İçimdeki Fırtına & Söz ve Bestesinin Hikâyesi

 

İşbu yazımızda Melih Kibar (6 Eylül 1951 – 7 Nisan 2005) ve Çiğdem Talu’nun (31 Ekim 1939 – 28 Mayıs 1983) gizli ve masalsı aşk hikayesinin en güzel meyvesi İçimdeki Fırtına adlı şarkının hikâyesine (ve bu hikâyeye dair bir yanlış aktarıma) değineceğiz.

Öncelikle, bestesi Melih Kibar’a, güftesi Çiğdem Talu’ya ait olan İçimdeki Fırtına’yı (sözleriyle ve ünlenmesine vesile olan Erol Evgin’in Erol Evgin’in 1979 yılında çıkan 2. albümünden yorumuyla) hatırlatalım:

 

İÇİMDEKİ FIRTINA

 

Gün ağarırken tek başıma oturmuşsam
Henüz daha gözlerimi bir an bile yummamışsam
Sen yoksan yine bende yorgun ve yalnızsam
Hele bir de birde canim hasretine kapılmışsam
Ve gözümde tütüyorsan buram buram

 

İste o an bir fırtına kopar
Sanki o an yer yerinden oynar
Hoyrat bir rüzgar eserken
Sallanan gemi misali
Sallanır durur içimde dünya

 

Son ışıkları sönüyorsa sokakların
Yeni bir gün giriyorsa penceremden yavaş yavaş
Sen yoksan yine bense suskun ve bitkinsem
Hele bir de bir kadehin gölgesine sığınmışsam
Ve yılların hesabını şaşırmışsam

 

İşte o an bir fırtına kopar
Sanki o an yer yerinden oynar
Kül rengi bir akşam vakti
Kaybolan renkler misali
Kaybolur gider gözümde dünya

 

İşte o an bir fırtına kopar
Sanki o an yer yerinden oynar
Bir koca çınar dalından
Savrulan yaprak misali
Savrulur gider güzelim dünya

 

 

 

İçimdeki Fırtına, bestesi ve güftesiyle İşte Öyle Bir Şey, Sevda Olmasa, Bir de Bana Sor, Söyle Canım, Hep Böyle Kal, Bunlar da Geçer gibi bir Kibar-Talu işbirliği eseri.

 

melih kibar çiğdem talu

 

Melih Kibar’ın Londra’da bir fırtınadan etkilenip hislerini notalara aktarmasıyla bestelenen şarkının sözleri, Çiğdem Talu tarafından yazılmıştı. Melih Kibar’dan binlerce kilometre uzaklıkta bulunan Çiğdem Talu, bestelenme sürecinin arka planından bihaber olduğu şarkının sözlerini Kibar’a ilettiği mektupta “İçimdeki Fırtına” başlığını atmıştı.

 

melih kibar çiğdem talu erol evgin

 

Melih Kibar, şarkının yazılış hikâyesini hayatta olduğu dönemde Can Dündar’ın 2003 yılında hazırladığı Yüzyılın Aşkları adlı belgeselde aktarmıştı.

 

https://www.youtube.com/watch?v=4uMPrWuSn8Q

 

 

Can Dündar, Yüzyılın Aşkları adlı belgesel serisini aynı isimle kitaplaştırmış ve Melih Kibar’ın İçimdeki Fırtına’nın bestesinin ve sözlerini yazılış hikâyesine de yer vermişti.

 

melih kibar yüzyılın aşkları

 

Kitaptan ilgili bölüm şu şekilde (Can Yayınları, 1. Basım, 2012):

Melih Kibar kimya mühendisliği yüksek lisans yapmak üzere İngiltere’ye gidiyordu. Türkiye’de besteleri listeleri sallarken o, 4 Ekim günü babasıyla bir uçağa atlayıp Londra’ya uçtu. Ve gittiği gece, bir fırtınaya yakalandı.

 

Melih Kibar

“Müthiş bir fırtına vardı, tarifi mümkün değil, okyanus fırtınası. Kopuyor ortalık. Moralim bozuldu, babama da bir şey söyleyemiyorum. Sonra odadan çıktım, ‘Baba, ben bir etrafa bakayım’ dedim. Karanlık koridorda güm diye bir şeye çarptım. Baktım, bir piyano. Otomatikman elim kapağa gitti, kapağı da açık. Oturdum, piyanoma gene anlatmam lazım, piyanoca bir şey. O korkumu kompanse etmem gerekiyor, anlattığım zaman çıkıyor ortaya. Çok hoşuma gitti, koşarak odama gittim, odamı zar zor buldum. Daha yeni gelmiştim, bavulu açtım, bir kayıt cihazı aldım, kasete o parçayı çektim.”

 

Melih Kibar, çaldığı besteyi babasıyla İstanbul’a, Çiğdem Talu’ya gönderdi.

 

Çiğdem, nasıl ve hangi koşullarda bestelendiğini bilmediği bu melodinin üzerine bir söz yazdı ve Londra’ya, Melih’e postaladı:

 

Melih Kibar

“Çiğdem gene o her zamanki üslubuyla, ‘Seni gidi seni, gene neler yapmışsın, gene çıldırttın beni’ dedi. Ama bilmiyor o parçanın neden yapıldığını, ‘Ekte sözleri bulacaksın, inşallah unutmazsın’ diye… Pembe iki sayfalık bir mektuptu, pembe bir zarfta gelmişti. Nerede okuduğumu bile hatırlıyorum odada. Birinci sayfayı öteki kâğıdın altına alıp sözlere bakıp da başlığı görünce ben duvara tutundum. ‘İçimdeki Fırtına’ydı şarkının adı.”

