda Dikey Pozisyona Geçtikten Sonra İniş Yaptığı Görülen Video Dijital Savaş Simülatörü Adlı Oyundan Alıntı

 

Sosyal medya platformlarında gerçek olmadığının aşikârlığı ilk bakışta net şekilde anlaşılabilen görüntülerin sıklıkla paylaşıldığına şahit oluyoruz.

Bunlardan biri Tansu Yeğen‘in Twitter / X profilinde “Beceriler en beklenmedik alanlarda parlıyor! ️” (“Skills shine in the most unexpected areas! ️“) notuyla paylaştığı bir savaş uçağının uçak gemisine alışılagelmişin dışında bir manevra ile iniş yaptığı görülen videoydu (Bahsi geçen video geçmişte Hakikat Gazetesi adlı basın girişiminin sosyal medya hesaplarında “Yetenekli pilot, üssüne yaptığı bu akrobatik iniş ile akıllara durgunluk verdi” ifadeleriyle paylaşılmıştı).

 

savas-ucagi-inis-animasyon

İLAVE: Tuhaf Ama Gerçek de benzer bir görüntüyü “Eşsiz manevra kabiliyeti ve yüksek performansıyla Su-33, gökyüzünde bir dansa dönüşüyor.” ifadeleriyle paylaşmış.

 


 

Su-27 avcı uçağının bir uçak gemisine kobra manevrası ile iniş yaptığı görülen video gerçek hayattan değil, “Dijital Savaş Simülatörü” (“Digital Combat Simulator” – DCS) olarak adlandırılan gerçekçi hava savaşı simülasyonundan.

 

 

“Dijital Savaş Simülatörü” (“Digital Combat Simulator” – DCS), gerçekçi uçuş dinamikleri, silah sistemleri ve hava savunma sistemleri ile havacılık meraklıları ve simülasyon oyuncularına gerçekçi ve zorlu bir hava savaş deneyimi sunan bir yazılımdır.

Eagle Dynamics tarafından geliştirilen DCS, günümüz ve geçmişteki savaş uçaklarını, helikopterlerini ve gemilerini kapsayan geniş bir uçak ve araç yelpazesine sahiptir.

Havacılık meraklıları ve simülasyon oyuncuları arasında popüler bir oyun olan DCS F-16 Fighting Falcon, A-10 Thunderbolt II, Su-27 Flanker, MiG-29 Fulcrum ve F-15 Eagle gibi uçaklar ile AH-64 Apache UH-1 Huey ve Mi-24 Hind gibi helikopterlerle tek ve çok oyunculu modlarda uçuş olanağı sunmaktadır.

 

Söz konusu video sosyal medya platformlarında simülasyon ürünü olduğu belirtilerek paylaşılmış.

 

 

 

Bu gönderiyi Instagram’da gör

 

MasterArm (@masterarm_ig)’in paylaştığı bir gönderi

 

 

Simülasyon görüntüsünde savaş uçağı uçak gemisine inerken “kobra inişi” (“cobra landing”) olarak nitelenen hareketi kullanmış.

“Kobra inişi”, savaş uçağının iniş sırasında hızını ve iniş mesafesini azaltmak için kuyruğunu yere yaklaştırarak ve kanatlarını kaldırarak yaptığı bir manevra olarak nitelenmektedir.

Gerçek hayatta başarılı bir kobra inişi manevrası yapıldığına dair bir aktarıma rastlanamıyor.

Ancak, kobra inişi denemelerine ait görüntülerin DCS’de benzerlerinin hazırlandığına şahit oluyoruz.

 

 

Savaş uçaklarının zorlu koşullarda kısa ve dar pistlere iniş yapması gerektiğinde kullanılan “kobra inişi” de “kobra manevrası” (“cobra maneuver”) adlı tehlikeli uçuş manevrasının bir varyasyonudur.

 

Kobra manevrası, bir savaş uçağının burnunu keskin bir şekilde yukarı kaldırıp ardından geriye doğru yatırarak yaptığı tehlikeli bir manevradır. Uçağın irtifa kazanmasına ve hızını kaybetmesine neden olan bu manevra özellikle it dalaşında (dog fight) düşman uçaklarını altından geçirmek için kullanılmaktadır.

Manevranın 1960’lı yıllarda Saab 35 savaş jetlerini kullanan İsveçli pilotlar tarafından, uçağın kontrolünün kaybına yol açabilecek aşırı pertdövites (deep / super stall) durumunda pilotların ölmesini önlemenin bir yolu olarak icat edildiği düşünülmektedir.

Kobra manevrası, ilk olarak kamuoyunun gözü önünde 1980’li yıllarda Rus pilot Viktor Pugachev tarafından bir Su-27 ile gerçekleştirildi. Manevrayı kamuoyuna ilk sunan Viktor Pugachev’in isminden hareketle “Pugachev’s cobra” olarak da isimlendirilmektedir.

Sadece deneyimli pilotlarca belirli savaş uçaklarıyla yapılabilen kobra manevrası, aşağıdaki adımlarla gerçekleştirilmektedir:

  1. Uçak, 110 derecelik bir açıya getirilir.
  2. Uçak, 90 derecelik bir açıya getirilip kuyruk düşüş pozisyonuna geçilir.
  3. Uçağın burnu öne doğru itilerek uçağın yatay seviyeye geçişi başlatılır.
  4. Uçağın tamamen yatay seviyeye gelmesi için süratlenilir.

 

Son dönemde kobra manevrası, Top Gun’ın devam filmi olan Top Gun: Maverick’in 2022 yılında vizyona girmesinin ardından yeniden kamuoyunun gündemine geldi.

Top Gun: Maverick’te Tom Cruise’un canlandırdığı Pilot Albay Pete Mitchell adlı karakter, F-18 savaş uçağıyla kobra manevrasını yaparak düşman MiG’inin altından geçmesini sağlamıştı.

 

 

Gerçekte, F-18 tipik olarak kobra manevrasını gerçekleştirebilecek kapasiteye sahip listelenen uçaklar arasında listelenmiyor. Ancak, F-18’in değiştirilmiş modelleriyle yapılan bazı uçuşlardan kayıtlar kobra manevrasının F-18 ile yapılabileceğini işaret ediyor.

 

 

 

Yorumunuzu yazınız...