Çiftçinin Ürününü Ormana Dökerken Görüntülendiği Video Güncel Değil, 2021 Yılı Mayıs Ayından

Söz Konusu Çiftçi Fiyatların Düşmemesi İçin Değil, Ürününü Satamadığı İçin Döktüğünü Belirtmişti

 

Gıda fiyatlarında yaşanan önemli ölçüdeki artış sürecinde problemin müsebbibi olarak dikkatler (aşırı gevşek para politikası yerine) sektördeki yapısal sorunlara yöneldi. Tarım ürünlerindeki can yakmaya başlayan fiyat artışlarından aracı tüccarlar, hâl komisyoncuları ve çiftçiler de sorumlu tutuldu. Bu dönemde geçmiş tarihli bazı görüntüler, fiyatlarındaki artışı desteklemek adına arz yönlü müdahalede bulunduğu iddiasıyla servis edildi.

Örneğin, 2021 yılı Mayıs ayında ANKA Haber Ajansı tarafından haberleştirilen Antalya’da geçimini seracılıkla sağlayan Ramazan Toptaş adlı çiftçinin eyleminden görüntüler…

 

ciftci biberini ormana doktu

 

Satamadığı ürünlerini hayvanların yemesi için ormanlık alana döken Ramazan Toptaş, eylemi hakkında şu ifadeleri kullanmıştı:

“Ormanlar biber sebze dolu. Borç, dert. Bankalar, ‘Aldığın kredinin borcu’ diyor. Biz buraya keyfimizden dökmedik. Burada 4-5 ton malım var ya. Millet diyor ki, ‘Ormana niye döküyorsunuz.’ Nereye dökeceğiz arkadaşım, kime vereceğiz. Ben bu biberi toplatmaya 1500 lira para verdim. Bir kuruş yapmıyor. Hale götürdüm, halci ‘getirme’ dedi. Alan satan yok, yığıldı kaldı. Depoya koyalım dedim, depo dolu. Millet rezil, mahvolduk. Biz bunları böyle çöpe döküyoruz.

Biz ister miyiz bu malı buraya dökmeyi. Böcek parası, ilaç parası, bilmem gübre parası. Halde ardiyeler dolu. Eve götürsem ben bu malı nereye koyacağım? Evde mal yığıldı kaldı, güneşin bağrında yanıyor. Hiç olmazsa getirip dağa taşa dökeyim ki kurt kuş yesin. İstanbul’da 15-20 lira. Bırak 15-20 lirayı gelin götürün sizin olsun. Seranın içi dolu. Halciler de haklı. Adamlar ‘Getirmeyin ben satamıyorum’ diyor. ‘Ben kime satacağım’ diyor. Bunlar da haklı, biz de haklıyız. İcra borcum var daha veremedim. Ucuza gitsin yeter ki malımız işlesin buna da razıyım ben.”

 

 

 

Söz konusu çiftçinin ürününü satamadığı için döktüğü eylemden görüntü, fiyatların düşmemesi için ürününü çöpe döktüğü iddiasıyla şöyle servis edilmişti:

 

Hafiye Sultan:

 

“Antalya da biber fıyatları düşmesin diye tonlarca biber torbalarıyla çöpe döküldü……. -Tarladan çiftçilerin ürünlerini satın alan, sonrada çöpe döken büyük bir sermaye ayağı var… KOÇ gibi operasyon!”

 

biber cope dokuldu

 

 

Sosyal medyada paylaşılan videoların güncel olup olmadığını anlamak için atılabilecek adımları aktardığımız Video Doğrulama Nasıl Yapılabilir? başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.

 

İLAVE: Ticaret Bakanlığı da yaptığı açıklamada son dönemde sosyal medyada yer alan “sebzelerin çöpe döküldüğü” görüntülerinin büyük bölümünün eski tarihli olduğunu belirterek, “kamuoyunu yanıltmak amacıyla algı operasyonu yürütülmektedir. Bu asılsız görüntüleri yayanların amacı kamuoyunda infial oluşturmaktır.” ifadelerini kullandı.

Bakanlığın ilgili açıklama metni şu şekildeydi:

“Son dönemlerde sosyal medyada eski tarihli bazı görüntüler kullanılarak çeşitli sebzelerin çöpe döküldüğüne dair haberler servis edilmekte ve kamuoyunu yanıltmak amacıyla algı operasyonu yürütülmektedir. Bu asılsız görüntüleri yayanların amacı kamuoyunda infial oluşturmaktadır.

 

Sosyal medyada yer alan bu görüntülere ilişkin doğru görüntüleri kamuoyu ile paylaşıyoruz:

 

İki gündür sosyal medyada dolaştırılan ‘Biber üreticisinin biberleri ormana dökmesi’ görüntüsü 4 Mayıs 2021 tarihine aittir. Bu tarih, pandemi nedeniyle tam kapanma dönemine denk gelmektedir. Bu dönemde pazaryerlerinin kapalı olması nedeniyle üreticiler ürünlerini satamamışlardır. Ancak bu görüntü sanki dün gerçekleşmiş gibi servis edilmiştir.

 

Yine ‘İstanbul Toptancı Hali’nde sebzelerin çöpe dökülmesi’ görüntüleri 2019 yılı Kurban Bayramı tatilinin bittiği güne ait olup, bayram boyunca toptancı halinin kapalı olması nedeniyle satılamayarak, özelliğini kaybeden ürünlerin imhasına ilişkindir. İmhanın usulüne uygun yapılmaması nedeniyle gerekli cezai işlem uygulanmıştır. Bu görüntüler de maksatlı olarak yeniymiş gibi servis edilmiştir.

 

Öte yandan birkaç gündür sosyal medyada yer alan ‘boş arazilere kuru soğan dökülmesi’ görüntülerine ilişkin ise Bakanlığımızca yapılan tespitte bu ürünlerin depolarda elleçleme sonrası çürüme ve bozulma nedeniyle ayıklanan ürünler olduğu anlaşılmıştır. Bununla birlikte ürünlerin imhasının usulüne uygun yapılmaması nedeniyle belediyelerce cezai işlem uygulanması sağlanmıştır.

 

Sebze ve meyve ticaretine ilişkin denetimler ülke genelinde kesintisiz şekilde devam ettirilmektedir. Halkımız sosyal medyada yer alan eski tarihli ve asılsız görüntülere itibar etmemeli, Bakanlığımızca yapılan resmi açıklamaları takip etmelidir.”

ticaret bakanligi dokulen urun aciklamasi

 

Yorumunuzu yazınız...