 

“Çiğdem Talu-Melih Kibar bir tedadüf değil. ‘İçimdeki Fırtına’ da bir tesadüf değil. Bu müthiş bir şeydir. Ondan sonra Çiğdem’e telefon açtım, sekiz saat kırk dakika bekledim telefonun başında, ‘Çiğdem’ dedim, ‘sen bu parçayı neden yaptığımı biliyor musun?’ Ağladık telefonda ondan sonra karşılıklı… Bu, başka bir şeydir… Allah insanlara bunu yaşatmalı; bu, çok özel bir şey. Ondan sonra herkes Çiğdem Talu-Melih Kibar olarak bizi görmeye başladı, Çiğdem, dendiği zaman Melih, Melih dendiği zaman Çiğdem’dik biz.”

 

melih kibar çiğdem talu
Çiğdem Talu ve Melih Kibar

 

Çiğdem Talu’nun kızı Zeynep Talu, annesinin Melih Kibar ile arasındaki duygusal yakınlaşmaya, verdiği bir röportajda şöyle değinmişti:

“Bir buçuk yıl önce telefonum çaldı. Arayan Melih’di. Bana “Can Dündar yanımda, seninle konuşmak istiyor” dedi ve telefonu verdi. Dündar, “Yüzyılın Aşkları adında bir program yapıyorum. İzin verirseniz bu aşkı da işlemek istiyorum” dedi. Ben gayri ihtiyari “Hangi aşkı” diye sorunca, “Çiğdem ve Melih’in aşkı” cevabını verdi. Ben de kabul ettim. Çünkü bir buçuk yıl evveline kadar kimse uluorta konuşmuyordu. Zaten Melih bana söyleyemediği için telefonu Can Dündar’a verdi.”

“Melih’e hiçbir şey sormadım. Annemin televizyon görüntülerini izleyince, çok duygulandık. ‘İçimdeki Fırtına’yı okuduğu bölümde Melih ile ikimiz komaya girdik; saatlerce ağladık. O programda öyle güzel anlatıldı ki… Onların yaşadığı aşk değildi. Onlar birbirlerinin ruh eşiydi. Annem Melih’in nikâh şahitliğini bile yaptı. Melih’in mutluluğu onu da mutlu etti.”

 

çiğdem talu melih kibar

 

Zeynep Talu, İçimdeki Fırtına’nın sözleri annesi Çiğdem Talu’nun kaleme alış sürecini ise şöyle aktarmıştı (22:16):

“Kaset geldi aa işte annem dedi ki yeni şarkı göndermiş Melih hatta koyduk dinledik falan çok güzel çalıyor harika annem hemen gece oturdu ben dedi bunu yazayım işte içimdeki fırtına diye bir şey yazmış yani gece hiç haberi yok nasıl yapıldığından. ve sözleri de Melih’e mektupla gönderiyor.”

 

 

Elçin Demiröz, OdaTV’deki “Aşk değil, bir gönül hikayesi” başlıklı 7 Nisan 2019 tarihli yazısında şarkının hikâyesini şöyle özetlemişti:

“Talu, Kibar’ın müzik kariyerinin en büyük destekçisi olur. Onu yeni besteler yaratmaya, şarkılar yazmaya yüreklendirir. Öte yandan Kibar’ın yine mantığı ağır basar ve kimya mastırını tamamlamak için babasıyla Londra’ya gider. Gittiği ilk gece yaşadığı bir olay, belki de bu ilişkinin kendine has bağının en somut göstergesi olarak tarihe geçecektir.

 

O gece Londra’da adeta bir okyanus fırtınası çıkar ve ortalık kalkıp kopar. Kibar’ı bu fırtına çok korkutur ve korkusunu biraz olsun atabilmek için kaldıkları yerde gezinmeye başlar. Her yer zifiri karanlıktır. Bir anda ayağı sert bir şeye çarpar. İnanılır gibi olmasa da piyano çıkmıştır karşısına ve o anki tüm korkusunu notalara döker. Yetmez, hemen yaptığı besteyi bir kasete kaydederek, İstanbul’a döneccek olan babasıyla Çiğdem Talu’ya gönderir. Kısa bir zaman sonra 2 sayfadan oluşan pembe bir mektup gelir Londra’ya… Kibar mektubu açtığında gözlerine inanamaz. Hatta ayakta durabilmek için duvara tutunur bir süre… Derin bir nefes alır… Hemen telefona koşar… Talu’ya bağlanması tam 8 saat sürer, telefon başında sesini duyana kadar bekler… Talu, Kibar’ın içinde bulunduğu fırtınadan, korkusundan habersiz “İçimdeki Fırtına”yı yazmıştır. İkisi de telefonda ağlamaktadır.”

 

çiğdem talu melih kibar içimdeki fırtına

 

Şarkının oluşma süreciyle ilgili yanlış aktarıma gelecek olursak…

Ünsal Ünlü, 28 Mayıs 2021 tarihli yayınında, Çiğdem Talu’nun yeni yazdığı “İçimdeki Fırtına” adlı şiiri okuduğu telefon görüşmesinde Melih Kibar’a okuduğunu, Kibar’ın kafasındaki karşılaştığı fırtınayı anlatan melodiyi bu beste ile birleştirmesiyle şarkının oluştuğunu söylemişti.

 

 

Yorumunuzu yazınız...